Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ο “Οιδίπους” του Σοφοκλή απόψε (9:30) στο Κατράκειο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 22/07/2020

Παίζουν: Μιχάλης Σαράντης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης

|> Η θεατρική παράσταση “Οιδίπους” θα παρουσιαστεί σήμερα την Τετάρτη 22/7 στις 9:30 το βράδυ στο Κατράκειο Θέατρο της Νίκαιας (Μάνου Κατράκη & Κυράς της Ρω).

Πρόκειται για μία θεατρική παράσταση η οποία επιχειρεί να μελετήσει την εσωτερική δαιδαλώδη διαδρομή του Οιδίποδα σε μία σύνθεση βασισμένη αφενός στον ‘Οιδίποδα Τύραννο’ του Σοφοκλή και αφετέρου στο σενάριο του Πιερ Πάολο Παζολίνι από την ομώνυμη ταινία. Τρεις υποκριτές εναλλάσσουν ρόλους, διογκώνοντας στιγμές, βουτώντας στο ασυνείδητο των προσώπων του Σοφοκλή (με πολύτιμο αρωγό τις αφηγήσεις από το σενάριο του Παζολίνι) συνθέτοντας ενώπιον μας τον άνθρωπο που ξεκινάει ως σωτήρας και καταλήγει ως «άθλιο συντρίμμι», ως «τυφλός ζητιάνος και προφήτης». Οι τρεις ηθοποιοί στήνουν ένα κρίσιμο «παιχνίδι», όπου ανά πάσα στιγμή παρακολουθούν και αναπαριστούν όλη τη διαδρομή του Οιδίποδα προς τη γνώση, τη δυσκολία που έχει η ομολογία της γνώσης και την αντίσταση του ανθρώπινου όντος να γνωρίσει ολοκληρωτικά τον εαυτό του. Στο έργο του Σοφοκλή όλα τα πρόσωπα είναι ταυτόχρονα θύτες και θύμα- τα, άγιοι και αμαρτωλοί, συνειδητοί και ασυνείδητοι.

Η υπόθεση 

Τρεις αφηγητές ανασύρουν επί σκηνής την ιστορία του Οιδίποδα, του ανθρώπου που ήταν μοιραίο να φτάσει στη γνώση και σε όλη την οδύνη που αυτή επιφέρει. Σε ένα νεκρικό τοπίο, ένα τοπίο λοιμού, ο Οιδίπους- βασιλιάς της Θήβας, επιχειρεί να μάθει την αιτία της «αρρώστιας», την αιτία που όλος ο λαός του «νοσεί». Η διαδικασία αυτής της έρευνας οδηγεί στην επώδυνη απάντηση. Η αρρώστια είναι ο ίδιος.

Παίζουν: Μιχάλης Σαράντης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης

Συντελεστές: Μετάφραση (Οιδίποδα του Σοφοκλή): Μίνως Βολανάκης Μετάφραση (Οιδίποδα του Παζολίνι): Δημήτρης Αρβανιτάκης Διασκευή: Θεοδώρα Καπράλου. Σκηνοθεσία- διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Δημήτρης Καραντζάς Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη. Μουσική: Γιώργος Πούλιος

> Τιμές εισιτηρίων: 18€ Κανονικό και 15€ Ανέργων, Φοιτητών, Πολυτέκνων, ΑμεΑ 

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: