Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Περισσότερος σεβασμός στον Πειραιά παρακαλώ…

Χωρίς κατηγορία στις 30/06/2020

Ο Πειραιάς είναι βαθύς! Και αν δεν γνωρίζεις και δεν μάθεις το βάθος του, πνίγεσαι στα ρηχά!

‘ΕΣΤΙΑ’ Δημ. Καπράνος |>Έχεις περάσει ένα ωραίο μεσημέρι, έχεις απολαύσει ένα νόστιμο φαγητό και αποφασίζεις -απομεσήμερο- να «καταλάβεις» τον καναπέ και να «λαγοκοιμηθείς» με την τηλεόραση… Για κακή σου τύχη, όμως, «πέφτεις» σε μια εκπομπή της ΕΡΤ 1 η οποία αναφέρεται στην πόλη σου, τον Πειραιά!

Κι έπειτα από μια ώρα, σηκώνεσαι με ένα βάρος στην καρδιά, για την εντελώς παραποιημένη εικόνα της πόλεως όπου έχουν ζήσει οι πρόγονοί σου, για την οποία έχεις διαβάσει εκατοντάδες βιβλία και την έχεις περπατήσει «πέτρα – πέτρα». Και μένεις με την απορία. Μα, αυτός είναι ο Πειραιάς; Έτσι τον βλέπει ένα «τρίτο μάτι»;

«Μα, δεν κατάλαβες; Κάποιος από την παραγωγή άνοιξε τον κατάλογο και είπε στην παρουσιάστρια «θα πιάσεις αυτόν κι αυτόν», της κόλλησαν και δίπλα κάποιους «τίτλους» εκείνων οι οποίοι κλήθηκαν να μιλήσουν (με πολύ μέτρια ελληνικά και χωρίς κανένα πάθος για την πόλη) βάλαμε και λίγο μπουζούκι, ρίξαμε και μια γερή κρούστα από «Ολυμπιακό» και πάει, τέλειωσε, έγινε η σούπα και ολοκληρώσαμε το πρώτο μέρος!» μου είπε φίλος, που είδε κι εκείνος το «αφιέρωμα» και μου τηλεφώνησε για να το σχολιάσουμε.

Και είδαμε έναν πρώην ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού (όχι από τα πολύ μεγάλα ονόματα όπου πέρασαν από την ομάδα), έναν (καλό, γνωστό και διακεκριμένο) μάγειρο, κάποιους «τιτλούχους» φορέων οι οποίοι -χρόνια τώρα- ανασακαλεύουν την μετριότητα με την οποία έχει εμβολιασθεί εκείνο που κάποτε λεγόταν -και ήταν- «πνευματικός Πειραιάς».

Είδαμε κι έναν καθηγητή του Πολυτεχνείου, που ίσως ήταν ο μόνος ο οποίος θα μπορούσε να μιλήσει για την Πολεοδομία και για τον όμορφο, παλαιό νεοκλασικό Πειραιά, να περιορίζεται (και λόγω μοντάζ) μόνο σε μια μακρόσυρτη «καταδίκη» του δημάρχου της Επταετίας!

Κι ύστερα, εικόνες από τον βομβαρδισμό, από την προσφυγιά, από το γήπεδο «Καραϊσκάκη» (χωρίς να δούμε και τον Εθνικό).

Βεβαίως, δεν ακούσαμε λέξη για τον μεγάλο θεατρολόγο-σκηνογράφο-σκηνοθέτη Πάνο Αραβαντινό, για τον μοναδικό Δημήτρη Ροντήρη και το «Πειραϊκό Θέατρο», για τους σπουδαίους Πειραιώτες ηθοποιούς Άγγελο Αντωνόπουλο, Νίκο Βασταρδή, Αιμίλιο Βεάκη, Γιώργο Βουτσίνο, Βασίλη Διαμαντόπουλο, Δέσπω Διαμαντίδου, Μέλπω Ζαρόκωστα, Μάρθα Καραγιάννη, Θύμιο Καρακατσάνη, Γιώργο Κιμούλη, Μίμη Κουγιουμτζή, Ανδρέα Μπάρκουλη, Γκίκα Μπινιάρη, Μιχάλη Νικολινάκο, Έφη Οικονόμου, Κατίνα Παξινού, Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Λήδα Πρωτοψάλτη, Γιώργο Φούντα, Δημήτρη Χατζημάρκο.

Ούτε για τους σκηνοθέτες Βασίλη Βλαχοδημητρόπουλο, Διονύση Γρηγοράτο, Όμηρο Ευστρατιάδη, Γιώργο Δάμπαση, Βασίλη Μαυρομμάτη, Δημήτρη Ποντίκα, για τους καραγκιοζοπαίχτες μας Γιώργο και Χρήστο Χαρίδημο, Βάγγο Κορφιάτη, Γιάνναρο.

Δεν μας μίλησε κανείς για τον μεγάλο μας καλλιτέχνη της «Άρτε Πόβερα» Γιάννη Κουνέλη, για τον σπουδαίο γλύπτη Γιώργο Μέγκουλα, για τους μεγάλους σκιτσογράφους Βασίλη Χριστοδούλου, Μιχάλη Γάλλια, Αντώνη Καλαμαρά, Παύλο Παυλίδη.

Για τους μεγάλους μας μουσικούς Μιχάλη Αδάμη, Βασίλη Αρχιτεκτονίδη, Γιώργο Βώκο, την Αγγελική Ιωαννάτου, την Βάσω Παπαντωνίου, τον Μενέλαο Παλάντιο, τον Δήμο Μούτση, τον Κώστα Γανωσέλλη, τον Δημήτρη Σγούρο.

Κι έχω να σας γράψω άλλους τόσους συγγραφείς, μουσικούς, ρεμπέτες, τραγουδιστές, ζωγράφους, λογοτέχνες, ποιητές, δημοσιογράφους, νοιμικούς, πολιτικούς, που δεν είναι «επιφάνεια» αλλά «βάθος».

Ο Πειραιάς είναι βαθύς! Και αν δεν γνωρίζεις και δεν μάθεις το βάθος του, πνίγεσαι στα ρηχά!

Για περισσότερες αναφορές, επιφυλάσσομαι, αφού δω, την ερχομένη Κυριακή, το «β’ μέρος» της εκπομπής

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: