Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Καταγγελία-σοκ από πρώην σύμβουλο του Τραμπ

ΚΟΣΜΟΣ στις 24/04/2019

Ο Τζωρτζ Παπαδόπουλος δηλώνει ότι του “την είχαν στημένη” για την υπόθεση του “Russiagate”

sputniknews.gr |> Ο πρώην σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ εξέφρασε την εκτίμηση, μιλώντας στο Sputnik, ότι οι βρετανικές και αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών τον χρησιμοποίησαν ως «αποδιοπομπαίο τράγο».

«Μου την είχαν στημένη, προκειμένου να γίνω κάποιου είδους αποδιοπομπαίος τράγος σε αυτήν τη συνωμοσία», δήλωσε στο Sputnik ο πρώην σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, Τζωρτζ Παπαδόπουλος, ο οποίος ήταν και ο πρώτος άνθρωπος που δήλωσε ένοχος για την υπόθεση του «Russiagate».

Ο ίδιος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Sputnik, και αναφερόμενος στη «συνωμοσία», όπως την χαρακτήρισε, έκανε λόγο για δύο λόγους που βρίσκονται πίσω αυτή: «Ο πρώτος ήταν για να καλύψουν εσκεμμένα ότι με κατασκόπευαν για άλλους λόγους». «Και ο δεύτερος», συνέχισε ο Τζωρτζ Παπαδόπουλος, «για να με χρησιμοποιήσουν και να με ενοχοποιήσουν, προκειμένου εν τέλει να υπονομεύσουν την προεδρία του Τραμπ και να με χρησιμοποιήσουν ως κάποιου είδους πρόσωπο συνωμοσίας που συνδέει όλα τα στοιχεία, τα οποία δεν υπήρχαν εξ αρχής».

Όσον αφορά στο χρονικό των εξελίξεων, τον Οκτώβριο του 2017 ο Τζωρτζ Παπαδόπουλος δήλωσε ένοχος για ψευδείς καταθέσεις στο FBI. Συγκεκριμένα, ήταν ο πρώτος που ομολόγησε την ενοχή του, μεταξύ εκείνων που κατηγορήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας για τη Ρωσία. Ο ίδιος βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής του FBI, ενώ ήταν σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και λόγω των επαφών του το 2016 αναφορικά με τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις. Δήλωσε ένοχος για ψευδή κατάθεση στο FBI και σήμερα έχει εκδώσει βιβλίο για την υπόθεση.

Ο Τζωρτζ Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το καλοκαίρι του 2015, πήγε στην Ευρώπη για να εργαστεί, αφ’ότου είχε απορριφθεί η αρχική προσέγγισή του προς την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ. Τότε και αφού ετοιμαζόταν να φύγει, ο Τραμπ τον προσέγγισε, προσφέροντάς του δουλειά και στη συνέχεια προσκλήθηκε από μία εκ των επικεφαλής του Κέντρου Διεθνούς Δικαίου του Λονδίνου, την Άρβιντερ Σαμπέι, σε ένα συνέδριο του Link Campus University στη Ρώμη, όπου θα μπορούσε να συναντήσει άτομα με διασυνδέσεις που θα τον βοηθούσαν στη μελλοντική του σταδιοδρομία στον πολιτικό τομέα και στη μελλοντική του εργασία στην εκστρατεία του Τραμπ.

Ήταν τον Μάρτιο του 2016 στο Link Campus, όταν γνώρισε έναν Μαλτέζο ακαδημαϊκό, τον Τζόσεφ Μισφάντ, ο οποίος προσφέρθηκε να τον συστήσει σε πολιτικούς της Ευρασίας, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, και να αποτελέσει σύνδεσμο ανάμεσα στην εκστρατεία του Τραμπ και στη Ρωσία.

Πρόκειται για τη συνάντηση, για την οποία όπως λέει ο Παπαδόπουλος, δήλωσε εσφαλμένη ημερομηνία στην ομάδα του Ρόμπερτ Μιούλερ που τον κατηγόρησε.

Ωστόσο, ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ δήλωσε ότι η εκστρατεία του Τραμπ ήταν σε γενικές γραμμές διχασμένη ως προς την ιδέα ενός ταξιδιού για θέματα εξωτερικής πολιτικής στη Ρωσία που είχε προτείνει ο Παπαδόπουλος, όχι όμως για να συνεργαστεί με τη Ρωσία.

Ο Παπαδόπουλος τόνισε, ακόμη, ότι ποτέ στη διάρκεια της εκστρατείας του Τραμπ, δεν μίλησε για τις ξαφνικές αποκαλύψεις του Μισφάντ ένα βράδυ ότι οι Ρώσοι φέρονταν να είχαν «χιλιάδες» emails της Χίλαρι Κλιντον, επειδή δεν είχε θεωρήσει ποτέ «αξιόπιστο» αυτό το πρόσωπο.

Σημείωσε επίσης ότι στην Ευρώπη υπήρχαν εικασίες ότι ο σέρβερ της Χίλαρι Κλιντον είχε χακαριστεί, επομένως όπως είπε «όταν ο Τζόσεφ Μισφάντ μού είπε αυτήν την πληροφορία, σκέφτηκα ότι επικυρώνει μια φήμη, αλλά τότε ήμουν μπερδεμένος ως προς το πώς θα μπορούσε να έχει εμπιστευτικές πληροφορίες, όταν αυτό το άτομο δεν μπορούσε ούτε καν να με συστήσει στον Ρώσο πρέσβη στο Λονδίνο, αφ’ότου τού το είχα ζητήσει τουλάχιστον πέντε φορές».

Ο Τζωρτζ Παπαδόπουλος δήλωσε ακόμη ότι είχε μιλήσει για αυτό με τον Νίκο Κοτζιά, αλλά ποτέ δεν το είπε στον τότε ανώτατο διπλωμάτη της Αυστραλίας στη Βρετανία, Αλεξάντερ Ντάουνερ, σε μια συνάντηση που υποτίθεται ότι αποκάλυψε πως η Ρωσία έχει emails της Κλίντον.

Μάλιστα, για την εν λόγω συνάντηση, ο ίδιος εκτιμάει ότι τον κατέγραφαν.

Μιλώντας στο Sputnik, ο Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι του «την είχαν στήσει» από τις υπηρεσίες πληροφορίων των ΗΠΑ για να γίνει «αποδιοπομπαίος τράγος».

«Θεωρώ ότι ήμουν υπό παρακολούθηση αμέσως μετά τη συμμετοχή μου στην εκστρατεία», είπε.

Ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ αναφέρθηκε και στον Στέφαν Χάλπερ από το Cambridge, όπου ήταν επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικών και Διεθνών Σπουδών, ο οποίος «από το πουθενά» του είχε στείλει κάποια στιγμή ένα email. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Χάλπερ ήταν κατάσκοπος και προσπάθησε να τον ενοχοποιήσει και να τον κατασκοπεύσει για τις επαφές του με ισραηλινές και κυπριακές ενεργειακές επιχειρήσεις.

Ο Τζωρτζ Παπαδόπουλος σημείωσε ότι τόσο ο Χάλπερ, όσο και οι Ντάουνερ και Μισφάντ, είχαν «ύποπτους δεσμούς» ο ένας με τον άλλον, αλλά και με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, MI6.

Ακόμη, ανέφερε ότι το FBI είχε απειλήσει και τη σύντροφό του Σιμόνα «γιατί γνώριζε πάρα πολλά για τον Τζόσεφ».

«Χωρίς εκείνη, δεν θα είχα καμία αξιοπιστία», είπε ο Παπαδόπουλος στο Sputnik, συμπληρώνοντας: «Και νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος που η ομάδα του Μιούλερ με συνέλαβε με αυτόν τον βάρβαρο τρόπο (…) γιατί ποτέ δεν ήθελαν μία τέτοια ιστορία να βγει προς τα έξω. Αλλά, δυστυχώς για αυτούς βγαίνει, και η μαρτυρία μου έχει χρησιμοποιηθεί από τους Ρεπουμπλικάνους για να βοηθήσει στην έναρξη νέων ερευνών γύρω από τους ερευνητές».

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: