Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ο Χατζιδάκις “παντρεύει” στη Σέριφο τον Λιούγκο με την Αβραμίδου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 28/07/2015

Μία συναυλία με έντονο “άρωμα” Χατζιδάκι, φιλοξενεί την Κυριακή 9 Αυγούστου, στις 21.15, στο Θέατρο της Κάτω Χώρας. το Φεστιβάλ Σερίφου. Φιλοξενεί τον Ηλία Λιούγκο ο οποίος θα έχει διπλα του τη Θεσσαλονικιά Σοφία Αβραμίδου και στο πιάνο τον Σάκη Κοντονικόλα.

Η φωνή του Ηλία Λιούγκου μας είναι γνωστή από τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι αφού από τα νεανικά του χρόνια  μαθήτευσε, ζυμώθηκε και πλάστηκε κοντά του. Θεωρείται ένας από τους κυριότερους ερμηνευτές και στρατευμένος συνεχιστής του έργου του.  «Κοντά στο Μάνο Χατζιδάκι», όπως ο ίδιος επισημαίνει, «γνώρισα πολλά ιερά πρόσωπα της Τέχνης». Και τα όσα άκουσε και “οίδε” τον καθόρισαν και από τη βαθειά κρύπτη της μνήμης του, αντλεί σήμερα και υπηρετεί με αυστηρότητα την αισθητική των τραγουδιών του Χατζιδάκι, ερμηνεύοντας τα έργα του και την προεκτείνει στα δικά του τραγούδια.

Η εργογραφία του Ηλία Λιούγκου, είναι σημαντική και ενδεικτικά αναφέρονται: η “Νυχτερινή Δοκιμασία”  “Της Ιστορίας το ποδήλατο”, “Θα τραγουδήσω απόψε για μένα”. “Οι κωμοπόλεις” και “Το Φιλί μου ταξιδεύει”.

Ως ένας από τους πρωτεργάτες του Φεστιβάλ Σερίφου και καλλιτεχνικός διευθυντής του, ο Ηλίας Λιούγκος δεν θα μπορούσε παρά να το τιμήσει και φέτος με την παρουσία του. Και θα τον πλαισιώνουν δύο νέοι καλλιτέχνες από τη Θεσσαλονίκη: ο Σάκης Κοντονικόλας στο πιάνο και η Σοφία Αβραμίδου στο τραγούδι για να ερμηνεύσει μοναδικά τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι.
Οι τρεις συνοδοιπόροι της βραδιάς θα μας παρουσιάσουν τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι, Νίκου Ξυδάκη, Ορφέα Περίδη, Μ. Θεοδωράκη, Τσιτσάνη και Ηπειρώτικα και ενδεχομένως να παρουσιάσουν και τραγούδια που ο Ηλίας Λιούγκος ετοιμάζει, ειδικά για τη φωνή της Σοφίας σε στίχους Ελένης Φωτάκη.
Το Φεστιβάλ Σερίφου άνοιξε τις πύλες του χθες 27/7 μέχρι και θα διαρκέσει έως τις 13 Αυγούστου .

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: