Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ανησυχία στον Πειραιά για τις συμπλοκές που συμβαίνουν μεταξύ των προσφύγων

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 31/03/2016

Πάλι τα μεσάνυχτα

Επεισόδια με τραυματισμούς τα μεσάνυχτα στο λιμάνι, με τα στελέχη του ΛΣ να προσπαθούν να χωρίσουν νεαρούς πρόσφυγες, ενώ παράλληλα να προσπαθούν να προστατέψουν γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους. Και η πολιτική με την λιμενική ηγεσία να ξενυχτούν στο λιμάνι.

Η κατάσταση θα πρέπει να θεωρείται άκρως επικίνδυνη. Μπορεί η κυβέρνηση να μην δείχνει ότι αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος, αλλά οπωσδήποτε η ανησυχία για τους κατοίκους του Πειραιά είναι πλέον δεδομένη…

Αυτή τη φορά «πιάστηκαν» μεταξύ τους νεαροί Σύροι και Αφγανοί στον καταυλισμό του κεντρικού λιμένα Πειραιά. Τα επεισόδια ξεκίνησαν από άγνωστη αιτία στην πύλη Ε2 και συνεχίστηκαν στην Πύλη Ε1. Με άμεση παρέμβαση στελεχών του Κεντρικού Λιμεναρχείου και ανδρών του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του ΛΣ, έγινε δυνατή η απεμπλοκή των  νεαρών Σύρων και Αφγανών και η ασφάλεια για τα γυναικόπαιδα και τους ηλικιωμένοι.

Από το περιστατικό τραυματίστηκαν 8 πρόσφυγες, οι οποίοι διακομίστηκαν με ασθενοφόρα στο Τζάνειο.
Επίσης, από τα επεισόδια προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε υαλοπίνακες, τζαμαρίες και εξωτερικές υποδομές του λιμένα, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας υπήρχε προληπτική εποπτεία και επιτήρηση από στελέχη του ΛΣ σε ολόκληρη την περίμετρο του λιμένα.
Στο σημείο των επεισοδίων βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ο γ.γ. του Υ.ΝΑ.ΝΠ Θεοτοκάς, ο γ.γ. Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης, ο αρχηγός του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ αντιναύαρχος Σταμ. Ράπτης και η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος για το συντονισμό των επιχειρησιακών ενεργειών, ενώ στο υπουργείο παρέμεινε μέχρι τις πρωινές ώρες και τηρούνταν διαρκώς ενήμερος για την εξέλιξη του συμβάντος ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας.

Σημειώνεται ότι κατόπιν συνεννόησης του αρχηγού ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, με τον αρχηγό της ΕΛΑΣ και τον αστυνομικό διευθυντή Πειραιά και με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, στα σημεία των επεισοδίων διατέθηκαν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να επέμβουν.

Προανάκριση για το περιστατικό διενεργείται από το Α’ Λιμενικό Τμήμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.
Τέλος, ενημερώνουμε ότι από σήμερα ξεκινάει προγραμματισμένη συστηματική μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από το λιμάνι του Πειραιά σε άλλους χώρους- κέντρα φιλοξενίας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: