Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τα ΑΕΙ στην “κανονικότητα” δια μαγείας ή δια… βίας!

FLASH στις 23/01/2021

Πέντε δεκαετίες αδιαφορούσαν και η λύση βρέθηκε με… ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας!

Παντελής Π. Ξανθίδης |> Πάνε να διορθώσουν μία παλιοκατάσταση στα ΑΕΙ με έναν νόμο, αγνοώντας ή αδιαφορώντας ότι αυτή την κατάσταση την ανεχόντουσαν ολόκληρες δεκαετίες! Και εν μιά νυκτί πάνε να φέρουν τα ΑΕΙ στην λεγόμενη κανονικότητα! Είναι δυνατόν, τόσα χρόνια καταστροφών, λεηλασιών και άλλων παρανομιών στου χώρους των Πανεπιστημίων, να συνέλθουν τα ΑΕΙ δια μαγείας ή δια… βίας; Τα έχουν κάνει ρημαδιό και από το 1974 μέχρι σήμερα ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις ουσιαστικά αδιαφόρησαν!

Και τώρα η σημερινή κυβέρνηση, δείχνει αποφασισμένη να κάνει παρελθόν το «μπάχαλο» στα ΑΕΙ, προωθώντας λύσεις, που αφ’ ενός δεν τιμούν το δημοκρατικό καθεστώς της χώρας και αφ’ ετέρου είναι αναποτελεσματικές!

Στην περίπτωση που ο νόμος δεν αποβλέπει ουσιαστικά στο “ξεδόντιασμα” και την υποβάθμιση των δημοσίων Πανεπιστημίων προκειμένου να αναδειχθούν τα ιδιωτικά, τότε ας καθίσουν κάτω να σκεφθούν τρόπους ώστε να βρεθεί κάποια λύση. Γιατί δεν μας επιτρέπεται να βγάζουμε φοιτητές που να ξεχωρίζουν παγκοσμίως και από την άλλη να έχουν ρημαχτεί τα πανεπιστήμιά μας!

> Όσο και να σαμποταριστεί από «συντηρητικούς» και «προοδευτικούς» η ελληνική δημόσια Ανωτάτη Εκπαίδευση, τα ξένα πανεπιστήμια θα σφύζουν από Έλληνες καθηγητές και διδάκτορες! Και οι περισσότεροι -που δεν βγήκαν από κολέγια- βρέθηκαν στα ξένα ΑΕΙ από υποτροφίες που πέτυχαν.

Επί του προκειμένου, ιδρύεται λέει Πανεπιστημιακή Αστυνομία! Με δυό λόγια στην ήδη τεταμένη κατάσταση, βάζουμε… λάδι στη φωτιά! Ποιό «αστροπελέκι» είχε αυτή την ιδέα, που τόσο πολύ εκτιμήθηκε και υλοποιείται;

Τι πάνε να κάνουνε; Να φέρουν την «κανονικότητα» ή να πυροδοτήσουν την κατάσταση, βάζοντας αστυνομία μέσα στους χώρους του κάθε Ιδρύματος; Είναι άξιο απορίας. ‘Όχι μόνον επειδή αντιβαίνει στο Σύνταγμα, αλλά κυρίως επειδή δεν σέβονται ούτε τη νοημοσύνη των πολιτών!

Από κάπου ακούστηκε ότι μπορούσαν οι πρυτανείες να τοποθετήσουν δική τους αστυνομία (σεκιούριτι)… Άλλο και τούτο.

Και τι να κάνουν; Ό,τι δεν έγινε τόσα χρόνια! Οι φοιτητικές παρατάξεις, που εξαρτώνται από κόμματα, να αναλάβουν οι ίδιες την προστασία των ΑΕΙ. Όπως προστατεύουν τους χώρους όπου φυλάνε τα πανώ, τις αφίσες και τις μπογιές τους, να προστατεύουν και τους χώρους όπου σπουδάζουν!

Μια τέτοια πρόταση είναι «γραφική» και θα σηκώνει γέλιο έως ότου ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας εγκαταλείψει συνήθειες και τακτικές που δεν αρμόζουν σε μία χώρα σαν τη σημερινή Ελλάδα, που θέλει να ζει το σήμερα και να σκέφτεται για το αύριο.

Εν κατακλείδι, στην περίπτωση που θα ιδρυθεί η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, ας μην περιμένουμε καλυτέρευση στα ΑΕΙ, αλλά μια καταστροφή σε ό,τι έχει απομείνει. Και θα έχουμε να… θαυμάζουμε δύο αντιμαχόμενες δυνάμεις -τους αστυνομικούς με τους φοιτητές- σε ένα αδήλωτο «εμφύλιο», με νικητές ποιούς; Ας το ψάξουμε…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: