Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Είχε πει ο Αλέκος: “Όταν λες την αλήθεια είσαι άτρωτος!”

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 01/05/2019

Πέρασαν 43 Πρωτομαγιές από τότε που ο Αλέξανδρος Παναγούλης έχανε τη ζωή του εκεί στη λεωφόρο Βουλιαγμένης…

|> Τα 80 χρόνια του θα γιόρταζε στις 2 Ιουλίου, αλλά έμελλε να «δραπετεύσει» στα 37 του και σήμερα να μνημονεύουμε την 43η επέτειο από την απουσία του.

Η Πρωτομαγιά του 1976, έχει αφήσει πικρές θύμησες, καθώς η Δημοκρατία πληγώθηκε με την απώλεια ενός Ήρωα, ενός αξιοπρεπούς πολιτικού και ηγέτη της ΕΔΗΝ – της Ελληνικής Δημοκρατικής Νεολαίας «του».

Όσα χρόνια κι αν περάσουν ο Αλέκος Παναγούλης θα είναι ο οδηγός κάθε νεολαίου δημοκράτη και ο μπροστάρης σε κάθε αγώνα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Όσοι ΕΔΗΝίτες είχαμε την τύχη να βρεθούμε δίπλα του, ο Αλέξανδρος Παναγούλης συνεχίζει να κατέχει την κυρίαρχο θέση στις καρδιές μας, αλλά και να είναι υπόδειγμα αντρειοσύνης, ήθους και μεγαλοθυμίας. Και ποιος δεν θα θυμάται εκείνο το: «Όταν λες την αλήθεια είσαι άτρωτος!». Αυτό να έχουν υπ’ όψιν τους και οι σημερινοί ΕΔΗΝίτες, όπως και κάθε νέος άνθρωπος….

«Στην Ελλάδα σήμερα» τιτλοφορείται ένα ποίημα του Αλέκου Παναγούλη που μελοποίησε το 1974 ο Μίκης Θεοδωράκης και ερμήνευσε η Μαρία Φαραντούρη. Και λέει:

Σβησμένη φλόγα, που πάντα καίει -Σκέπασμα τάφου χωρίς νεκρούς.
Μάτια κλαμένα που σε κοιτάνε – σκέψεις κρυμμένες σε προσκαλούν.

Πίστη κι ελπίδα χαροπαλεύουν – πνεύμα κι αλήθεια στις φυλακές.
Άγιες προσπάθειες ναυαγισμένες – φωνές ανθρώπων σε προσκαλούν.

Σπόρος οργής πέφτει στο χώμα – μήνυμα πάλης τρέφει φτερά
σπίθα φεγγίζει μέσ’ στο σκοτάδι – νέοι αγώνες σε προσκαλούν.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: