Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μια βραδιά με τις κοινές μουσικές διαδρομές Ελλάδας – Ν. Ιταλίας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 14/06/2022

“Πέρα από τη θάλασσα”… με Βασιλική Καρακώστα – Simone Campa και συνοδεία “κλασικών” οργάνων στο Θέατρο Κολωνού – Πέμπτη 16/6

|> Σε μια εποχή που ο θόρυβος και η σύγχυση έχουν κυριαρχήσει σε όλους τους τομείς τη ζωής, μοιραία επηρεάζεται και η μουσική. Όμως, υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να διασώσουν την παράδοση και να αναδείξουν την πραγματική λαϊκή και δημώδη μουσική παράδοση, όπως η ερμηνεύτρια Βασιλική Καρακώστα.

Η Βασιλική Καρακώστα, είναι σήμερα η μοναδική γυναίκα στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού, που προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την παράδοση, μέσα, όμως, από έναν εντελώς νέο, παρ’ ότι κλασσικό, δίαυλο!

Επέλεξε να συνδέσει τον ήχο της μουσικής αυτής με “κλασικά” όργανα, όπως: βιολοντσέλο, βιόλα, κοντραμπάσο, βιολιά, φαγκότα, χάλκινα αλλά και λύρα αρχαιοελληνική. Όλα “παντρεύονται με παραδοσιακές γραμμές και “δρόμους” και σε συνδυασμό με την μοναδική φωνή τής Βασιλικής Καρακώστα, αλλά και την συνεχή μελέτη, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

Παράλληλα, επιδιώκει συνεργασίες με μουσικούς παραδοσιακής μουσικής άλλων χωρών, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα με την Fanfara Transylvania από την Ρουμανία, αλλά και με ένα μουσικό παραδοσιακό σύνολο από την Σενεγάλη. Μάλιστα την προσπάθειά της με τους Ρουμάνους, είχε στηρίξει, ως γνήσιος δάσκαλος και πρωτοπόρος τού είδους, ο Διονύσης Σαββόπουλος.

Αυτή την φορά η Βασιλική Καρακώστα επέλεξε να παρουσιάσει, την Πέμπτη 16 Ιουνίου, στο Θέατρο Κολωνού, με ελεύθερη είσοδο, έναν ιδιαίτερο μουσικό διάλογο μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, με στόχο να καταδειχθεί η άρρηκτη πολιτισμική σχέση των δύο χωρών. Μαζί της, ο Ιταλός – επίσης εραστής της παραδοσιακής μουσικής- Simone Campa.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια των δύο χωρών, αλλά και κάποιες χαρακτηριστικές σύγχρονες μελωδίες που έχουν αγαπηθεί ευρύτερα.

Πρόκειται για συνδιοργάνωση του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου της Αθήνας και του Δήμου Αθηναίων – καρπός της πολύχρονης και επιτυχημένης συνεργασίας των δύο φορέων.

Μια ομάδα από εξαιρετικούς μουσικούς, θα συμβάλουν για να προσφέρουν μουσικά βιώματα και ήχους και “Πέρα από τη Θάλασσα”…

Μελωδίες και στίχοι της ιταλικής και ελληνικής παράδοσης που φανερώνουν μύθους, συναισθήματα, τόπους και ανθρώπους, αποτυπώματα ζωής.

Τραγούδια και ρυθμοί από την Νότια Ιταλία και την Ελλάδα, μέρος της κοινής ιστορίας μας, που απογειώνουν την ψυχή: αιγαιοπελαγίτικος μπάλος και ταραντέλα, στον ρυθμό του ανέμου της θάλασσας…

Συντελεστές: Βασιλική Καρακώστα(τραγούδι), Simone Campa (κιθάρα, φλάουτο, κρουστά), Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης (ακορντεόν), Δημήτρης Κουζής (βιολί), Σωτήρης Καστάνης (ακουστική κιθάρα), Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο), Domenico Celiberti (κιθάρα, μαντολίνο), Maristella Martella (χορός).

> Θέατρο Κολωνού: Ιωαννίνων και Καπανέως, Κολωνός. Έναρξη συναυλίας 9 μμ. Είσοδος ελεύθερη.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: