Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και πρωτοβουλία για τον Σαρωνικό

ΑΤΤΙΚΗ στις 05/06/2022

“Νοιαζόμαστε για τις ακτές, τις νησίδες και τους λόφους, γι’ αυτό το αττικό τοπίο με τη διεθνή ακτινοβολία, την υψηλή περιβαλλοντική αξία”

|> Εν όψει της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας για την Προστασία του Περιβάλλοντος, διάφορες κινήσεις του νομού Αττικής ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν την πρωτοβουλία “Μαζί για τον Σαρωνικό” την οποία στηρίζουν οι:

Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Αγίου Δημητρίου ΜΕΤΕΧΩ, Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Κίνηση Παλαιού Φαλήρου (ΡΑΚ Π. Φαλήρου), Σύλλογος Ασυρμάτου, Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου – Ταύρου «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή», Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέου Φαλήρου, Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας, Δημοτική Κίνηση «Στροφή Νέας Σμύρνης», Δημοτική Παράταξη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝ-ΠΟΡΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ, Δημοτική Κίνηση ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη ΓΛΥΦΑΔΑ, Δημοτική Κίνηση Αλίμου ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι, Δημοτική Παράταξη ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, Περιφερειακή Παράταξη ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ.

Η Διακήρυξη της Πρωτοβουλίας “Μαζί για τον Σαρωνικό”

«Όσες και όσοι είμαστε εδώ, ανταμώσαμε με έναν στόχο: Ο Σαρωνικός να παραμείνει καθαρός, ανοιχτός και δημόσιος. Ανησυχούμε γιατί σήμερα πολιορκείται ξανά η ακτογραμμή από τον Πειραιά ως το Σούνιο. Μία ακτογραμμή ήδη κακοποιημένη, ιδιωτικοποιημένη και αποκλεισμένη σε πολλά σημεία.

Τα απολύτως απαραίτητα έργα, τα αντιπλημμυρικά και τα έργα περιβάλλοντος βαλτώνουν. Αντίθετα παρατηρείται μια αδικαιολόγητη επιμονή να ολοκληρωθούν έργα άχρηστα, ή ακόμα και επιβλαβή, κτίρια, τσιμέντο, συρματοπλέγματα και κάγκελα. Οι ιδιωτικοποιήσεις απειλούν να καταστρέψουν τα ελάχιστα παρθένα τμήματα, να αποκλείσουν τις τελευταίες ελεύθερες παραλίες, να κτίσουν τα τελευταία αδόμητα ακρωτήρια και βουνοπλαγιές.

Νοιαζόμαστε για τις ακτές, τις νησίδες και τους λόφους, τη μεγάλη γαλάζια αγκαλιά της Αθήνας, αυτό το αττικό τοπίο με τη διεθνή ακτινοβολία, την υψηλή  περιβαλλοντική και αρχαιολογική αξία.

Ανησυχούμε για τον Κηφισό και τον Ιλισό, για το πάρκο του Φαληρικού Όρμου, του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, της Πλατείας Νερού, το ρέμα της Πικροδάφνης, την ακτή του Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά, τη χερσόνησο του ΠΙΚΠΑ και τις πλαζ της Γλυφάδας και της Βούλας, το Καβούρι, τον Λαιμό, τη Λίμνη και τη Φασκομηλιά της Βουλιαγμένης, τη Λομβάρδα της Αγίας Μαρίνας, το Λαγονήσι και τους λόφους της Σαρωνίδας, τις Αλυκές και τη χερσόνησο Αγίου Νικολάου της Αναβύσσου, τα Λεγραινά και το ακρωτήριο του Σουνίου, τις διάσπαρτες βραχονησίδες από τις Φλέβες ως τον Πάτροκλο.

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα θεωρητικό ζήτημα που αφορά άλλους σε κάποιο μακρινό μέλλον. Βρίσκεται εδώ δίπλα μας με τις καταστροφές που προκαλούμε, με τα έργα που επιβαρύνουν το κλίμα, τη γη, το νερό και τον αέρα.

Για αυτό είμαστε εδώ, περιβαλλοντικές συλλογικότητες, πολιτιστικοί φορείς, αυτοδιοικητικές κινήσεις, μαζί για το Σαρωνικό μας. Να γίνουμε όλοι και όλες ένα τείχος προστασίας της αττικής ακτογραμμής και της θάλασσας».

Στην πρωτοβουλία “Μαζί για τον Σαρωνικό”, ο Πειραιάς εκπροσωπείται από τη δημοτική παράταξη “Πειραιάς για Όλους“, του Νίκου Μπελαβίλα, ο οποίος δηλώνει:

«Αναλάβαμε μία σημαντική πρωτοβουλία για τον Σαρωνικό μαζί, δώδεκα κινήσεις από όλο το παραλιακό μέτωπο. Για ποιο λόγο; Διότι τους τελευταίους μήνες εξελίσσεται μία άγρια επίθεση λεηλασίας των ακτών του Σαρωνικού από δυνάμεις της αγοράς, οι οποίες δεν δίνουν ένα δίφραγκο για την ζωή των κατοίκων και την υπόθεση του περιβάλλοντος. Αντίθετα, έχουν δρομολογήσει με σκοτεινό τρόπο την παραβίαση κάθε βιώσιμου αναπτυξιακού σχεδιασμού από τον Πειραιά ως το Σούνιο. Ειδικά στον Πειραιά, οι αναπλάσεις ανατρέπονται προς όφελος του πρόσκαιρου κέρδους, η θάλασσα του ΣΕΦ κινδυνεύει να αποκλειστεί από φράγμα ξενοδοχείων, στο Νέο Φάληρο εταιρείες έχουν σχεδιάσει πυκνοδομημένη συνοικία κτιρίων γραφείων την οποία θα προσπαθήσουν να επιβάλουν στο Δήμο Πειραιά. Το πάρκο του Φαληρικού Όρμου εγκαταλείφθηκε, στο Κηφισό μοιραία η Περιφέρεια Αττικής περιμένει την επόμενη πλημμύρα, η ακτή και το πευκόδασος του Αγίου Κοσμά μετατρέπεται σε καγκελόφραχτη συνοικία πολυτελών επαύλεων. Η ίδια τύχη περιμένει τα ακρωτήρια και τα λιμανάκια της Βούλας και της Βουλιαγμένης, τις παραλίες της Σαρωνίδας, της Αναβύσσου και των Λεγραινών.

Όλα αυτά είναι πολύ σοβαρά και επικίνδυνα για να μείνουμε απαθείς. Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ, στον Σαρωνικό, η απειλή για τη θάλασσα είναι υπαρκτή.

ΜΑΖΙ, οι δήμοι, τα δημοτικά συμβούλια, οι κινήσεις πολιτών, όλες και όλοι μας, θα καταφέρουμε να ξανακάνουμε την αττική ακτογραμμή το μεγάλο όμορφο δημόσιο και ανοιχτό στους πολίτες θαλάσσιο μέτωπο, που αντιστοιχεί στην Αθήνα, στον Πειραιά, στην ιστορία και το περιβάλλον της πόλης μας».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: