Παγκόσμια Ημέρα Σεξoυαλικής Υγείας: Ποιά είναι τα 11 δικαιώματα του ατόμου
Τι λέει ο ΠΟΥ
Γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 2010, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Σεξoυαλικής Υγείας (WAS), που συσπειρώνει σεξoλόγους απ’ όλο τον κόσμο. Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Σεξoυαλικής Υγείας (World Day of Seχual Health) είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για το ρόλο της σεξουαλικότητας στην ανθρώπινη υγεία και η ανάδειξη του γεγονότος ότι η σεξoυαλική υγεία είναι εφικτή μόνο μέσα από τα σεξoυαλικά δικαιώματα του ανθρώπου.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ – WHO), σεξoυαλική υγεία θεωρείται μία κατάσταση συναισθηματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας σε σχέση με τη σεξουαλικότητα του ατόμου. Όταν μιλάμε για τη σεξoυαλική υγεία, αναφερόμαστε στην απουσία ασθένειας, οργανικής διαταραχής, δυσλειτουργίας και αναπηρίας.
Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Σεξoυαλικής Υγείας (World Day of Seχual Health) είναι η κοινωνική ευαισθητοποίηση ως προς το ρόλο της σεξουαλικότητας στην ανθρώπινη υγεία και η ανάδειξη του γεγονότος ότι η σεξoυαλική υγεία μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν τηρούνται τα σεξoυαλικά δικαιώματα του ανθρώπου, καθώς και μέσα από την διασφάλιση οτι η σεξουαλική υγεία έχει να κάνει με ζητήματα που μπορούν να συζητηθούν παντού! Σήμερα γιορτάζεται σε 35 χώρες, μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, συζητήσεων, ομιλιών, συνεδρίων, κλπ.
Παγκόσμια Διακήρυξη
Σεξoυαλικών Δικαιωμάτων
Η Παγκόσμια Διακήρυξη Σεξoυαλικών Δικαιωμάτων υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Συνεδρίου Σεξολογίας που έγινε το 1999 στο Χονγκ Κονγκ και περιλαμβάνει τα παρακάτω 11 επί μέρους δικαιώματα:
- Δικαίωμα στη σεξουαλική ελευθερία.
- Δικαίωμα στη σεξoυαλική αυτονομία, τη σεξoυαλική ακεραιότητα και την ασφάλεια του σεξoυαλικού σώματος.
- Δικαίωμα στη σεξoυαλική ιδιωτικότητα.
- Δικαίωμα στη σεξoυαλική ισότητα.
- Δικαίωμα στη σεξoυαλική ευχαρίστηση.
- Δικαίωμα στη συναισθηματική σεξoυαλική έκφραση.
- Δικαίωμα του ελευθέρως συνεταιρίζεσθαι σεξoυαλικά.
- Δικαίωμα στις ελεύθερες και υπεύθυνες αναπαραγωγικές επιλογές.
- Δικαίωμα στη σεξoυαλική πληροφόρηση βασισμένη στην επιστημονική έρευνα.
- Δικαίωμα στη στοιχειώδη σεξoυαλική αγωγή.
- Δικαίωμα στη σεξoυαλική ιατρική φροντίδα.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας γιορτάστηκε το 2010, με το σύνθημα “Ας μιλήσουμε γι ‘αυτό!” με σκοπό να ξεκινήσει το άνοιγμα συζητήσεων γύρω από το σεξ, σπάζοντας τις φοβίες και τα ταμπού γύρω από τη σεξουαλικότητα.
- Το 2011 με το σύνθημα “Σεξουαλική Υγεία των Νέων: Δικαιώματα και Ευθύνες.”
- Το 2012 με το σύνθημα “Σε έναν διαφορετικό κόσμο, σεξουαλική υγεία για όλους!”
- Το 2013 με το σύνθημα “Για την επίτευξη της σεξουαλικής υγείας, φαντάσου τον εαυτό σου να κατέχει τα σεξουαλικά δικαιώματά σου!”
- To 2014 με το σύνθημα “Σεξουαλική υγεία: η ευημερία της σεξουαλικότητας”
- To 2015 με το σύνθημα “Σεξουαλική υγεία για μία πιο δίκαιη κοινωνία”
Εφέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας είναι αφιερωμένη στην Σεξουαλική Υγεία και στη Δικαιοσύνη, στα Σεξουαλικά Δικαιώματα αλλά και στα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Η προαγωγή της σεξουαλικής υγείας και των Σεξουαλικών Δικαιωμάτων συμβάλλουν σε μια πιο δίκαιη κοινωνία για όλα τα άτομα.