Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Έλα στην παρέα μας Τσιγγάνε αλλά… κάνε λίγο πιο πέρα!

Χωρίς κατηγορία στις 08/04/2019

Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά σήμερα και η αθιγγανοφοβία πάει σύννεφο! Άδικα;

Π.Π.Ξανθίδης |> Στις δεκαετίες ’60-’70 “έβραζε” παγκοσμίως το θέμα των φυλετικών διακρίσεων και τα τότε αγνά εφηβικά μας χρόνια ήταν αφιερωμένα στις άπιαστες έννοιες της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, του Ανθρωπισμού και του αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων. Για το τελευταίο, το ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στις ΗΠΑ και στη Νότια Αφρική. Στη μεν Αμερική επειδή υπήρχαν κάποιες πολιτείες, όπου ο ρατσισμός ήταν κυρίαρχος, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (1968) και στην Ν. Αφρική για το “απαρτχάϊντ”…

Στην παρέα μας είχαμε και ένα φίλο του οποίου η οικογένεια είχε παλιννοστήσει από την Νότια Αφρική. Ο Πέτρος ήταν ευγενέστατος, έξυπνος και αρκετά προοδευτικός με ιδέες που “μύριζαν” Μάη του ’68. Είχε τελειώσει το σχολείο στην Πραιτόρια και φοιτούσε στη Νομική Αθήνας, με στόχο να ακολουθήσει την διπλωματική καριέρα του πατέρα του.

Στις διάφορες συζητήσεις που κάναμε ο Πέτρος ξεχώριζε για τις “προσγειωμένες” απόψεις του και κυρίως επειδή λειτουργούσαν περισσότερο τα αυτιά του, παρά το στόμα του… Κι όταν το άνοιξε εκείνο το βράδυ, έπεσε παγωμάρα με αυτό που είπε κι αρχίσαμε όλοι να κοιταζόμαστε!

Η κουβέντα της παρέας είχε πάει στις φυλετικές διακρίσεις και η Λίλυ, κοιτώντας τον Πέτρο του λέει: “Μα πώς μπορεί να ζήσει κάποιος σε μία χώρα με τόσο απάνθρωπη και οπισθοδρομική πολιτική;“. Ο Πέτρος, χαμογελάει και της απαντά: “Όπως εδώ στην Ελλάδα!“. Σαν “χειροβομβίδα” έπεσε η κουβέντα του στην παρέα! Και πριν εκφραστεί κάποια αντίρρηση, ο Πέτρος συνεχίζει:

Εμείς εδώ -και η ίδια η παρέα μας- δεν είμαστε ρατσιστές; Ποιός θα δεχτεί να έρθει στην παρέα μας ένας Γύφτος; Ποιός θα καθίσει στο παγκάκι δίπλα σε ένα Γύφτο; Ποιός θα του νοικιάσει το σπίτι του;“. Γυρίζει το κεφάλι του στη Λίλυ, λέγοντας: “Θα μπορούσες να είχες γκόμενο έναν Γύφτο;“… Περιττό να αναφερθεί ότι η κουβέντα τράβηξε μέχρι την ώρα που περνούσε το πρώτο απορριμματοφόρο…

Όχι, δεν μπορούμε να παρομοιάσουμε την Ελλάδα με τέτοια θλιβερά καθεστώτα του άλλοτε, αλλά -μεταξύ μας- το “φυλετικό” μας το έχουμε! Όχι μόνον από την συμπεριφορά τη δική μας προς τους Ρομά, αλλά και τη δική τους προς εμάς. Έχουμε καταφέρει να ανεχόμαστε μία κοινωνία πολυεπίπεδη και με “σεπαρέϊσον”.

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά και εν όψει της εφετινής 8ης Απριλίου, ο α’ αντιπρόεδρος της ΕΕ Φρανς Τίμερμανς και οι επίτροποι Γιοχάνες Χαν, Μαριάν Τίσεν, Βιέρα Γιούροβα και Κορίνα Κρέτσου έκαναν σχετικές δηλώσεις, βγάζοντας τα… σλόγκαν: «Η αθιγγανοφοβία βρίσκεται σε άνοδο» και «Να υπερασπιστούμε με σθένος τις θεμελιώδεις αξίες μας». Όμως, να μας πούνε το πώς!

Ας δώσει τον “μπούσουλα” η Κομισιόν για το τι ακριβώς πρέπει να κάνουν τα κράτη για την πλήρη ένταξη των Ρομά στις δυτικές κοινωνίες, χωρίς να αφήσουν τις παραδόσεις τους και όχι να δίνονται κονδύλια στις χώρες-μέλη, χωρίς κατεύθυνση και άμεσο έλεγχο.

Οι Ρομά (στον ενικό αριθμό Ρομ), γνωστοί και ως Τσιγγάνοι, Ατσίγγανοι, Αθίγγανοι, Κατσίβελοι, Σίντηδες ή Γύφτοι, είναι ένας κατά βάση νομαδικός λαός με ινδική καταγωγή. Η ονομασία Ρομ προέρχεται από την ινδική διάλεκτό τους και σημαίνει “άνθρωπος”. Είναι άνθρωποι!

Άνθρωποι και συμπολίτες μας! Ας μην τους κατηγορούμε για πολλών τις συμπεριφορές, όταν εμείς δεν τους έχουμε προσφέρει όσα έχουν ανάγκη. Πάνω απ’ όλα τις υποδομές για μία ανθρώπινη διαβίωση και για την μόρφωσή τους. Ας κάνουμε μία προσπάθεια και σίγουρα θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: