Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πανελλαδική στατιστική έρευνα καταγραφής πολιτιστικής συμπεριφοράς

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 29/10/2015

Για πρώτη φορά

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και οι Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού διοργανώνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Athens Culture Symposium, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου στο θέατρο “Αλίκη” της οδού Αμερικής.

Τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν στο συνέδριο είναι:
Η πολιτιστική διπλωματία
• Οι νέες τεχνολογίες και ο αυτοχρηματοδοτούμενος πολιτισμός
• Πολιτισμός και περιφερειακή ανάπτυξη
• Πολιτιστικά ιδρύματα και εθνική πολιτιστική ανάπτυξη
• Προτάσεις από τον κόσμο του πολιτισμού για τον σχεδιασμό και τη στρατηγική στον πολιτισμό

Επίσης, στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστεί η μοναδική στο είδος της πανελλαδική στατιστική έρευνα «Σφυγμός Πολιτισμού», για την καταγραφή της πολιτιστικής συμπεριφοράς του ευρύτερου κοινού, επιχειρήσεων-μελών του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και ανθρώπων, που ασχολούνται επαγγελματικά -άμεσα ή έμμεσα- με πολιτιστικές δραστηριότητες.

Ο Σφυγμός επιχειρεί να αποτυπώσει τη γνώμη του κοινού σε θέματα που αφορούν σε όλους τους τομείς πολιτισμού: βιβλίο, θέατρο, μουσική, εικαστικά, κινηματογράφο, χορό κ.α. με στόχο την ανάλυση των δεδομένων σε ηλικιακό, μορφωτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Προσπαθώντας να δωθεί μία πρώτη αίσθηση για τα θέματα του Σφυγμού, αναφέρονται κάποια πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα:

  • Σημαντική θεωρούν την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό μέσα από τον πολιτισμό, αλλά οι περισσότεροι πιστεύουν ότι δεν λειτουργούν σωστά οι δομές προώθησης του. Eνδεικτικά, λιγότεροι από 15% γνωρίζουν το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και ακόμα λιγότεροι τις δραστηριότητες του.
  • Έξι στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι η ανάμιξη της Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνει δεν βοήθησε ιδιαίτερα στην ελληνική εκστρατεία για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.
  • Οι Έλληνες πολίτες πιστεύουν ότι από τα πιο ελκυστικά πολιτιστικά στοιχεία της χώρας για τους τουρίστες είναι η γαστρονομία, τα τοπικά προϊόντα, αλλά και τα έθιμα και οι παραδόσεις μας. Σημαντικό έδαφος φαίνεται λοιπόν να παίρνει ο γαστρονομικός τουρισμός στη συνείδηση του κόσμου, αφού ξεχωρίζει από άλλα είδη όπως ο θρησκευτικός, ιαματικός, κλπ. Ενώ βέβαια, πάντα στην πρώτη θέση βρίσκεται ο αρχαιολογικός τουρισμός.
  • Το 25% των πολιτών πιστεύει ότι το εκπαιδευτικό σύστημα δεν βοηθάει καθόλου στη δημιουργία πολιτιστικής συνείδησης, ενώ ταυτόχρονα θεωρούν ότι κυρίως ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που συντελεί στην πολιτιστική παραγωγή της Ελλάδας.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα της έρευνας για την καταγραφή της πολιτιστικής συμπεριφοράς μας θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του 1ου Athens Culture Symposium 2015.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: