Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η επιδίωξη του ΕΒΕΠ για την μετά κορωνοϊό εποχή…

Χωρίς κατηγορία στις 20/10/2020

Παρακολουθεί εναγωνίως τις επιπτώσεις της πανδημίας και καταστρώνει προτάσεις

|> «Επιδίωξη του ΕΒΕΠ είναι η επόμενη μέρα της πανδημίας να βρει τις ελληνικές επιχειρήσεις σε διαχειρίσιμη κατάσταση ανάκαμψης». Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς. Η ανακοίνωση αναφέρει:

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς παρακολουθεί εναγωνίως τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία και προσπαθεί να καταθέσει προτάσεις, ώστε η κατάσταση που θα βρεθούν χιλιάδες επιχειρήσεις την επόμενη μέρα, να είναι διαχειρίσιμη.

Στο επίκεντρο των προτάσεων του Επιμελητηρίου προς τη Κυβέρνηση βρίσκονται η διατήρηση της απασχόλησης και του εισοδήματος, η ενίσχυση της ρευστότητας, η μείωση των φόρων και οι ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων με κίνητρα στους συνεπείς. Η νέα έξαρση του κορωνοϊού σε Ελλάδα και Ευρώπη, δυσχεραίνει την κατάσταση στην ελληνική αγορά και συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές χιλιάδων επιχειρήσεων, καθώς ο τζίρος τους βαίνει μειούμενος, ενώ οι υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος και τις τράπεζες «τρέχουν», αυξάνοντας μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμες οφειλές και «κόκκινα δάνεια» σε επιπλέον 26 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το α’ εξάμηνο χάθηκε από την αγορά τζίρος 22 δις ευρώ, αφού ο κύκλος εργασιών των 1,4 εκ. ελληνικών επιχειρήσεων, κάθε μορφής, υποχώρησε στα 124 δις ευρώ, έναντι των 146 δισ. ευρώ πέρυσι. Ο τζίρος «βούλιαξε» ακόμη περισσότερο το οκτάμηνο με απώλειες 31 δισ. ευρώ και στα 160 δις από τα 190 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι. Τον φετινό Αύγουστο, για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία, χάθηκαν επιπλέον 4 δισ. ευρώ από την αγορά, ενώ αντίστοιχη υποχώρηση υπολογίζεται για τον Σεπτέμβριο. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι ο κύκλος εργασιών τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, των εκπτώσεων και διακοπών, ανήλθε σε 16,9 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 20,1% σε σχέση με τον Αύγουστο 2019, που ήταν 21,2 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, ο Αύγουστος ήταν χειρότερος μήνας για τις επιχειρήσεις σε σχέση με τον Ιούλιο, που οι επιχειρήσεις έκαναν τζίρο 19,8 δισ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών, κατά 63,2% τον Αύγουστο 2020 σε σύγκριση με του 2019, παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων, ενώ ξενοδοχεία και εστίαση καταγράφουν πτώση 55%. Για τις 206.000 επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας, ο κύκλος εργασιών τον Αύγουστο ανήλθε σε 1,49 δις ευρώ, σημειώνοντας μείωση 36,8% σε σχέση με τον Αύγουστο 2019, που είχε ανέλθει σε 2,36 δις ευρώ. Κατάρρευση τζίρου, σε σύγκριση με το περυσινό αντίστοιχο δίμηνο, υπέστησαν οι τουριστικές επιχειρήσεις με 395 εκ. τον Ιούλιο και σχεδόν 665 εκ. ευρώ τον Αύγουστο.

Στο λιανεμπόριο, οι πωλήσεις της εκπτωτικής περιόδου του Αυγούστου υποχώρησαν σχεδόν 30% στα 438 εκ. από τα 568 εκ. ευρώ πέρυσι. Οι ελληνικές επιχειρήσεις δοκιμάζονται σκληρά, με τις συνολικές ετήσιες απώλειες του κύκλου εργασιών να εκτιμώνται, μετά και το τελευταίο τρίμηνο του έτους, να ξεπερνούν τα 35 δις ευρώ. Η κερδοφορία των επιχειρήσεων αναμένεται, επίσης, να μειωθεί κατά 50%, από τα 14 δισ. ευρώ πέρυσι, στα 7 δισ. ευρώ φέτος, ενώ υπάρχει ένα «κενό ρευστότητας» 33 δισ. ευρώ.

Παράλληλα με τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων, ο κορωνοϊός «συρρικνώνει» τα εισοδήματα των νοικοκυριών που, παρά τα μέτρα, το οικογενειακό εισόδημα έχει μειωθεί από 3% έως 5,5% και κατ´ επέκταση η ιδιωτική κατανάλωση κατά 6%. Τέλος, σύμφωνα με την ΤτΕ η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη του αναμενόμενου, αφού η οικονομία θα επιδεινωθεί περαιτέρω το δ’ τρίμηνο του έτους. Ως εκ τούτου, θα πρέπει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με ιδία μέσα, μέχρι την εκταμίευση των πρώτων ευρωπαϊκών πόρων της τάξης των 13 δις ευρώ, μετά το α’ εξάμηνο του 2021, από τα συνολικά 72 δισ. ευρώ της περιόδου 2021-27, να διαχειριστεί με αποτελεσματικό τρόπο τις πολύ μεγαλύτερες απώλειες της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς του 2020.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, εκφράζοντας την ανησυχία του, δηλώνει: «Η νέα έξαρση της πανδημίας “βάζει φρένο” στην ανάκαμψη της οικονομίας, “βουλιάζει” τον τζίρο των επιχειρήσεων, “στεγνώνει” τη ρευστότητα στην αγορά και συνεχίζει να απαιτεί τη δρομολόγηση νέων πρόσθετων μέτρων μέχρι να βρεθεί η θεραπεία και το εμβόλιο της πανδημίας, αλλά και μέχρι να δράσει στην οικονομία. Το ζητούμενο μέχρι τότε είναι να στηριχθεί περαιτέρω η επιχειρηματικότητα του τόπου, ώστε η επόμενη μέρα της πανδημίας να βρει τις πληττόμενες επιχειρήσεις σε “διαχειρίσιμη” κατάσταση ανάκαμψης».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: