Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Παρουσίαση του βιβλίου «Οδοστρωτήρας» του Βαγγέλη Παπαδόπουλου στην Αγία Βαρβάρα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 18/04/2017

Στις 24 τρέχ.

|> Παρουσίαση του βιβλίου «Οδοστρωτήρας» του δημοσιογράφου και συγγραφέα Βαγγέλη Παπαδόπουλου θα γίνει στις 24/4  (7 μ.μ.) στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεγάρου «Μήτρος Σουλιμιώτης» στην Αγία Βαρβάρα (Αγίου Γεωργίου & Σίφνου). Το βιβλίο θα προλογίσει και θα παρουσιάσει ο ιστορικός Τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς.

Ο «Οδοστρωτήρας» είναι το τρίτο βιβλίο της μυθιστορηματικής τριλογίας «Πορεία» του Βαγγέλη Παπαδόπουλου που άρχισε με το πρώτο βιβλίο «Αίμα , Σπέρμα, Ψέμα», και συνεχίστηκε με το δεύτερο «Έρωτας στα χρόνια της κρίσης».

Διαφήμιση για την υποστήριξη της σελίδας

Το βιβλίο παρουσιάζει την Ελλάδα και την πρόσφατη πολιτική της ιστορία από το 1922 έως σήμερα που σχεδόν κλείνει ένας αιώνας . Μέσα στις σελίδες του ζωντανεύουν τα ιστορικά. πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο και δημιούργησαν το περιβάλλον στο οποίο γεννήθηκαν και έδρασαν οι ήρωες του μυθιστορήματος. Με παρασκήνια, κρίσεις και αναφορές ,υλικό δεμένο αριστοτεχνικά στη μυθοπλασία. Έρωτας, πάθη, περιπέτειες, ανταγωνισμοί, δολοπλοκίες, αγώνες, όνειρα και οράματα, ταλαιπωρίες και βάσανα είναι τα χαρακτηριστικά που σκιαγραφούν τις ζωές και την πορεία των ανθρώπων. Η ιστορία που διηγείται ο συγγραφέας είναι ένα μεγάλο παραμύθι, ένα ατελείωτο τραγούδι ζωής, που στις σελίδες του, ο καθένας θα βρει τον εαυτό του ή την ίδια του τη ζωή. Ίσως να είναι και όλα όσα πέρασαν ο ίδιος και οι δικοί του άνθρωποι από τότε που άνοιξαν τα μάτια τους στον κόσμο.

Αναρωτιέται συχνά ο συγγραφέας αν το βιβλίο αυτό είναι ο καθρέφτης μας. Εφ΄όσον λοιπόν οι άνθρωποι πορεύονται πάνω στη Γη και διαγράφουν μια πορεία, το βιβλίο αυτό, θα μένει παντοτινά σύντροφός τους, γιατί περιγράφει αυτή ακριβώς την πορεία των ανθρώπων.
Αν στο πρώτο βιβλίο παρουσιάζεται η παιδική ηλικία των ηρώων και οι μικροί έρωτες στις μικρές πολιτείες, στο δεύτερο περιγράφεται η ζωή τους στην ενηλικίωση και στη δράση τους, τώρα στο τρίτο κυριαρχεί ο έρωτας ενός 70χρονου με μια πανέμορφη γυναίκα που έχει τα μισά του χρόνια. Το φινάλε της ζωής και της πορείας του συμπίπτει και με τον έναν αιώνα ιστορίας. Τι σημαίνει το κλείσιμο του κύκλου της ζωής και του πεπρωμένου; Τι κέρδισε ο άνθρωπος από την παρουσία του στον κόσμο; Τι σημαίνει ζωή και τι θάνατος; Ποια είναι η αλήθεια και ποιο το ψέμα; Ποιός τελικά είναι ο σκοπός του ανθρώπου; Τι είναι ο έρωτας και ποια δύναμη κρύβει ώστε να κινεί τα ακίνητα; Τι πετύχαμε σαν κοινωνία; Τι αφήνουμε στα παιδιά μας; Ποιός υπηρετεί την πατρίδα και πώς; Πώς χρεοκόπησε η χώρα και έχασε την εθνική της κυριαρχία; Ποιός ευθύνεται για την εξαθλίωση του λαού και την υποθήκευση του εθνικού πλούτου; Ποιες είναι οι ευθύνες των πολιτών και ποιες των ηγετών του; Μήπως φταίνε οι ξένοι;

Ο συγγραφέας Βαγγέλης Παπαδόπουλος παράλληλα με την πολύχρονη δημοσιογραφική πορεία του εμφανίστηκε στα Γράμματα το Ι968 με το διήγημα «Μη φοβάσαι κουτέ, τόλμησε». Το διήγημα κρίθηκε άσεμνο και βρέθηκε κατηγορούμενος για προσβολή της δημοσίας αιδούς. Και παρόλο που αθωώθηκε πρωτόδικα ο εισαγγελέας της έδρας εφεσίβαλε την υπόθεση στο Εφετείο αλλά και εκεί ο συγγραφέας αθωώθηκε. Έγραψε πολλά διηγήματα, μυθιστορήματα και θεατρικά έργα που δημοσιεύτηκαν. Το δε θρησκευτικό του δράμα «Λυδία» ανέβηκε σε αρχαία και υπαίθρια θέατρα της χώρας.

Απάντηση