Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σχέδιο νόμου για θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 11/06/2020

Παρουσιάστηκε από Πλακιωτάκη επισημαίνοντας ότι είναι προϊόν διαλόγου όλων των φορέων

|> Τους βασικούς άξονες του σχεδίου νόμου για μία “Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό Χώρο και λοιπές διατάξεις”, παρουσίασε μέσω τηλεσυνέντευξης Τύπου ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, τονίζοντας ότι «η βασική τομή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι ότι θεσμοθετείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η υποχρέωση του κράτους για κατάρτιση ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλακιωτάκης, «Παρουσιάζουμε ένα πραγματικά καινοτόμο νομοσχέδιο, ένα νομοσχέδιο τομή στα θέματα νησιωτικότητας και ευρύτερα στα ζητήματα νησιωτικής πολιτικής», επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι προϊόν συστηματικού διαλόγου που έγινε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Εμείς, είπε ο κ. Πλακιωτάκης, πάμε να δημιουργήσουμε το πλαίσιο στρατηγικής», προσθέτοντας ότι: «Οι αποσπασματικές παρεμβάσεις δίνουν τη θέση τους σε μία ολιστική προσέγγιση σε θέματα νησιωτικής και θαλάσσιας οικονομίας. Με τον τρόπο αυτό», συνέχισε, «μεγιστοποιούμε τα οφέλη, αφού καλύπτεται το σύνολο του νησιωτικού χώρου και διασφαλίζεται και η αποτελεσματικότητα αφού η νέα προσέγγιση στηρίζεται στην πλήρη μελέτη των δεδομένων και των δυνατοτήτων των νησιών μας. Επίσης», κατέληξε, «προσδιορίζονται συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για να πάρει σάρκα και οστά η υλοποίηση της συγκεκριμένης νησιωτικής πολιτικής».

Το βίντεο της τηλεσυνέντευξης ΕΔΩ

Γ. Πλακιωτάκης: Το ΛΣ λειτουργεί
πάντοτε με βάση τους κανόνες
του Διεθνούς Δικαίου

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, τουρκικές ακταιωροί συνοδεύουν τις βάρκες των μεταναστών μέχρι την οριογραμμή», σχολίασε ο Γιάννης Πλακιωτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια της θεματικής τηλεσυνέντευξης Τύπου.

«Έχω δηλώσει επανειλημμένως ότι το Λιμενικό Σώμα λειτουργεί πάντοτε με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα, με τόλμη, τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας. Και μας προκαλεί κυριολεκτικά απορία, όταν κάποιοι προσπαθούν κυριολεκτικά να παίξουν το παιχνίδι της Τουρκίας η οποία χρησιμοποιεί δυστυχισμένους ανθρώπους. Ξέρετε, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, τουρκικές ακταιωροί συνοδεύουν τις βάρκες των μεταναστών μέχρι την οριογραμμή. Άρα ποιος αυτή την ώρα, προσπαθεί να εκβιάσει και την Ελλάδα και την Ευρώπη και τη Διεθνή κοινότητα; Νομίζω είναι απολύτως σαφές. Τα στελέχη μας, λειτουργούν πάντα με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλακιωτάκης και συνέχισε με αναφορά στην επίσκεψή του την Τρίτη στη Μυτιλήνη:

«Στη Μυτιλήνη είχα την ευκαιρία να επαινέσω και την προσφορά τους και την αποφασιστικότητά τους για την προάσπιση των θαλασσίων συνόρων της πατρίδας μας».

Κλείνοντας, ο κ. Πλακιωτάκης επισήμανε: «Την ίδια ώρα που η Τουρκία χρησιμοποιεί κυριολεκτικά την ανθρώπινη ζωή, η Ελλάδα δίνει μάθημα νομιμότητας, προστασίας της ανθρώπινης ζωής και με αποφασιστικό τρόπο προασπίζει τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας τα οποία είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: