Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τι κάνουμε όταν έρθουμε σε επαφή με κρούσμα κορωνοϊού

ΥΓΕΙΑ στις 16/03/2022

Ποια είναι τα κύρια σημεία των αναθεωρημένων οδηγιών από το Centers for Disease Control and Prevention (CDC) των ΗΠΑ

|> Η έξαρση που σημειώνεται τελευταία με τα κρούσματα του κορωνοϊού, προκάλεσε τους ειδικούς επιστήμονες να προβούν σε αναθεώρηση των δράσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος και το Centers for Disease Control and Prevention (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε νέες αναθεωρημένες οδηγίες για την καραντίνα όσων ήρθαν σε επαφή με κρούσμα κορωνοϊού, είτε είναι πλήρως εμβολιασμένοι είτε όχι.

Οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σταυρούλα Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία των αναθεωρημένων οδηγιών.

Τι ισχύει για όσους δεν έχουν κάνει όλες τις δόσεις των εμβολίων

Εάν κάποιος εκτέθηκε στον κορωνοϊό και δεν έχει κάνει όλες τις δόσεις του εμβολίου, πρέπει να μπαίνει τουλάχιστον 5 ολόκληρες μέρες σε καραντίνα και να φοράει μάσκα αν βρίσκεται κοντά σε άλλους μέσα στο σπίτι, να μην ταξιδεύει και να κάνει τεστ τουλάχιστον 5 ημέρες μετά την τελευταία στενή επαφή με κρούσμα, ακόμα και αν δεν έχει συμπτώματα.

pinakas1-1

Παράλληλα, πρέπει να παρακολουθεί για πιθανά συμπτώματα ακόμα και 10 ημέρες μετά ενώ αν εμφανίσει πρέπει να κάνει τεστ και να απομονωθεί μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.

Τέλος, πρέπει να φορά μάσκα για 10 ημέρες αν βρίσκεται κοντά σε άλλους είτε μέσα στο σπίτι είτε έξω, αποφεύγοντας τα άτομα υψηλού κινδύνου, ενώ σε περίπτωση ταξιδιού μετά την 5η μέρα να λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Τι πρέπει να κάνουν οι πλήρως εμβολιασμένοι

Όσοι ήρθαν σε επαφή με κρούσμα αλλά έχουν κάνει όλα τα εμβόλια, δεν είναι απαραίτητο να μπουν σε καραντίνα εκτός εάν έχουν συμπτώματα. Πάντως, πρέπει να κάνουν ένα τεστ τουλάχιστον 5 ημέρες μετά την επαφή με κρούσμα και να παρακολουθούν για συμπτώματα μέχρι και 10 ημέρες μετά.

pinakas2-1

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, απομονώνονται κι αυτοί και κάνουν τεστ, ενώ για 10 ημέρες πρέπει να φορούν μάσκα όταν βρίσκονται κοντά σε άλλους, να λαμβάνουν προφυλάξεις σε πιθανό ταξίδι και να αποφεύγουν τα άτομα υψηλού κινδύνου.

Τέλος, για όσους εκτέθηκαν στον covid-19 αλλά είχαν θετικό τεστ το τελευταίο τρίμηνο, επίσης δε χρειάζεται να μείνουν σπίτι εκτός αν εμφανίσουν συμπτώματα και παρακολουθούν για 10 ημέρες αν θα εμφανίσουν, κάνοντας τεστ αν είναι απαραίτητο. Αναφορικά με τη μάσκα, η οδηγία είναι επίσης για 10 μέρες, παράλληλα με προφυλάξεις σε πιθανό ταξίδι και το να αποφεύγουν τα άτομα υψηλού κινδύνου.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: