Γιατί οι Ιταλοί είναι τόσο «κολλημένοι» με το κλιματιστικό
Τα τελευταία χρόνια, η χώρα πλήττεται από βίαιους καύσωνες, με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 48C σε περιοχές όπως η Σικελία ή η Σαρδηνία. Επιπλέον, η Ιταλία φιλοξενεί τον γηραιότερο πληθυσμό στην Ευρώπη, γεγονός που καθιστά τους κατοίκους της πολύ ευαίσθητους στην ακραία ζέστη.
Η Ελλάδα διαθέτει μια παρόμοια ιστορία. Παρά το μικρότερο μέγεθός της, κατέχει τη δεύτερη θέση στην κατανάλωση κλιματιστικών στην ΕΕ. Καταναλώνει λίγο πάνω από 8.000 terajoules για το σκοπό αυτό, ακολουθούμενη από τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία.
Ο κλιματισμός, ωστόσο, αποτελεί μόνο ένα μικρό κομμάτι της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας από τα νοικοκυριά σε ολόκληρη την ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 0,6%.
Η μερίδα του λέοντος (62,5%) πηγαίνει στη θέρμανση των χώρων, ακολουθούμενη από τη θέρμανση νερού με 15% και τον φωτισμό με 14,5%.
Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες το 2025;
Αυτό το καλοκαίρι, η Ευρώπη και οι γειτονικές χώρες έχουν ήδη αντιμετωπίσει υψηλές θερμοκρασίες. Τα δυτικά Βαλκάνια παλεύουν με σοβαρή ξηρασία, ενώ οι πυρκαγιές προκάλεσαν την εκκένωση χιλιάδων τουριστών στην Ελλάδα και προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων στην Τουρκία.
Αντιμέτωπη με τις αυξανόμενες ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή, στις αρχές Ιουλίου, η Άγκυρα υιοθέτησε έναν νόμο-ορόσημο για το κλίμα, με στόχο καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2053.
Η Πορτογαλία ανέφερε την υψηλότερη θερμοκρασία στην ήπειρο: 46,6C μετρήθηκαν στη Μόρα, 100 χλμ. από τη Λισαβόνα, η οποία πιστεύεται επίσης ότι είναι η υψηλότερη τιμή όλων των εποχών που έχει καταγραφεί στη χώρα.
Ο τελευταίος καύσωνας προκάλεσε σχεδόν 300 επιπλέον θανάτους
Η γειτονική Ισπανία επλήγη από πυρκαγιές, οι οποίες σκότωσαν δύο ανθρώπους και κατέστρεψαν τη βορειοανατολική επαρχία της Ταραγόνα, όπου περίπου 18.000 κάτοικοι τέθηκαν σε αποκλεισμό για λόγους ασφαλείας.
Η Ισπανία ανέφερε τη δεύτερη υψηλότερη θερμοκρασία στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2025. Θερμοκρασίες 46 βαθμών Κελσίου καταγράφηκαν στο Ελ Γκρανάδο, κοντά στα νότια σύνορα της χώρας με την Πορτογαλία.
Η ηπειρωτική Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση με 43,2C στη Σκάλα, μια πόλη στη νότια Πελοπόννησο.
Γίνονται οι Ευρωπαίοι πιο προσεκτικοί όσον αφορά την ενέργεια;
Τα καλά νέα είναι ότι οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια στο σπίτι. Μετά το ιστορικό υψηλό του 2021 με 11 εκατομμύρια terajoules, η κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε στα 9,6 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, με τα νοικοκυριά να αντιπροσωπεύουν το 26,2% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας. Το μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από το φυσικό αέριο (29,5%) και την ηλεκτρική ενέργεια (25,9%).