Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ποιός να θυμάται τώρα… τον Nicola di Sacco και τον Bartolomeo Vanzetti!

FLASH στις 24/08/2016

Μετά από 89 χρόνια…

Σαν χθες (23/8) το 1927 στη Μασαχουσέτη, έγινε η εκτέλεση των δύο Ιταλών εργατών Nicola di Sacco και Bartolomeo Vanzetti, επειδή ήταν… αναρχικοί. Μια εκτέλεση που έμελλε να περάσει με χρυσά γράμματα στην ιστορία του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της αμφιλεγόμενης δίκης τους και έως την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης, είχαν ξεσπάσει ΄σε όλες τις μεγάλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών μεγάλες διαδηλώσεις.

Όμως 50 χρόνια μετά, το 1977, ένας Ελληνοαμερικανός πολιτικός ζήτησε δημόσια συγγνώμη για τις άδικες εκτελέσεις. Ήταν ο Michael Dukakis, τότε κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και αργότερα υποψήφιος των Δημοκρατικών για την Προεδρία των ΗΠΑ.

Οι επέτειοι κάτι τέτοιων ανθρώπων περνούν απαρατήρητες από τα διάφορα “κανάλια” ενημέρωσης και έτσι κάποιος ήρωας δεν έχει κομματική ταμπέλα, ε τότε δεν μας απασχολεί…

 

Για να θυμηθούμε μερικά πράγματα, όταν παίχτηκε η ταινία “Sacco & Vanzetti” στην Αθήνα των αρχών της δεκαετίας του ’70, έγινε χαμός! Αν υπήρξαν τρεις αμερικανικές ταινίες που “ενόχλησαν” την χούντα, ήταν αυτή, το “Woodstock” και το “Φράουλες και αίμα” (“The Strawberry Statement”).

Επί του προκειμένου την ταινία “Sacco and Vanzetti” είχε επενδύσει μουσικά ο Ennio Morricone και το επώνυμο τραγούδι-επιτυχία, με τον τίτλο “Here’s to you, Nicola and Bart” ( Κλικ: https://www.youtube.com/watch?v=b9DsWSgkLTcερμήνευε η Joan Baez. Ποιός δεν θυμάται τους στίχους…

Here’s to you, Nicola and Bart
Rest forever here in our hearts
The last and final moment is yours
That agony is your triumph…

Υπήρχε και άλλη μπαλάντα για τους δύο Ιταλούς με τις υπογραφές του Ennio Morricone και της Joan Baez, η οποία έχει τίτλο “The ballad of Sacco and Vanzetti” (Κλικ: https://www.youtube.com/watch?v=HNKPUuxaLRE).

Όμως υπήρχε και ένα άλλο τραγούδι-ποίημα για τον Νικόλα ντι Σάκκο και τον Μπαρτολομέο Βαντσέτι. Ήταν η δημιουργία του μοναδικού Woody Guthrie με τον τίτλο “Two Good Men” (Κλικ: https://www.youtube.com/watch?v=dNKg54bvObQ).

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: