Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πολιτιστικός μήνας στη Λευκωσία με πρώτο “επισκέπτη” τον Χατζιδάκι

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 11/06/2015

12/6 – 12/7 από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου 

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, καλλιεργώντας και εμπεδώνοντας την αρχή ότι το πανεπιστήμιο είναι ταυτόχρονα χώρος γνώσης και πολιτισμού, προχώρησε στη θεσμοθέτηση ετήσιου «πολιτιστικού μήνα».
Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει στις 12 Ιουνίου ενώ η αυλαία θα πέσει στις 12 Ιουλίου. Ο νέος θεσμός φιλοδοξεί να καταξιωθεί στη συνείδηση του λαού μέσα από τη μέθεξη και την καλλιέργεια που προσφέρει η τέχνη σε όλες της τις μορφές. Αποτελεί το αποτέλεσμα της εργασίας-συνεργασίας μεγάλου αριθμού ανθρώπων του πνεύματος που προέρχονται από όλες τις γωνιές της Κύπρου και της Ελλάδας, με διαφορετική καταγωγή, γλώσσα και αφετηρία. Αποδεικνύει ως εκ τούτου ότι ο πολιτισμός είναι ο παγκόσμιος κώδικας επικοινωνίας και ότι μπορεί να λειτουργήσει παιδευτικά αλλά και λυτρωτικά όταν η εμπειρία ανέβει στο επίπεδο της μυσταγωγίας.

Με απόφαση της Συγκλήτου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, αυτό το καλοκαίρι ο «πολιτιστικός μήνας» είναι αφιερωμένος στο έργο και την προσωπικότητα του Μάνου Χατζιδάκι. Με αφορμή τα 90 χρόνια από τη γέννησή του (Ξάνθη, 23/10/1925), το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου θέλει να τιμήσει το μεγάλο δημιουργό που έθεσε – με την ευαισθησία και την αισθητική της μουσικής του – τη σφραγίδα του όχι μόνο στο σύγχρονο πολιτισμό της Ελλάδας αλλά και του κόσμου όλου. Πρωτοπόρος στην τέχνη του, ο Μάνος Χατζιδάκις σημάδεψε με τη ζωή και το έργο του τα μουσικά δρώμενα μιας ολόκληρης εποχής, ξεπερνώντας τα σύνορα της Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια του «πολιτιστικού μήνα» έχουν προγραμματιστεί μεταξύ άλλων συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές με τη μουσική του, αριθμός διαδραστικών και μη εκδηλώσεων αλλά και ημερίδα στην οποία θα μιλήσουν σημαντικοί καλλιτέχνες, άνθρωποι των Γραμμάτων και διανοούμενοι που συνεργάστηκαν στενά με τον Μάνο Χατζιδάκι. Ο «πολιτιστικός μήνας» του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: