Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Συμφωνία για κοινή δράση κατά της παραπληροφόρησης

ΕU,ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 10/04/2019

Πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο συνδιάσκεψη των Πρακτορείων Ειδήσεων (ΕΑΝΑ) της Ευρώπης

|> Την ανάγκη κοινής δράσης για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης τόνισαν τα Ευρωπαϊκά Πρακτορεία ειδήσεων κατά την εαρινή συνδιάσκεψη της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας των Πρακτορείων Ειδήσεων (ΕΑΝΑ) που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο. Το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπροσώπησε ο πρόεδρος-γενικός διευθυντής του και μέλος του δ.σ της ΕΑΝΑ, Μιχάλης Ψύλος.

Τη συνδιάσκεψη της ΕΑΝΑ άνοιξε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τον προϋπολογισμό Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος τόνισε τη σημασία που έχουν τα ΜΜΕ και ειδικότερα τα Πρακτορεία Ειδήσεων για τις δημοκρατικές κοινωνίες. Ο επίτροπος υπογράμμισε την ανάγκη που έχουν οι κοινωνίες για αξιόπιστες ειδήσεις, όπως αυτές που παρέχονται από τα Πρακτορεία Ειδήσεων.

Το μέλλον και τη στρατηγική της ΕΑΝΑ, όπως καθορίστηκε από το ΔΣ της Συμμαχίας των Πρακτορείων ανέπτυξε ο Πήτερ Κροπς, διευθύνων σύμβουλος του Γερμανικού Πρακτορείου (DPA) και πρόεδρος της EANA. «Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τον ρόλο των πρακτορείων ειδήσεων» τόνισε ο Πήτερ Κροπς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «βελτίωσης της προβολής της EANA στη διεθνή σκηνή και ιδιαίτερα στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για την ενίσχυση του ειδικού της βάρους στη διεθνή κοινότητα των μέσων ενημέρωσης». Ο Πήτερ Κροπς επισήμανε, επίσης, τη σημασία που έχει η EANA για τα μέλη της, μεταξύ άλλων παρέχοντας πλήρη υποστήριξη όταν κάποιο μέλος της Συμμαχίας τελεί υπό διωγμό.

Ο γενικός γραμματέας της EANA, Αλεξάντρου Γκιμπόι, ανέλυσε στους προέδρους των Πρακτορείων την έρευνα για τα Εθνικά Πρακτορεία Ειδήσεων στην Ευρώπη που εκπόνησε το London School of Economics σε συνεργασία με την EANA. «Κοινός στόχος είναι να καταστήσουμε ακόμη περισσότερο τα δημόσια Πρακτορεία Ειδήσεων ως την πιο αξιόπιστη πηγή πληροφοριών στο περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης. Το Γενικό Δελτίο των Πρακτορείων Ειδήσεων αποτελεί δημόσιο αγαθό και στο πλαίσιο αυτό μπορούμε να προσελκύσουμε περισσότερους συνδρομητές, οικοδομώντας την εμπιστοσύνη στο ίδιο το προϊόν του Πρακτορείου μέσω της κοινωνικής ευθύνης», δήλωσε ο γ.γ. της EANA. Όπως είπε χαρακτηριστικά οι λέξεις-κλειδιά για τη μελλοντική εξέλιξη των ειδησεογραφικών Πρακτορείων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι η αξιοπιστία, η καινοτομία, η διαφοροποίηση των πηγών και η επικοινωνία.

Η Κριστίν Μπουαγιάρ, διευθύντρια του Γαλλικού Πρακτορείου για την Ευρώπη) και ο Ματίας Μαν, αντιπρόεδρος του DPA ανέλυσαν τη σημασία της νέας οδηγίας του Ευρωκοινοβουλίου περί πνευματικής ιδιοκτησίας και τόνισαν ότι η νέα νομοθεσία και το νέο νομικό πλαίσιο μπορεί να ωφελήσει τα πρακτορεία ειδήσεων στο μέλλον.

Μαργαρίτης Σχοινάς

Κύριος ομιλητής στη διάσκεψη της EANA ήταν ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη καταπολέμησης της παραπληροφόρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. “Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ελεύθερες και δίκαιες ευρωπαϊκές εκλογές, μέσω της προστασίας των δεδομένων, της διαφάνειας, της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, της συνεργασίας, αλλά και με κατάλληλες κυρώσεις που εγγυώνται ότι οι κανόνες τηρούνται από όλους“, δήλωσε ο κ. Σχοινάς.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: