Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Δύο εκδηλώσεις Μανιατών για το 1821 και τη μάνα της Μάνης

Χωρίς κατηγορία στις 13/09/2021

Πραγματοποιούνται από την Ένωση Απανταχού Μανιατών υπό τις αιγίδες της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Πειραιά

|> Με δύο εκδηλώσεις η Ένωση Απανταχού Μανιατών, θα τιμήσει αντίστοιχα την προσφορά της Μάνης στον εθνικό αγώνα του 1821 και την προσφορά της Μανιάτισσας μάνας που γαλούχησε και μεγάλωσε τόσους και τόσους ανθρώπους – υποδείγματα κοινωνικής προσφοράς.

Η μία εκδήλωση θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 19/9 στο Βεάκειο και η άλλη την Τετάρτη 22/9 όπου θα αποκαλυφθεί το άγαλμα της  “Ηρωίδας Μανιάτισσας-Μάνας”.

Στην πρώτη εκδήλωση (Βεάκειο, Κυριακή 8 μμ) που θα γίνει με την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, θα τιμηθεί η προσφορά των Μανιατών στον αγώνα του 1821 και θα περιλαμβάνει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, όπως: Προβολή βίντεο, ιστορική αναφορά στους αγώνες των Μανιατών, θεατρικά δρώμενα, τραγούδια και χορούς της Μάνης! Υπεύθυνοι οργάνωσης της εκδήλωσης είναι οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής Τζένη Μπαρμπαγιάννη και Σταύρος Βοϊδονικόλας Σταύρος, πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών.

Στην δεύτερη εκδήλωση που θα γίνει την Τετάρτη 22/9 στις 7 μμ, με την αιγίδα του Δήμου Πειραιά, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της “Ηρωίδας Μανιάτισσας-Μάνας”.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Σταύρος Βοϊδονικόλας, είπε: «Είναι με διπλό συμβολισμό: Στο ένα χέρι το δρεπάνι με το οποίο κατατρόπωσε τον στόλο του Ιμπραήμ τον Ιούνιο του 1821 στον Διρό και στο άλλο το παιδί της στην φασκιά, για να τιμήσουν την διαχρονική προσφορά της στον τόπο, αφού γαλούχησε γενιές αντρειωμένων στους εθνικούς αγώνες τέκνων! Επανάσταση 1821 (Μαυρομιχαλαίοι, Μούρτζινος, Τρουπάκης, Τσαλαφατίνος κ.ά.), Μακεδονικό αγώνα (Δ. Καλαποθάκης, Π. Κανελίδης, Κ. Ταβουλάρης, Μ. Αναγνωστάκος κ.ά.), απελευθερωτικό αγώνα Κρήτης (Δ. Πετροπουλάκης επικεφαλής 1000 Μανιατών κ.ά), εκστρατεία για την Β. Ήπειρο, (Αλ. Μαυροειδής, Γ. Στεφανάκος, Μ. Φουρίδης, Α. Λεοντακιανάκος κ.ά.), έπος 1940 (Κ. Δαβάκης, Π. Μαντούβαλος κ.ά.), Κύπρος (Σ. Σταυριανάκος κ.ά.), ‘Ιμια (Π. Βλαχάκος). Μεγάλωσε και γαλούχησε με τις ηθικές αξίες της Μάνης, τον πατριωτισμό, την αλληλεγγύη, την εργατικότητα και την πίστη στον Θεό χιλιάδες επιστήμονες, στρατηγούς, επιχειρηματίες, ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, αλλά και βιοπαλαιστές που ρίζωσαν στην πόλη του Πειραιά και αλλού και απετέλεσαν παράδειγμα κοινωνικής προσφοράς!».

Στην εκδήλωση θα τιμηθεί ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ως μεγάλος χορηγός υλοποίησης του αγάλματος.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: