Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Γούντι Άλεν και Ντάιαν Κίτον, κάνουν το “ποδαρικό” απόψε στο υπαίθριο Σινέ Τερψιθέα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 08/07/2016

Όλοι με έναν “Σκλαβενίτη”! 

Σημαντική η σημερινή βραδιά για τον πολιτισμικό Πειραιά, καθώς με μία μία κινηματογραφική παράσταση “παντρεύονται” η Τέχνη με την (άνευ τυμπανοκρουσιών) φιλανθρωπία. Εκεί στον κάτω Κήπο της Τερψιθέας δίνεται η πρεμιέρα των Παρασκευών Κινηματογράφου και στήνεται απόψε μία οθόνη προκειμένου να “υποδεχτεί” την δημιουργία ενός μεγάλου της 7ης Τέχνης.

Πρόκειται για την πολυβραβευμένη ταινία του (και με τον) Γούντι Άλεν «Νευρικός Εραστής» («Anni Hall»). Η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά επειδή υπάρχει και φιλανθρωπικός σκοπός, όποιος έχει τη δυνατότητα μπορεί να προσκομίσει μερικά τρόφιμα διαρκείας. Υπάρχουν μεγάλες ανάγκες στις πειραϊκές γειτονιές και η “Αλληλεγγύη”, που συνδιοργανώνει τις Παρασκευές Κινηματογράφου στο υπαίθριο Σινέ Τερψιθέα, ξέρει πού να κάνει διανομές…

Η παράσταση αρχίζει στις 9 μ.μ. και η οργάνωση είναι του Συλλόγου Φίλων Κήπων Τερψιθέας Πειραιά και της «Αλληλεγγύης» Πειραιά.

Ο «Νευρικός Εραστής» πρόκειται για μία πολυβραβευμένη (και με Όσκαρ) ταινία. Μία μοναδική αισθηματική κωμωδία παραγωγής 1977, σε σκηνοθεσία Γούντι Άλεν, ο οποίος έγραψε το σενάριο σε συνεργασία με τον Μάρσαλ Μπρίκμαν και πρωταγωνιστεί. Η διάρκειά της είναι 93΄λεπτά.
Ο σκηνοθέτης εμφανίζεται στην ταινία στο ρόλο του Άλβι Σίνγκερ, ενός ηθοποιού που προσπαθεί να καταλάβει τον λόγο για τον οποίο απέτυχε η σχέση του με την Άννι Χολ, την οποία υποδύεται η Ντάιαν Κίτον.

Η ταινία σηματοδότησε στροφή στην καριέρα του Γούντι Άλεν, ο οποίος εγκατέλειψε τη φαρσοκωμωδία και διείσδυσε σε σοβαρότερα θέματα, αγγίζοντας την ωριμότητα ως καλλιτέχνης. Ο ίδιος δήλωσε ότι είχε το κουράγιο να σταματήσει να παριστάνει τον κλόουν για να αποσπάσει το γέλιο από το κοινό και να αφήσει την ασφάλεια της φαρσοκωμωδίας, σκεπτόμενος ότι κανείς μπορεί να μιλήσει μέσα από τις ταινίες για σοβαρά θέματα και να είναι παράλληλα αστείος.

Η παραγωγή του φιλμ έγινε από τον επί σειρά χρόνων αντζέντη του Γούντι Άλεν, Τσαρλς Τζόφι και έλαβε την εύνοια των κριτικών.

Η ταινία βραβεύτηκε με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και έλαβε άλλα τρία βραβεία (Όσκαρ σεναρίου, Α’ γυναικείου ρόλου και σκηνοθεσίας). Η ταινία έκανε εισπράξεις της τάξεως των 38 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το 1998 έλαβε την 31η θέση στη λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών που θεσπίστηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, καθώς και την 4η θέση στη λίστα με τις 100 καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών. Το 1992 η ταινία επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική.

Η παραγωγή είναι του Τσαρλς Τζόφι, η φωτογραφία του Γκόρντον Γουίλις και εκτός από τον Γοπύντι Άλεν και την Κίτον, πρωταγωνιστούν οι: Τόνι Ρόμπερτς, Κάρολ Κέιν, Σέλεϋ Ντυβάλ και Κρίστοφερ Γουόκεν.

woody alen afisa

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: