Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ο Πειραιάς αλλάζει πρόσωπο, μεγαλώνει και διεκδικεί…

Χωρίς κατηγορία στις 19/05/2019

«Προς μία καλύτερη πόλη με καλές πρακτικές και αναπτυξιακές προτάσεις για τον Πειραιά»

Β. Κορκίδης* |> Χαίρομαι ιδιαίτερα, όταν μιλάω για αναπτυξιακές προτάσεις και καλές πρακτικές για την πόλη που αγαπάμε, τον Πειραιά μας. Γιατί, ο στόχος όλων εμάς, που ζούμε στον Πειραιά, έχουμε μεγαλώσει εδώ, στηρίζουμε την τοπική οικονομία, μοχθούμε καθημερινά να εξασφαλίσουμε καλύτερες ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τα παιδιά μας είναι κοινός και ένας: «Να αποτελέσει το λιμάνι του Πειραιά κόμβο του παγκόσμιου συστήματος μεταφορών, σηματοδοτώντας την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και η πόλη να αποκομίσει τα οφέλη από τον πλούτο του».

Αρχικά, πιστεύω ότι, όλοι μας θα συμφωνήσουμε στο εξής: ο Πειραιάς αλλάζει πρόσωπο, μεγαλώνει και διεκδικεί νέα έργα πνοής για τους κατοίκους του. Όπως όλοι γνωρίζουμε, εδώ και δεκαετίες, η λειτουργία της πόλης έμοιαζε παγιδευμένη, με αποτέλεσμα να έχει μείνει πίσω σε θέματα υποδομών και κυρίως λειτουργικότητας. Αυτό το “status”, όμως, μέρα με τη μέρα, αλλάζει. Και το θετικό είναι ότι, δεν αλλάζει μόνο στα λόγια, αλλά και στις πράξεις.

Μία σειρά από κινήσεις, που ξεκινούν από κεντρικό επίπεδο και φτάνουν στο Δήμο και στους φορείς, όπως το Επιμελητήριό μας, δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα για να γίνει ο Πειραιάς μία μεγάλη, σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, ένα ζωντανό κομμάτι της πρωτεύουσας, ώστε  να παίξει το ρόλο που δικαιωματικά του ανήκει: Του επιχειρηματικού και ναυτιλιακού city. Ιδίως τώρα, που εξελίσσεται σε μεγάλο διαμετακομιστικό κέντρο, αλλά και λόγω του “Brexit”, έχει τις δυνατότητες να γίνει η πρώτη δύναμη στον ναυτιλιακό κλάδο, καθώς διαθέτει ήδη 800 διαχειρίστριες εταιρίες, αλλά και περιφερειακά γραφεία ξένων εταιριών, που σχετίζονται με τη ναυτιλία.

Παράλληλα και εν όψει των επικείμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, το όραμα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς είναι να συμβάλει στην κοινωνική αναβάθμιση της πόλης μας, στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, την αντιμετώπιση της ανεργίας, στη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, του Εμπορίου, της Βιομηχανίας, της Ναυτιλίας, των Υπηρεσιών, καθώς και στη στήριξη της μικρομεσαίας τάξης, αλλά και στην προστασία και έμπρακτη αλληλεγγύη για τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Όπως έχω ξαναπεί, είμαστε «καταδικασμένοι» να κάνουμε πολλά πράγματα σε λίγο χρόνο, αλλά και υποχρεωμένοι να τα πράξουμε γρήγορα και όχι πρόχειρα. Ταυτόχρονα, έχουμε  την τύχη αυτή την περίοδο να υπάρχουν 2 μεγάλα Αναπτυξιακά Προγράμματα για την πόλη και το λιμάνι, η ΟΧΕ του Δήμου Πειραιά και το Masterplan της ΟΛΠ ΑΕ και υποχρέωσή μας είναι να λειτουργήσουν παράλληλα και συνδυαστικά και όχι ανταγωνιστικά.

Είναι γεγονός ότι, οι πολίτες του Πειραιά, συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά, αλλά όχι άλυτα, κατά τη γνώμη μου, προβλήματα. Το πρόγραμμα διαχείρισης του Πειραιά για την προσεχή περίοδο πρέπει να αφουγκραστεί τις ανάγκες των κατοίκων και των επαγγελματιών της πόλης, καθορίζοντας ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης παλαιών και νέων σχεδίων, χωρίς παρεκκλίσεις.

Για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά, δεν πρέπει να σταθούμε στο χθες και το σήμερα, αλλά να επικεντρωθούμε στη διαχείριση όλων των κρίσιμων ζητημάτων που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε αύριο, ο καθένας από τη θέση ευθύνης του. Ξεκάθαρα δηλώνω, ότι ως επιχειρηματίας, προτιμώ ένα επαγγελματικό μοντέλο διαχείρισης και διοίκησης του Δήμου και πιστεύω ότι οι επιχειρηματίες της πόλης, χωρίς βεβαίως αποκλεισμούς άξιων και ικανών, θα πρέπει να υποστηρίξουμε περισσότερο τους επιχειρηματίες υποψηφίους που επιθυμούν να ασχοληθούν με τα κοινά του Πειραιά.

Με αυτές τις σκέψεις, ευελπιστώ τα πράγματα να πάνε καλά για όλους εμάς, που πιστεύουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για την πόλη μας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: