Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Προς παράταση των 100 δόσεων, γιατί από Δευτέρα αρχίζει το “σαφάρι”

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 26/06/2015

Ενώ οι καταθέσεις των φορολογικών δηλώσεων πήραν –και επισήμως- παράταση για τις 20 Ιουλίου για τα νομικά πρόσωπα και για τις 27 Ιουλίου για τα φυσικά πρόσωπα, για τις 100 δόσεις, που λήγουν σήμερα, ακόμη δεν δόθηκε παράταση. Κι αυτό διότι το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε δίλλημα εάν πρέπει να δώσει ή όχι παράταση, για το μέτρο που έφερε αρκετό ρευστό στα κρατικά ταμεία.

Συγκεκριμένα σήμερα στο «Πρωινό ΑΝΤ1» ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης είπε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να δοθεί παράταση.

Εξ άλλου, τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν την παράταση για ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, έως τις 31 Ιουλίου.

Παρά το γεγονός ότι έχουν μείνει λίγες ώρες για την εκπνοή της προθεσμίας για την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις, η νέα παράταση ίσως θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν σίγουρη, λόγω των θετικών αποτελεσμάτων του μέτρου.

Ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι στιγμής έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις περισσότερα από 850.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν ρυθμιστεί ξεπερνούν συνολικά τα 5 δισ. ευρώ, με τα δημόσια ταμεία να έχουν ενισχυθεί μέχρι στιγμής με 410 εκατ. ευρώ. Και εάν τυχόν δεν δοθεί παράταση, από τη Δευτέρα αναμένεται να τεθούν εκ νέου σε ισχύ τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις σε κινητή και ακίνητη περιουσία για όσων τα χρέη έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα.

Όπως αναφέρει σήμερα το naftemporiki.gr, από τη Δευτέρα αναμένεται στελέχη του ΣΔΟΕ να ξεκινήσουν σαφάρι ελέγχων από τις λίστες με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι δεν τακτοποίησαν τις υποχρεώσεις τους εκμεταλλευόμενοι την ευνοϊκή ρύθμιση για τις 100 δόσεις. Και σημειώνει: Για την πρόθεση αυτή του οικονομικού επιτελείου είχε προϊδεάσει το υπουργείο από το Μάρτιο, ενώ ενδεικτικό είναι ότι σε σύνολο 6.500 μεγαλοοφειλετών με χρέη που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ, στην ευνοϊκή ρύθμιση προσέτρεξαν μόλις 200 οφειλέτες.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: