Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Προσπάθεια Κατρούγκαλου για να… χρυσωθεί το “χάπι” για το Αγγελιόσημο

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 25/04/2016

Αύριο Μ. Τρίτη η… απόπειρα!

Την πρόθεση της κυβέρνησης να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, επισήμανε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανακοινώνοντας τριμερή συνάντηση αύριο «για να δούμε πως θα γίνει δυνατόν να διασωθεί ένα μέρος του αγγελιόσημου».

Συγκεκριμένα, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε: «Επειδή θέλουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να διασωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ, έχω καλέσει αύριο σε μία τριμερή συνάντηση τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών των μέσων μαζικής ενημέρωσης τόσο του ηλεκτρονικού όσο και του γραπτού Τύπου όσο και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, για να δούμε πώς θα γίνει δυνατόν να διασωθεί ένα μέρος του αγγελιόσημου, το οποίο οι δανειστές απαίτησαν να καταργηθεί, θεωρώντας το ως κοινωνικό πόρο».

Αναφερόμενος συνολικά στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, με τίτλο «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας-Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος-Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων», που κατατέθηκε στη Βουλή, το απόγευμα της Παρασκευής, ο υπουργός δήλωσε ότι «πρόκειται για μία μείζονα μεταρρύθμιση, που, για πρώτη φορά, εφαρμόζει ενιαίους κανόνες για όλους, στο πλαίσιο της αρχής της ισονομίας και με πνεύμα κοινωνικής δικαιοσύνης».

Όπως είπε, στο νομοσχέδιο υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους πιο αδύναμους. «Όλοι όσοι ανήκουν στα χαμηλά και στα μεσαία εισοδήματα, ωφελούνται από τη μεταρρύθμιση τόσο στο επίπεδο των συντάξεων όσο και στο επίπεδο της αναπροσαρμογής των εισφορών με βάση το πραγματικό εισόδημα. Μάλιστα, από τη διαπραγμάτευση, σε αρκετά σημεία, το νομοσχέδιο εμφανίζεται βελτιωμένο σε σχέση με το προσχέδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Για παράδειγμα, όπως προσέθεσε, η ελάχιστη ασφαλιστική υποχρέωση των αγροτών υπολογίζεται πλέον στη βάση του 70% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, όχι στη βάση του 80% και «αυτό, χωρίς καμία μείωση στην εθνική σύνταξη, στην οποία θα λάβουν».

Ο κ. Κατρούγκαλος, μέσω των δηλώσεών του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διευκρίνισε ότι θα ακούσει με προσοχή όλες τις προτάσεις που θα γίνουν, στο πλαίσιο της νομοθετικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας στις κοινοβουλευτικές επιτροπές στη Βουλή και θα αποδεχτεί, όσες από αυτές είναι δυνατόν να γίνουν αντικείμενο αποδοχής, λαμβάνοντας υπ΄όψιν και τις δεσμεύσεις που απορρέουν, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «στο τέλος θα έχουμε μία μεταρρύθμιση
τομή, που, για δεκαετίες, είχε ανάγκη αυτός ο τόπος»…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: