Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Δεύτερη αναμνηστική δόση λόγω έξαρσης του κορωνοϊού

ΥΓΕΙΑ στις 12/07/2022

Προτείνεται από ECDC και EMA προς τα κράτη-μέλη για άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και για όσα με ευάλωτη υγεία που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο

|> Υπό το πρίσμα της εκ νέου αύξησης των λοιμώξεων, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συνιστούν ιδίως στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και σε όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να λάβουν μια δεύτερη αναμνηστική δόση των εμβολίων mRNA κατά του κορωνοϊού. Οι εν λόγω αναμνηστικές δόσεις μπορούν να χορηγηθούν τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά την προηγούμενη δόση, με έμφαση σε όσους έλαβαν την τελευταία αναμνηστική δόση πριν από τουλάχιστον έξι μήνες. Επί του παρόντος, τα εγκεκριμένα εμβόλια εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικά για τη μείωση των νοσηλειών, των σοβαρών ασθενειών και των θανάτων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό στο πλαίσιο των νεοεμφανιζόμενων παραλλαγών.

Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά: «Τα εμβόλιά μας κατά του κορωνοϊού λειτουργούν και προσφέρουν ικανοποιητικό επίπεδο προστασίας έναντι των σοβαρών ασθενειών και των νοσηλειών. Καθώς τα κρούσματα και οι νοσηλείες αυξάνονται εκ νέου ενόψει της θερινής περιόδου, καλώ όλον τον κόσμο να εμβολιαστεί και να λάβει αναμνηστική δόση το συντομότερο δυνατόν. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Καλώ τα κράτη μέλη να καταστήσουν άμεσα διαθέσιμες δεύτερες αναμνηστικές δόσεις για όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και για όλα τα ευάλωτα άτομα και παροτρύνω όλους τους πολίτες που εμπίπτουν στις εν λόγω κατηγορίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Με τον τρόπο αυτό προστατεύουμε τους εαυτούς μας, τα αγαπημένα μας πρόσωπα και τους ευάλωτους πληθυσμούς μας.».

Τον Απρίλιο του 2022, οι δύο οργανισμοί συνέστησαν να χορηγηθεί δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών. Ωστόσο, οι οργανισμοί επεσήμαναν τότε ότι, σε περίπτωση εκ νέου αύξησης των λοιμώξεων, θα ήταν ενδεχομένως αναγκαίο να εξεταστεί το ενδεχόμενο δεύτερης αναμνηστικής δόσης για τα άτομα ηλικίας 60-79 ετών και τα ευάλωτα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: