Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Αποφασισμένοι για όλα οι Έλληνες σκηνοθέτες

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 11/05/2020

Προτείνουν λύσεις, με στοιχεία, στους συναρμόδιους υπουργούς την οικονομική αποζημίωση

|> Σας γνωστοποιούμε το τεκμηριωμένο κείμενο που στείλαμε στους συναρμόδιους υπουργούς και που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης και καμίας αοριστολογίας από τους αποδέκτες του, προτείνοντας λύσεις για την οικονομική αποζημίωση λόγω κορωνοϊού κάθε επιμέρους κατηγορίας συνάδελφών σκηνοθετών (εργαζομένων και μη). Αυτά τονίζονται σε ανακοίνωση των μελών της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών κι συνεχίζει:

Για πρώτη φορά σωματείο δίνει ολοκληρωμένες λύσεις χωρίς να αφήνει περιθώρια στους αρμόδιους τεχνοκράτες για ελιγμούς, πιέζοντας για την απόλυτη υλοποίηση του αιτήματος μας!

ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΜΙΣΟ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ


ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ 800 ΕΥΡΩ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ (ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ κλπ.)
ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΦΙΛ

  1. ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΜΕ ΕΝΕΡΓΟ ΚΑΔ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ (ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ) ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ(ΕΣΟΔΑ) ΣΤΑ ΕΤΗ 2018 – 2019.
  • Υπάγονται στα 800 ευρώ; ΝΑΙ.
  • Προτεινόμενες διορθωτικές ενέργειες: ΚΑΜΜΙΑ.
  1. ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΜΕ ΕΝΕΡΓΟ ΚΑΔ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ (ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ) ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ(ΕΣΟΔΑ) ΣΤΑ ΕΤΗ 2018 – 2019.
  • Υπάγονται στα 800 ευρώ; ΟΧΙ.
  • Προτεινόμενες διορθωτικές ενέργειες: Να αφαιρεθεί από την ισχύουσα ρύθμιση (ανωτέρω κατηγορία 1) η υποχρέωση (κριτήριο) ύπαρξης εσόδων κατά τα έτη 2018-2019. 
  • Δικαιολογητική βάση: Οι επαγγελματίες αυτής της κατηγορίας απέδωσαν / θα αποδώσουν φόρο επιτηδεύματος στο Ελληνικό Δημόσιο ακόμη και για τα έτη 2018 – 2019 κατά το οποία είχαν μηδενικά έσοδα από την άσκηση ελευθέρου επαγγέλματος. Η χορήγηση σε αυτούς του επιδόματος των 800 ευρώ τιμά το γεγονός ότι διατηρούν ανοιχτά βιβλία, πληρώνοντας φόρο επιτηδεύματος, παρά τα μηδενικά τους έσοδα.
  1. ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΕΝΕΡΓΟ ΚΑΔ ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΚΥΡΙΩΣ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΦΟΒΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΥΨΗΛΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ (ν ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ).
  • Υπάγονται στα 800 ευρώ; ΟΧΙ.
  • Προτεινόμενες διορθωτικές ενέργειες: Να συμπληρωθεί στην ισχύουσα ρύθμιση (ανωτέρω κατηγορία 1) η πρόβλεψη (κριτήριο) οι αντίστοιχοι επαγγελματίες να είχαν ενεργό ΚΑΔ οποιαδήποτε στιγμή μέχρι την 31-12-2009 (έναρξη οικονομικής κρίσης), έστω κι αν το έκλεισαν στη συνέχεια. Επιπλέον, να αφαιρεθεί από την ισχύουσα ρύθμιση (ανωτέρω κατηγορία 1) η υποχρέωση (κριτήριο) ύπαρξης εσόδων κατά τα έτη 2018-2019. 
  • Δικαιολογητική βάση: Οι επαγγελματίες αυτής της κατηγορίας επλήγησαν ανεπανόρθωτα από την 10ετή οικονομική κρίση κι ακόμη περισσότερο από την κρίση του κορωνοϊού. Η ύπαρξη εκ μέρους τους ΚΑΔ στο παρελθόν, δείχνει  ότι θέλουν να είναι ενεργοί ως επαγγελματίες και ως φορολογούμενοι. Η χορήγηση σε αυτούς του επιδόματος των 800 ευρώ τους ενισχύει σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία και τους κινητροδοτεί να επανεξετάσουν το άνοιγμα των βιβλίων τους (πιθανά σε συνδυασμό με άλλα κίνητρα).
  1. ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΕΝΕΡΓΟ ΚΑΔ ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ. 
  • Υπάγονται στα 800 ευρώ; ΟΧΙ.
  • Προτεινόμενες διορθωτικές ενέργειες: Να συμπληρωθεί στην ισχύουσα ρύθμιση (ανωτέρω κατηγορία 1) η πρόβλεψη (κριτήριο) οι αντίστοιχοι επαγγελματίες να έχουν ενεργό ΚΑΔ ή έστω ΚΑΔ σε προσωρινή αναστολή. Επιπλέον, να αφαιρεθεί από την ισχύουσα ρύθμιση (ανωτέρω κατηγορία 1) η υποχρέωση (κριτήριο) ύπαρξης εσόδων κατά τα έτη 2018-2019. 
  • Δικαιολογητική βάση: Οι επαγγελματίες αυτής της κατηγορίας επλήγησαν ανεπανόρθωτα από την οικονομική κρίση κι ακόμη περισσότερο από την κρίση του κορωνοϊού. Η ύπαρξη εκ μέρους τους ΚΑΔ στο παρελθόν και η συνακόλουθη απόδοση φόρων, φόρου επιτηδεύματος κλπ, δείχνει  ότι θέλουν να είναι ενεργοί ως επαγγελματίες και ως φορολογούμενοι. Η χορήγηση σε αυτούς του επιδόματος των 800 ευρώ τους ενισχύει σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία και τους κινητροδοτεί να επανεξετάσουν την ενεργοποίηση του ΚΑΔ τους (πιθανά σε συνδυασμό με άλλα κίνητρα).
  1. ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΜΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ (ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΑ).
  • Υπάγονται στα 800 ευρώ; ΟΧΙ όλοι.
  • Υπάγονται κάποιοι καλλιτέχνες αυτής της κατηγορίας σε κάποια ενίσχυση; ΝΑΙ, δυνάμει της ΚΥΑ με ΑΠ: οικ.16073/287/22-4-2020  των Υφυπ. Οικονομικών και Υπ. Εργασίας & Κοιν. Υποθέσεων οι εργαζόμενοι στα ακόλουθα επαγγέλματα του καλλιτεχνικού χώρου λαμβάνουν το επίδομα των 800 ευρώ, υπό τον όρο ότι έλαβαν ειδικό εποχικό βοήθημα του αρ. 2 του ν.1836/1989 κατά το χρονικό διάστημα Σεπτ19- Νοεμ19:

  • Προτεινόμενες διορθωτικές ενέργειες: (α) Να προστεθούν στην ανωτέρω ΚΥΑ οι ακόλουθοι, τουλάχιστον, κλάδοι καλλιτεχνών:
  • Σκηνοθέτες, μέλη του οικείου επαγγελματικού σωματείου
  • Σεναριογράφοι, μέλη του οικείου επαγγελματικού σωματείου

(β) Να αφαιρεθεί από την ανωτέρω ΚΥΑ το κριτήριο ότι το επίδομα λαμβάνουν μόνο όσοι έλαβαν ειδικό εποχικό βοήθημα του αρ. 2 του ν.1836/1989 κατά το χρονικό διάστημα Σεπτ19- Νοεμ19, αφού πολλοί εργαζόμενοι αμέλησαν να υποβάλουν σχετικό αίτημα τον Σεπτ2019.

  • Δικαιολογητική βάση: Κανόνες ισονομίας απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους του καλλιτεχνικού χώρου επιβάλλουν την ισότιμη αντιμετώπισή τους στο πλαίσιο παροχής βοηθήματος 800 ευρώ λόγω έκτακτων συνθηκών. Ήδη προβλέπονται στην ανωτέρω ΚΥΑ κάποιες κατηγορίες εργαζομένων στον καλλιτεχνικό χώρο και θα πρέπει η λίστα αυτή να εμπλουτιστεί με τις κατηγορίες που μόλις αναφέραμε.
  1. ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΑΜΚΕ (ΑΣΤΙΚΕΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ,ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ,ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ) . 
  • Υπάγονται οι καλλιτέχνες αυτοί στα 800 ευρώ; ΟΧΙ.
  • Υπάγονται οι ΑΜΚΕ (ως νομικά πρόσωπα) στα 800 ευρώ; ΟΧΙ.
  • Προτεινόμενες διορθωτικές ενέργειες: (α) Να προβλεφθεί για τους καλλιτέχνες αυτούς υπαγωγή τους στις ρυθμίσεις της ανωτέρω κατηγορίας 5 αφού αυτή διευρυνθεί με την προτεινόμενη τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ, (β) Να προβλεφθεί για τις ΑΜΚΕ του καλλιτεχνικού χώρου υπαγωγή τους στις ρυθμίσεις της ανωτέρω κατηγορίας 1 (επίδομα 800 ευρώ ως νομικά πρόσωπα).
  • Δικαιολογητική βάση: Οι καλλιτέχνες αυτής της κατηγορίας αν και επλήγησαν δραστικά από την κρίση του κορωνοϊού, δεν έχουν τύχει ανάλογης προσοχής (μια και ως φυσικά πρόσωπα δεν διατηρούν βιβλία – ΚΑΔ).  Η σύσταση εκ μέρους τους μιας ΑΜΚΕ (εταιρικό μόρφωμα εξαιρετικά δημοφιλές στον καλλιτεχνικό χώρο) και η συνακόλουθη απόδοση φόρων, φόρου επιτηδεύματος κλπ, δείχνει  ότι θέλουν να είναι ενεργοί ως επαγγελματίες και ως φορολογούμενοι. Η χορήγηση σε αυτούς του επιδόματος των 800 ευρώ τους ενισχύει σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία και πληροί το κριτήριο της ισόνομης μεταχείρισης με άλλους συναδέλφους τους.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: