Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

ΕΒΕΠ και “Maritime Hellas” πάνε για Μαυροβούνιο!

Χωρίς κατηγορία στις 31/05/2019

Προωθείται διμερής εμπορική και ναυτιλιακή συνεργασία – Επαφές με τη νέα πρέσβη Αna Vukadinovic

|> Με στόχο την προώθηση της διμερούς, εμπορικής και ναυτιλιακής συνεργασίας, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Β. Κορκίδης και τα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου, υποδέχθηκαν χθες Πέμπτη 30/5, την επίσημη αντιπροσωπεία της Πρεσβείας του Μαυροβουνίου στην Ελλάδα, με επικεφαλής την νέα πρέσβη, Ana Vukadinovic.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, το 2018 οι εξαγωγές μας έφτασαν τα 152,9 εκατ. ευρώ (+24,7% σε σχέση με το 2017), ενώ οι εισαγωγές μας από το Μαυροβούνιο ανήλθαν σε μόλις 5 εκατ. Το εμπορικό  ισοζύγιο είναι διαχρονικά έντονα πλεονασματικό για την χώρα μας, με τις εξαγωγές μας να καταλαμβάνουν το 96,8% του διμερούς εμπορίου.

Η συντριπτική  πλειοψηφία των ελληνικών εξαγωγών προς το Μαυροβούνιο καλύπτεται από πετρελαιοειδή (87,6% του συνόλου), ενώ ακολουθούν το οξείδιο του αργιλίου και τα εσπεριδοειδή. Αντίστοιχα, τα κυριότερα προϊόντα από το Μαυροβούνιο που εισήχθησαν στην Ελλάδα, το 2018, ήταν  Αργίλιο και Τεχνουργήματα από αργίλιο, χυτοσίδηρο, σίδηρο και χάλυβα.

Το οικονομικό προφίλ του κράτους του Μαυροβουνίου και τις επενδυτικές δυνατότητες που υπάρχουν εκεί για τους Έλληνες επιχειρηματίες, περιέγραψε η πρέσβης, Αna Vukadinovic, κατά τον χαιρετισμό της, λέγοντας πως «η κυβέρνηση προωθεί σειρά ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις στη χώρα. Από το 2006, η χώρα έχει γίνει δέκτης περισσότερων ξένων, ανά κεφαλή, επενδύσεων από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Το απόθεμα των ΑΞΕ, τέλος 2016, ανερχόταν στα 4,6 δισ. $. Οι τομείς στους οποίους προωθούνται επενδύσεις είναι, κυρίως, αυτός του τουρισμού, των μεταφορών, της αγροτικής ανάπτυξης μέσω και της προώθησης βιολογικών καλλιεργειών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης, σε συνέχεια διαγωνισμού για παραχώρηση θαλάσσιων οικοπέδων με σκοπό την αναζήτηση υδρογονανθράκων, υπάρχει συμφωνία της Κυβέρνησης με την κοινοπραξία της ελληνικής “Energean Oil & Gas” με τη βρετανική “Mediterranean Oil & Gas”, για εντοπισμό και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα χωρικά ύδατα της χώρας…».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, αναφερόμενος, αρχικά, στο πολύπλευρο έργο και την συνεισφορά του Επιμελητηρίου στην επιχειρηματική κοινότητα, την πειραϊκή οικονομία και τη κοινωνία, παρουσίασε το ναυτιλιακό Cluster, “Maritime Hellas” και πρότεινε την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας του ΕΒΕΠ με το Οικονομικό Επιμελητήριο του Μαυροβουνίου.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: