Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η “περίπτωση Πατούλη” και ο “τραμπισμός” στην Αττική

FLASH στις 14/02/2021

“Πρωταθλητής των απευθείας αναθέσεων και των κλειστών διαγωνισμών” χωρίς δημοσίευση

Δημήτρης Κατσικάρης* |> Την ώρα των πανηγυρισμών, τον Ιούνιο του 2019, όταν η Ν.Δ. κέρδιζε την Περιφέρεια Αττικής για πρώτη φορά, με υποψήφιο τον κ. Πατούλη, κάποιοι στο επικοινωνιακό επιτελείο της Πειραιώς, «κρατούσαν μικρό καλάθι», συστήνοντας στους ενθουσιώδεις να μην βιάζονται γιατί σύντομα στην Περιφέρεια Αττικής «θα δούμε τέρατα και σημεία που θα μας φέρουν σε δύσκολη θέση»!

Το ίδιο λέγαμε και εμείς και σύντομα δικαιωθήκαμε, αλλά τότε δεν άκουγε κανείς μέσα στην ατμόσφαιρα κομματικής αγαλλίασης από την επερχόμενη πολιτική αλλαγή. Προεκλογικά υποστήριζα ότι ο κ. Πατούλης ονειρεύεται να γίνει «ο Τραμπ της Αττικής» και να εφορμήσει για νέες δόξες από το «Λευκό Οίκο» της Λεωφόρου Συγγρού.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι ο κ. Πατούλης πολύ γρήγορα δικαίωσε τους φόβους που υπήρχαν για τον Βίο και την Πολιτεία του. Λειτουργώντας «τραμπικά» σε όλα τα επίπεδα, με μια στρατιά συμβούλων, παρασυμβούλων και μεγάλο αριθμό παραγόντων -μια «αυλή» με εικόνα παραδιοίκησης- έχει φέρει την Περιφέρεια Αττικής πολύ πίσω, σε τέτοιο βαθμό που ήδη στο παρασκήνιο συζητείται η αντικατάστασή του τις επόμενες εκλογές!

Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να ενέδωσε στην πολιτική πίεση του κ. Πατούλη -για να εδραιώσει τη νίκη Μπακογιάννη στο Δήμο Αθηναίων- αλλά τώρα «το φυσάει και δεν κρυώνει» για αυτή την επιλογή που εκθέτει τη Νέα Δημοκρατία και εγκυμονεί ακόμα περισσότερους κινδύνους, αφού ο κ. Πατούλης ασυγκράτητος στοχεύει ακόμα πιο ψηλά ως… «πρωθυπουργός της Αττικής»!

Τι έκανε όμως ο κ. Πατούλης στην Περιφέρεια Αττικής, πως διοικεί και που το πάει;

Επέλεξε να διοικεί με μια ιδιότυπη συμμαχία. Μαζί του, στις βασικές αποφάσεις ήταν εξαρχής η «Ελληνική (Χρυσή) Αυγή», ο κ. Τζήμερος και οι «πρόθυμοι», δήθεν «ανεξάρτητοι» που έλαβαν θέσεις ευθύνης αφού πρώτα εκλέχθηκαν όμορφα και ωραία με το ψηφοδέλτιο Σγουρού!

Ο κ. Πατούλης από την αρχή πολιτεύτηκε χωρίς σχέδιο και ουσιαστικό πρόγραμμα, χωρίς πυξίδα -με αποθέωση των δημοσίων σχέσεων και επικοινωνιακές πομφόλυγες. Κατόπιν, ήρθε το… «θείο δώρο» της Πανδημίας και η «εργαλειοποίηση», ρίχνοντας τις μάσκες και αποκαλύπτοντας το πως πραγματικά σκεφτόταν για να ενισχύσει τον εαυτό του.

Αναδείχθηκε έτσι -με τη βοήθεια των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου- «Πρωταθλητής των απευθείας αναθέσεων και των κλειστών διαγωνισμών» χωρίς δημοσίευση, μια διάτρητη διαδικασία που δεν εγγυάται τον υγιή ανταγωνισμό και το σεβασμό του δημοσίου συμφέροντος και καταλήγει σε προσφορές πολύ μικρές έως… της πλάκας. Ωστόσο, η υπόθεση δεν είναι καθόλου της πλάκας, όπως δείχνουν οι μεγάλες προμήθειες για τις μάσκες, τα αντισηπτικά, τα Rapid Tests, ο μεγάλος διαγωνισμός της Κινέττας (19 εκατομμύρια), του ηλεκτροφωτισμού (37 εκατομμύρια με έναν συμμετέχοντα), αλλά και οι κινήσεις και οι διαγωνισμοί για τα απορρίμματα χωρίς ουσιαστικά να έχει αποφασιστεί ο τελικός Περιφερειακός Σχεδιασμός, με τη Φυλή και το Σχιστό σε ρόλο «πτυελοδοχείου» της Αττικής.

Προσθέτω εδώ τη λειτουργία του Περιφερειακού Ταμείου, με εκατοντάδες απευθείας αναθέσεις -ακόμα και σε γνωστούς δημοσκόπους που βαφτίζονται μελετητές!

«Κερασάκι στην τούρτα» της κακοδιοίκησης, αποτελεί η απόφαση αντιμετώπισης των αγωγών που έγιναν για Μάτι-Μάνδρα, με ανάθεση 300 χιλ. ευρώ σε ιδιώτη δικηγόρο, ενώ η Περιφέρεια διαθέτει 11 ικανούς δικηγόρους.

Τελευταίο δείγμα γραφής… «Μαυρογιαλούρου», η χωρίς αιδώ πρόσληψη 403 συμβασιούχων, ουσιαστικά εν κρυπτώ, χωρίς κριτήρια, με προτιμήσεις σε φίλους και γνωστούς, μια επιστροφή στο πιο μαύρο παρελθόν…

Μένω στην ουσία: Η «περίπτωση Πατούλη» είναι επικίνδυνη για το μείγμα και το υπόδειγμα του ιδιότυπου «τραμπισμού» της, που υφέρπει και αναπτύσσεται ταχέως στην Περιφέρεια Αττικής με καταστροφικά αποτελέσματα σε αξιακό, ηθικό, πολιτικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Αυτό πλέον δεν αφορά μόνο τη Ν.Δ. που έκανε το λάθος να τον εμπιστευτεί, ούτε τον κόσμο που τον στήριξε λόγω της κομματικής επιλογής στο πρόσωπό του. Αφορά όλους τους ενεργούς και σκεπτόμενους πολίτες που θέλουν μια άλλη Αττική, έναν άλλο πολιτικό και αυτοδιοικητικό πολιτισμό που θα βασίζεται σε αρχές, αξίες, ηθικούς κανόνες και δημοκρατικές διαδικασίες και επιλογές για την Αττική που μας αξίζει, την Αττική του μέλλοντός μας.

Ο κ. Πατούλης μπορεί να ονειρεύεται να υποκαταστήσει την κυβέρνηση.

Εμείς θέλουμε να τον αντικαταστήσουμε. Και θα κάνουμε ότι πρέπει για να συμβεί αυτό, πέρα από κόμματα και χρώματα, με σεβασμό στον κάθε πολίτη.

> Πηγή: Εφημ “στο Καρφί”. (*) Ο κ. Δημ. Κατσικάρης είναι δημοσιογράφος, περιφερειακός σύμβουλος (“Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής” Γιάννη Σγουρού) και πρώην αντιπεριφερειάρχης Νήσων.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: