Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πρόταση ΕΣΕΕ: “Αμνηστία” για την επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 23/07/2015

Η ΕΣΕΕ μετά την ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου, για την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας 2014/59/ΕΕ στο Εθνικό Δίκαιο με έναρξη εφαρμογής όμως από 1/1/2016, απέστειλε σχετικές επιστολές στο Υπουργείο Οικονομικών, στο Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, καταθέτοντας νέες προτάσεις για την επιστροφή κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες. Ως γνωστόν, η ευρωπαϊκή νομοθεσία, αφενός αντιμετωπίζει την εξυγίανση των συστημικών τραπεζών που εποπτεύονται άμεσα από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του SRM και αφετέρου κατοχυρώνει τη προστασία των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ ανά καταθέτη, ανά τράπεζα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού το ελληνικό σύστημα ΤΕΚΕ για την εγγύηση των καταθέσεων δεν επαρκεί.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας απομάκρυνσης κάθε πιθανότητας «παθητικού bail in» και σταδιακής αποκατάστασης της τραπεζικής πίστης στην εγχώρια αγορά, η ΕΣΕΕ κατέθεσε τις παρακάτω προτάσεις ως κίνητρα επιστροφής «νέων χρημάτων» και «παλαιών καταθέσεων» ύψους περίπου 40 δις ευρώ, ώστε να προστεθούν στα εναπομείναντα 124 δις ευρώ των μικρομεσαίων «εγκλωβισμένων» καταθετών στις ελληνικές τράπεζες.

Πιο συγκεκριμένα προτείνεται:

  • Η δημιουργία «εξωλογιστικών λογαριασμών», στα πρότυπα των παλαιότερων λογαριασμών συναλλάγματος στην ΤτΕ, για το «νέο χρήμα» που από εδώ και πέρα θα κατατίθεται από πελάτες του εξωτερικού στους υπάρχοντες λογαριασμούς των επιχειρήσεων με κίνητρο τη μερική χαλάρωση της εφαρμογής των capital controls για τα συγκεκριμένα ποσά.
  • Η επανεξέταση των προϋποθέσεων, ώστε να ισχύσει το ίδιο για κατάθεση μετρητών από φυσικά πρόσωπα στους λογαριασμούς τους με «παλαιές καταθέσεις», όμως με τη δυνατότητα, πρόσβασης και άμεσης ανάληψης ενός ποσοστού άνω του 50% του ποσού επανακατάθεσης.
  • Η ενεργοποίηση περισσότερων τραπεζικών εργασιών, ανάλογων με αυτές που προσφέρουν οι τράπεζες του εξωτερικού μέσω των εταιρικών λογαριασμών, τους οποίους νομίμως έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν ή να ανοίγουν ελληνικές επιχειρήσεις.
  • Η μερική κατάργηση του «πόθεν έσχες» για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αγορά ακινήτων και μετοχών, δημιουργία νέας επιχείρησης και άνοιγμα λογαριασμών από κάθε νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητα εντός και εκτός Ελλάδος.
  • Τέλος, προτείνεται να εξεταστεί, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η εφαρμογή επιστροφής κεφαλαίων στο ελληνικό τραπεζικόσύστημα με μία συνολική και «άνευ όρων αμνηστία» στους Έλληνες πολίτες, που διαθέτουν τα αναληπτήρια των λογαριασμών τους την τελευταία πενταετία, αλλά και όσων επιθυμούν να επανακαταθέσουν φορολογημένα χρήματα, νόμιμης προέλευσης από λογαριασμούς τους στο εξωτερικό, σε ελληνικές τράπεζες.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: