Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Έκθεση με τρεις αφετηρίες εγκαινιάζεται στο “ Μερκούρη”

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 02/12/2019

Πρόταση των Δ. Μπέκα, Β.  Γκίζα, Λ. Χατζηθεοδώρου, με υπογραφή της Αννίτας Πατσουράκη

|> Στο πολιτιστικό κέντρο “Μελίνα Μερκούρη” (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης – Θησείο), εγκαινιάζεται σήμερα Δευτέρα 2/12 (7 μμ) -συνεχίζοντας την μικρή οδύσσειά της- η έκθεση “Ο Σμιλευτής Χρόνος”, με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού- Αθλητισμού & Νεολαίας δήμου Αθηναίων και του δήμου Πρέβεζας.

Η έκθεση απαρτίζεται από τρεις διαφορετικές αφετηρίες: τα εικαστικά, την φωτογραφία και τον πεζό / ποιητικό λόγο, σε μια νέα δημιουργική οπτική και μια ενιαία εικαστική σύγκλιση. Τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις σε μια κοινή έκφραση.

Συντελεστές είναι ο Δημήτρης Μπέκας (εικαστικά), ο Βασίλης Γκίζας (φωτογραφία) και ο  Χατζηθεοδώρου Λευτέρης (πεζός και ποιητικός λόγος).

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η ιστορικός Τέχνης Αννίτα Πατσουράκη, η οποί σε σημείωμά της αναφέρει:  «Η θεματολογία της έκθεσης “Ο σμιλευτής χρόνος” επικεντρώνεται σε σημαντικά ερωτήματα της ζωής που δημιουργούνται μέσα στην πορεία του χρόνου, της μνήμης και των συναισθημάτων. Τα ταξίδια των ναυτικών, η διαβρωτική δύναμη της θάλασσας, ο χρόνος της απουσίας, οι μνήμες, η αναπόληση, η νοσταλγία της επιστροφής, η αγωνία της προσμονής!  Αποσπασματικές απόψεις του καραβιού, θραύσματα και υπαινικτικά στοιχεία, κάβοι, φινιστρίνια, σκοινιά, σκιές από ανθρώπινες φιγούρες, μεταφέρουν κραδασμούς ψυχής σε λόγο ποιητικό και έντεχνο. 

Φωτογραφικές στιγμές εμπλουτίζονται με μεικτά υλικά ζωγραφικής και περιγράφονται μέσα από την ποίηση και τη συγγραφή. Η φωτογραφική απεικόνιση ενισχύεται από την εικαστική παρέμβαση και ο λόγος τα αγκαλιάζει, μεταφράζοντας την εικόνα».

Η έκθεση “Ο Σμιλευτής Χρόνος” παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Ναυτικό Μουσείο Πρέβεζας το καλοκαίρι του 2017. Έκτοτε, στο Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα τον Σεπτέμβριο του 2017, στο ξενοδοχείο “Ανάβαση” στο Τσόπελα Πραμάντων από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο 2018, στη γκαλερί “L,a, Boutique” στην Αθήνα, τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο 2019. Και σε κάθε παρουσίασή της εμπλουτίζεται και διαμορφώνεται με νέες δημιουργίες προσαρμοσμένη στο χώρο της έκθεσης.

> Διάρκεια έκθεσης: έως 12 Δεκεμβρίου 2019 – Ώρες λειτουργίας : Τρίτη-Σάββατο 10.00-20.00, Κυριακή 10.00-14.00

Βιογραφικά συντελεστών

Μπέκας Δημήτρης: Εικαστικός (Μέλος του εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ) με συνεχή παρουσία στα εικαστικά δρώμενα της πόλης και της πατρίδας μας από το 1982 μέχρι και σήμερα με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, έχει επιμεληθεί τα σκηνικά και τις αφίσες για πολλές θεατρικές παραστάσεις και έχει φιλοτεχνήσει πολλά εξώφυλλα για βιβλία. Έχει διατελέσει επί σειρά ετών μέλος της Πολιτιστικής επιτροπής του δήμου Πρέβεζας .

Γκίζας Βασίλης: Φωτογραφίζει από το 1980 (Μέλος της ΕΦΕΠ και της Κ.Λ.Πρέβεζας) . Έχει εργαστεί σαν φωτορεπόρτερ επί σειρά ετών με πολλές δημοσιεύσεις στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο .Πρόσφατη δημοσίευση στο ΒΗΜΑgazino 1/4/2018 –Λαλιμπέλα στην Ιερουσαλήμ της Αφρικής. Πρώτη ατομική έκθεση 6/1995 ,πρόσφατη 13-22/ 6/2018 LALIBELA –Άδολες Ματιές ,στις μέρες φωτογραφίας “Άρτα 2018”. Συνεχείς η συμμετοχή του σε διαγωνισμούς με πολλές διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό καθώς και σε ομαδικές εκθέσεις. Έχει διατελέσει επί σειρά ετών μέλος της Πολιτιστικής επιτροπής του δήμου Πρέβεζας .

Χατζηθεοδώρου Λευτέρης: Μέλος της Κ.Λ.Πρέβεζας για 25 χρόνια και μέλος του δ.σ. της ΟΚΛΕ για 4 χρόνια και του δ.σ. του Πνευματικού Κέντρου Πρέβεζας για 8 χρόνια. Πρόεδρος του τομέα Πολιτισμού Πρέβεζας για δύο χρόνια. Γράφει ποίηση, πεζό λόγο και έχει διασκευάσει πολλά θεατρικά έργα. Εκδήλωση για την γραφή του έχει γίνει το 1995 στην πόλη. Δείγματα της γραφής του έχουν δημοσιευθεί στα “Πρεβεζάνικα Χρονικά” στο περιοδικό “Μανδραγόρας” και στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο της Πρέβεζας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: