Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τι λέει ο Χένρυ Κίσσινγκερ για την επόμενη μέρα…

ΚΟΣΜΟΣ στις 05/04/2020

Πώς θα βγει η ανθρωπότητα από την κρίση και πόσο την “πάτησε” η φιλελεύθερη οικονομία!

Τ/Π |> Ο Χένρυ Κίσσινγκερ που εκτός από… αχώνευτος λόγω Κυπριακού, θεωρείται αυθεντία στη διπλωματία και γενικότερα στη διεθνή πολιτική, έκανε πάλι την εμφάνισή του και σε άρθρο του στη “Wall Street Journal” με τίτλο “Η πανδημία του κορωνοϊού θα αλλάξει για πάντα την παγκόσμια τάξη“, επεσήμανε πως μια αποτυχία στην αντιμετώπιση της κρίσης “θα βάλει φωτιά σε όλο τον κόσμο“.

Ο 96χρονος σήμερα ακαδημαϊκός -καθηγητής πολιτικής επιστήμης και διεθνών σχέσεων- συγγραφέας, διπλωμάτης και τ. υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, προειδοποίησε πως ο κορωνοϊός θα μπορούσε να προκαλέσει μια παγκόσμια οικονομική καταστροφή που θα βιώσουν οι επόμενες γενιές, εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Μεταξύ άλλων, γράφει: “Όταν η πανδημία του κορωνοϊού τελειώσει, πολλοί θεσμοί των κρατών θα θεωρηθούν αποτυχημένοι.  Το αν αυτή η θέση είναι αντικειμενική δεν έχει σημασία. Η πραγματικότητα είναι ότι ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ πια ο ίδιος μετά τον κορωνοϊό. Με το να διαφωνούμε τώρα για το παρελθόν απλά γίνεται δυσκολότερο να κάνουμε αυτό που πρέπει“. Και:

Πρέπει να αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες και τεχνικές για έλεγχο των μολύσεων, καθώς και τα κατάλληλα εμβόλια σε μεγάλους πληθυσμούς. Οι πόλεις, οι πολιτείες αλλά και τα κράτη πρέπει συνεχώς να προετοιμάζονται για την προστασία των ανθρώπων από πανδημίες, μέσω της αξιοποίησης της επιστήμης“.

Επίσης ο Χένρυ Κίσσινγκερ γράφει πως “το επόμενο βήμα είναι “να θεραπεύσουμε τις πληγές της παγκόσμιας οικονομίας” και αναφερόμενος στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, σημειώνει: “Οι παρούσες συνθήκες είναι ακόμη πιο περίπλοκες, εξαιτίας της παγκόσμιας κλίμακας της πανδημίας, τα σχολεία είναι κλειστά, οι επιχειρήσεις καταρρέουν και επεκτείνεται η κοινωνική απομόνωση“.

Ακόμη ο φιλελεύθερος “γκουρού”  υποστηρίζει πως θα απαιτηθούν ειδικά προγράμματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το shutdown, ενώ δεν παραλείπει να υπερθεματίσει πως “οι αρχές της φιλελεύθερης οικονομίας και του φιλελεύθερου τρόπου σκέψης πρέπει να διασωθούν και να προστατευθούν”, ενώ παράλληλα σημειώνει: “Μέλημα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η ασφάλεια, η τάξη, η δικαιοσύνη και η ευημερία της κοινωνίας“.

Περί της κρίσης που γνωρίζει σήμερα ο φιλελευθερισμός και το μεγάλο πλήγμα που δέχθηκε από τον κορωνοϊό, δεν λέει κουβέντα ότι ο φιλελευθερισμός υποχρεώνεται να ακολουθήσει τον κεϋνσιανισμό – κάτι που έκανε προ ημερών ο Ντόναλντ Τραμπ, με τις επιδοτήσεις στους Αμερικανούς πολίτες…

Σχετικά με την αναφορά του στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ο κ. Κίσσινγκερ θύμισε κάποιες δηλώσεις που είχε κάνει τότε που έκανε πολλούς να “παραμιλάνε”, ότι δηλαδή “ο καπιταλισμός κουράστηκε και πρέπει να βρεθεί νέο σύστημα“!

Τότε η χρηματοπιστωτική κρίση, τώρα ο κορωνοϊός, αύριο τί; Γιατί πρέπει να αντιληφθούν οι εφήμερες εξουσίες ότι η διαβίωση στον Πλανήτη χρειάζεται αλλαγή σελίδας. Μέχρι και ο Χένρυ Κίσσινγκερ το διαπιστώνει, άσχετα εάν δεν το “φωνάζει”…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: