Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Αποχαιρετώντας το εφετινό καλοκαίρι από τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου

FLASH στις 31/08/2018

Μνημείο πολιτισμού της UNESCO

|> Στέλιος Κοπανίδης

|> Τελευταία ημέρα του Αυγούστου σήμερα και το καλοκαίρι ετοιμάζεται να μας αποχαιρετήσει και να δώσει τη θέση του στο φθινόπωρο. Πάντως το καλοκαίρι ημερολογιακά διαρκεί έως τις 21 Σεπτεμβρίου, ωστόσο για τη μετεωρολογία από αύριο με την έλευση του Σεπτεμβρίου ξεκινάει το φθινόπωρο.

Στη Ρόδο, βεβαίως, η θερινή περίοδος διαρκεί έως και τα τέλη Οκτωβρίου, καθώς χιλιάδες επισκέπτες από το εξωτερικό συνεχίζουν να συρρέουν στο «σμαραγδένιο νησί» ή νησί του ήλιου, με τις απέραντες ασημένιες ακρογιαλιές. Σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών η Ρόδος ασκεί μια μοναδική γοητεία, καθώς σε κάθε βήμα ανταμώνει η ιστορία με τη σύγχρονη ζωή. Σημείο αναφοράς  η Μεσαιωνική Πόλη, μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 1988, και έμβλημά της το Παλάτι των Ιπποτών ή Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, όνομα που οφείλεται στους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη που κατείχαν τη Ρόδο από το 1309 έως το 1522.

Το Παλάτι χτίστηκε στη θέση βυζαντινής οχύρωσης του 7ου αιώνα. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας ερειπώθηκε, ενώ μια έκρηξη πυρομαχικών το 1856 ολοκλήρωσε την καταστροφή. Αναστηλώθηκε την τριετία 1937-40 από τους Ιταλούς, που από το 1912 κατείχαν τα Δωδεκάνησα. Στα σημαντικότερα εκθέματα συγκαταλέγονται τα ψηφιδωτά δάπεδα ελληνιστικών, υστερορωμαϊκών και παλαιοχριστιανικών χρόνων, τα γλυπτά που το κοσμούν και τα έπιπλα, στην πλειονότητά τους του 15ου και του 16ου αιώνα. Η Οδός των Ιπποτών με τα καλοδιατηρημένα κτίρια του 14ου αιώνα εντυπωσιάζει, ενώ πλησίον του Παλατιού δεσπόζει το Ρολόι. Εσωτερική σκάλα οδηγεί στον πύργο του, απ’ όπου η θέα της πόλης είναι εκπληκτική. Τα τζαμιά του Ρετζέπ Πασά και του Χαμζά Μπέη, με τους κομψούς μιναρέδες, συνυπάρχουν αρμονικά με τις βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Φανουρίου, του Αγίου Παντελεήμονα και της Αγίας Τριάδας.

Τα τείχη που περικλείουν τη Μεσαιωνική Πόλη έχουν επιβλητικές πύλες, με τη Θαλασσινή Πύλη και την Πύλη του Ντ’ Αμπουάζ να ξεχωρίζουν. Μπροστά στην πύλη του ναυστάθμου βρίσκονται τα ερείπια ναού της Αφροδίτης, ενώ στην πλατεία Ιπποκράτους βρίσκεται η Κεντρική Βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει και αρχείο τοπικών εφημερίδων. Από την πλατεία Ιπποκράτους ξεκινάει η οδός Σωκράτους, ο πλέον πολυσύχναστος δρόμος της Μεσαιωνικής Πόλης, ο οποίος είναι γεμάτος με καταστήματα και εστιατόρια.

Στην πλατεία πίσω από το συντριβάνι βρίσκεται και η Καστελλανία, πέτρινο οικοδόμημα με στοιχεία αναγεννησιακής τεχνοτροπίας, στο οποίο λειτουργούσε το ποινικό δικαστήριο των Ιπποτών. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο υπάρχουν εκθέματα από τη Γεωμετρική, την Αρχαϊκή και την Κλασική Εποχή, συλλογή γλυπτών της Ελληνιστικής Περιόδου, ψηφιδωτά δάπεδα από την Κω και την Κάρπαθο, καθώς και επιτύμβιες πλάκες.

Στο Μανδράκι, με τους τρεις ανεμόμυλους, βρίσκονται τα Ελάφια, σήμα κατατεθέν της Ρόδου, και το φρούριο του Αγίου Νικολάου στο άκρο του ομώνυμου λιμενοβραχίονα, ενώ την περιοχή κοσμούν τα εντυπωσιακά κτίρια ιταλικού ρυθμού της Νέας Αγοράς, της Νομαρχίας Δωδεκανήσων, της Τράπεζας της Ελλάδος, του Θεάτρου, του Δημαρχείου και των Δικαστηρίων, ενώ κοντά στο Διοικητήριο βρίσκεται το τζαμί του Μουράτ Ρεϊς. Στην πλατεία του τζαμιού έχουν βρεθεί θεμέλια αρχαίου τείχους και πέτρινες ενεπίγραφες μπάλες. Από τον τύπο των γραμμάτων οι πέτρινες αυτές μπάλες χρονολογούνται στην περίφημη πολιορκία του Δημητρίου του Πολιορκητή.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κάθε χρόνο στο Θέατρο της Μεσαιωνικής Τάφρου φιλοξενούνται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε τη συναυλία των Σταύρου Ξαρχάκου και Άλκηστης Πρωτοψάλτη, σε μια ονειρική βραδιά που έκλεισε με τη χιλιοτραγουδισμένη, σε στίχους Αλέκου Σακελλάριου, «Υπομονή». Να δούμε μέχρι πότε…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: