Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, ο Αλέκος Φασιανός

Αύριο Τρίτη (18/1) στις 2 μμ, στο κοιμητήριο του Παπάγου, η κηδεία του τού μεγάλου εικαστικού 

|> Χθες νωρίς το βράδυ η Ελλάδα έχασε έναν μεγάλο εικαστικό και από τους τελευταίους εμβληματικούς ζωγράφους, όπως ήταν ο Αλέκος Φασιανός. Η “αναχώρησή” του από τη ζωή έγινε από το σπίτι του, παρουσία της συζύγου της Μαρίζας και των δύο παιδιών τους. Τα τελευταία χρόνια ήταν κάπως δύσκολα για τον Αλέκο Φασιανό, καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Ήταν 87 ετών…

Ο Αλέκος Φασιανός γεννήθηκε στην Πλάκα. Σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών και ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών  (1956-1960) στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη. Μελέτησε την αρχαία ελληνική αγγειογραφία και τη βυζαντινή εικονογραφία. Παρακολούθησε μαθήματα λιθογραφίας στην École des beaux-arts του Παρισιού, με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης (1962-1964), κοντά στους Clairin και Dayez. Το 1966 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, ενώ από το 1974 ζει και εργάζεται στο Παρίσι και την Αθήνα.

Από το 1959, χρονιά της πρώτης ατομικής του παρουσίασης στην Αθήνα, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από εβδομήντα ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Παρίσι, Μόναχο, Τόκυο, Αμβούργο, Ζυρίχη, Μιλάνο, Βηρυττό, Στοκχόλμη, Λονδίνο κ.α.

Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και γνωστές διεθνείς διοργανώσεις.

Ο Αλέκος Φασιανός ασχολήθηκε επίσης με τη χαρακτική, το σχεδιασμό αφισών, καθώς και τη σκηνογραφία, συνεργαζόμενος κυρίως με το Εθνικό Θέατρο.

Ανέλαβε την εικονογράφηση αρκετών βιβλίων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γνωστών ποιητών και συγγραφέων. Έχει επίσης εκδώσει και δικά του κείμενα, πεζά και ποιητικά. Για το σύνολο της δουλειάς του έχουν γυριστεί τέσσερις ταινίες για την ελληνική και τη γαλλική τηλεόραση, ενώ κυκλοφορούν μονογραφίες που αναφέρονται στην εικαστική παραγωγή του.

Το 1999 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ σε τιμητική (μη εκλόγιμη) θέση.

Το έργο του

Το χαρακτηριστικό ύφος του Αλέκου Φασιανού διαμορφώνεται στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Τρία βασικά θέματα έμειναν αναλλοίωτα στη διάρκεια της πορείας του: άνθρωπος, φύση, περιβάλλον. Η σπουδή του ελληνικού πολιτισμού και η ενασχόληση με τις γραφικές τέχνες και τη χαρακτική επηρέασαν και το ζωγραφικό του έργο.

Στις πρώτες συνθέσεις του κυριαρχεί η μορφή του αξιωματικού με τα φουσκωτά, κόκκινα μάγουλα, τα φανταχτερά σιρίτια στη στολή και το γελοιογραφικά υποβλητικό ύφος.

Σταδιακά οι μορφές κινούνται και αποκτούν δική τους ζωή. Γίνονται ζεύγη που γεμίζουν το χώρο μόλις αγγίζουν η μία την άλλη, μένοντας ωστόσο ενωμένες σχεδιαστικά σε μία μάζα.

Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση της ημέρας και ώρας της κηδείας τού μεγάλου εικαστικού

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: