Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και “Φωνή της Ελλάδας”

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ,ΚΟΣΜΟΣ στις 09/02/2022

Σήμερα και κάθε 9 Φεβρουαρίου -επέτειο του θανάτου του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού- ορίστηκε να εορτάζεται διεθνώς η πιο “βιασμένη” γλώσσα…

|> Η “Φωνή της Ελλάδας“, το παγκόσμιο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος, εορτάζει σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας με ειδικές εκπομπές, στις οποίες φιλοξενούνται Έλληνες και φιλέλληνες που στηρίζουν και διαδίδουν την ελληνική γλώσσα στη Υφήλιο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας γιορτάστηκε για πρώτη φορά στη Νάπολη της Ιταλίας, στις 20 Μαΐου 2016, ύστερα από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας. Και μετά από πρόταση της Ειδικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς ορίστηκε ο εορτασμός της την 9η Φεβρουαρίου, ημέρα που τιμάται η επέτειος του θανάτου του εθνικού μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού.

Συγκεκριμένα:

  • Για την εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας που παραμένει μία «ζωντανή» γλώσσα θα μιλήσει ο Θεόδωρος Παπαγγελής, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και τακτικό μέλος στην Ακαδημία Αθηνών, στην εκπομπή «Δύο όψεις, πολλές απόψεις» με τους Προκόπη Αγγελόπουλο και Χρήστο Παγώνη (08.00 – 10.00 ώρα Ελλάδας).
    Στην εκπομπή «H Ελλάδα στον κόσμο» με τους Γιώργο Διονυσόπουλο και Θοδωρή Ψαλιδόπουλο, θα φιλοξενηθεί η Αιγύπτια Andy El Arabi, απόφοιτη του τμήματος ελληνικής φιλολογίας του παν/μιου Καΐρου, που θα μιλήσει για την εμπειρία της να διδάσκεται ελληνικά όντας τυφλή. Ακόμη, θα φιλοξενηθούν εκπαιδευτικοί και μαθητές από το ελληνικό σχολείο στο μακρινό Λουμπουμπάσι του Κονγκό (10.00 – 12.00 ώρα Ελλάδας).
    Στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές», η Νατάσα Βησσαρίωνος φιλοξενεί τη φιλόλογο Βασιλική Λαμπροπούλου από το σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, η οποία δημιούργησε με τους μαθητές της γ΄ γυμνασίου, μια σειρά από podcast με το όνομα «Ήχοι Ελληνικοί» που έχουν ως στόχο τη σύνδεση των μαθητών με την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό (12.00 – 13.00 ώρα Ελλάδας).
    Για την ελληνική γλώσσα θα μιλήσει στην εκπομπή «Έλληνες παντού» με τον Θανάση Χούπη, ο καθηγητής Κλείτος Ιωαννίδης, Δρ. Φιλοσοφίας, Αισθητικής και Θρησκειολογίας, πρόεδρος της Φιλοσοφικής Εταιρείας Κύπρου και της Διεθνούς Ένωσης Συγγραφέων (13.00 ώρα Ελλάδας).
    H εκπομπή «Ταξιδεύοντας με φως ελληνικό» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιάννης Παπουτσάκης παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στην ελληνική γλώσσα μέσα από τα υμνητικά λόγια των ποιητών. Ο Ελύτης, ο Σεφέρης, ο Βρεττάκος, η Αρβελέρ και άλλοι ύμνησαν με την πένα τους την πιο πλούσια γλώσσα στον κόσμο, τονίζοντας τη σημασία της όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, καθώς λέξεις της εμπλουτίζουν τις περισσότερες χώρες του πλανήτη (18.00 – 19.00 ώρα Ελλάδας).
  • Ένα αφιέρωμα στη γκρεκάνικη μουσική και διάλεκτο, που μιλιέται ακόμη και σήμερα στη Magna Grecia, στη Νότια Ιταλία, έχει ετοιμάσει ο Αλέξης Κώστας στην εκπομπή «Φωνές και μουσικές της ελληνικής καρδιάς» (19.00 – 20.00 ώρα Ελλάδας).
  • Για τον ρόλο της ελληνικής γλώσσας και τη διπλωματική ισχύ της, θα μιλήσει στην εκπομπή «Δράκοι και νεράιδες» που επιμελείται και παρουσιάζει η Βίκυ Τσιανίκα, ο υποψήφιος διδάκτωρ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας  Πέτρος Καψάσκης (20.00 – 21.0 ώρα Ελλάδας).
  • Στην εκπομπή «Της ψυχής μου το χώμα» με τον Άγγελο Σταθόπουλο, φιλοξενείται ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ομότιμος καθηγητής γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ και επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Παν/μιου Θράκης. «Δεν μπορεί κανείς να μελετήσει την ελληνική γλώσσα στην ολότητά της. Κανένα λεξικό δεν είναι τέλειο» έχει δηλώσει ο καθηγητής και δημιουργός του «Χρηστικού λεξικού» (21.00 – 22.00 ώρα Ελλάδας).

Σημειώνεται ότι η «Φωνή της Ελλάδας» θα μεταδώσει στη διάρκεια της ημέρας τη σειρά «Ήχοι ελληνικοί» που δημιούργησαν Ελληνόπουλα από την Αυστραλία. Συγκεκριμένα, μαθητές της Γ΄ τάξης γυμνασίου του σχολείου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (City campus), με την καθοδήγηση της φιλολόγου τους Βασιλικής Λαμπροπούλου και σε συνεργασία με την Δρ. Clare Hall, Λέκτορα Εφαρμοσμένων Τεχνών στην Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου Monash, δημιούργησαν έξι podcast όπου εκφράζουν στην ελληνική γλώσσα τις σκέψεις, τις επιθυμίες, τις αγωνίες, τις φιλοδοξίες και τα όνειρά τους για το μέλλον. Στόχος είναι οι ηχογραφήσεις να αποτελέσουν δίαυλο επικοινωνίας με μαθητές των ελληνικών σχολείων σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτόν τον λόγο το σχολείο της ελληνικής κοινότητας Μελβούρνης θα συνεργαστεί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και με το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ παράλληλα η σειρά θα χρησιμοποιηθεί στο πρόγραμμα προϋπηρεσίας εκπαιδευτικών της Παιδαγωγικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Monash. Ώρες Ελλάδας: 06.00, 08.00, 12.00, 16.00, 17.00 και 18.00

Ακρόαση της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  • Διαδικτυακά από το webradio της ιστοσελίδας της ΕΡΤ: https://webradio.ert.gr/i-foni-tis-elladas/
  • Ψηφιακά DAB+, μεταδίδεται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και μπορείτε να την ακούτε από ψηφιακούς και τηλεοπτικούς δέκτες.
  • Στα Βραχέα κύματα, στη συχνότητα των 9420 ΚΗz (για Ευρώπη, Ατλαντικό Ωκεανό, Β. Αμερική, Κύπρο, Αίγυπτο).
  • Δορυφορικά στην Ευρώπη και στην Αφρική από τους δορυφόρους Hotbird και HellasSat.
  • Σε πλατφόρμες διαδικτυακού ραδιοφώνου όπως Deezer και TuneIn.

Η «Φωνή της Ελλάδας» συμπεριλαμβάνεται στις χώρες που η Deezer έχει LiveRadio: Αμερική, Βραζιλία, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ισραήλ, Νότια Αφρική. Σε αυτές τις χώρες ακούγεται η «Φωνή της Ελλάδας» και στα αυτοκίνητα μέσω Deezer σε Android Auto και Apple CarPlay. Live Streaming: radiostreaming.ert.gr/ert-voiceofgreece

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: