Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σήμερα (9/2) η Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας!

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 09/02/2024

Σημαντική δράση στην Αθήνα και τριήμερες εκδηλώσεις στο Τορίνο (με φωτογραφίες)

|> Σήμερα 9 Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας και για κάποιους ο μήνας σήμερα δεν έχει… εννιά! Πρόκειται για Έλληνες και Ελληνιστές οι οποίοι χωρίς καμία υποχρέωση τιμούν την Γλώσσα των γλωσσών και πραγματοποιούν εκδηλώσεις, εν όψει καιρών που η ελληνική γλώσσα βιάζεται επισήμως, ακόμη και για σεξουαλικούς λόγους!

Τελευταίο κρούσμα η λέξη ‘’ομοφυλόφιλος’’ που περνάει σε επίσημα λεξικά ως ‘’ομόφυλος’’, αγνοώντας (δήθεν;) την διαφορά της σημασίας των δύο λέξεων. Όπως γνωρίζουν κι οι απόφοιτοι Δημοτικού το ‘’ομόφυλος’’ σημαίνει ‘’της ιδίας φυλής’’ ή και ‘’του ιδίου φύλου’’. Για παράδειγμα εγώ είμαι ομόφυλος με τον… Μπάμπη αλλά και με τον πατέρα μου! Οπότε άλλο ‘’ομόφυλος’’ και άλλο ‘’ομοφυλόΦΙΛΟΣ’’! Εκτός και αν ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων Αφρικανού και Κινέζου, ανήκουν στην… ίδια φυλή, δηλαδή είναι … ομόφυλοι!

Τέλος πάντων, έχουμε πολλά να δούμε ακόμη και γι’ αυτό ο αγώνας για να διατηρηθεί ό,τι είναι δυνατόν από τη Γλώσσα μας, πρέπει να συνεχιστεί. Παρακάτω δύο δράσεις που γίνονται υπέρ της ελληνικής Γλώσσας, η μία στην Αθήνα και η άλλη στο Τορίνο! Διαβάστε…

Παντελής Ξανθίδης.

”Ελληνική Γλώσσα και Φιλοσοφία” από τον ΟΔΕΓ στο Πολεμικό Μουσείο

Ο Οργανισμός για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (ΟΔΕΓ), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κλασικών Φιλολόγων ‘’Euroclassica’’, την Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά (ΕΓΚ) και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού ‘’Μέγας Αλέξανδρος’’, διοργανώνουν -για έκτη χρονιά- εκδήλωση, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας με θέμα:  «Ελληνική Γλώσσα και Φιλοσοφία». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου (17:30- 20:30) στο Πολεμικό Μουσείο (Αμφιθέατρο ‘’Ιωάννης Καποδίστριας’’, Ριζάρη 2).

Η εκδήλωση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, του υπουργείου Εξωτερικών, και την γ.γ. Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

”Από το Α έως το Ω’’ σε τριήμερο εκδηλώσεων στο Τορίνο 

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου, το Γενικό Επίτιμο Προξενείο της Ελλάδας στο Τορίνο, σε συνεργασία με την Ιταλο-Ελληνική Οργάνωση για την Εκπαίδευση ‘’Microkosmos’’ διοργανώνει τριήμερο εκδηλώσεων με τίτλο «Από το Α έως το Ω» από χθες έως τις 10 Φεβρουαρίου, με στόχο την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο Τορίνο, αλλά και στην Ευρώπη.

Το Τορίνο θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πόλη που θα ντυθεί στα γαλανόλευκα, αφού η MoleAntonelliana θα φωταγωγηθεί με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας, αποτυπώνοντας έτσι τη σημαντική συνεργασία ανάμεσα στην Ιταλία και την Ελλάδα στον τομέα του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Παράλληλα, στην κορυφή του εμβληματικού αυτού μνημείου θα προβληθεί και το ελληνικό γράμμα «π», συμβολίζοντας την προσφορά της ελληνικής γλώσσας στην επιστήμη, τα μαθηματικά και την ανθρώπινη σκέψη.

Για πρώτη φορά, όλες οι εκδηλώσεις του τριημέρου θα καλύπτονται πλήρως από διερμηνεία στην Ελληνική και στην Ιταλική Νοηματική Γλώσσα.

>>> Χθες το βράδυ η Mole Antonelliana στο Τορίνο της Ιταλίας ντύθηκε με τα χρώματα της γαλανόλευκης με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Όλη η πόλη του Τορίνο για τρεις μέρες ζει σε ελληνικούς ρυθμούς και μαθαίνει ελληνικά. Οι βιτρίνες των καταστημάτων στην Piazza Vittorio Veneto φέρουν και από ένα ελληνικό γράμμα. Ένα απτικό αλφαβητάρι με 24 επιστημονικούς όρους ελληνικής προέλευσης θυμίζει τη συμβολή της ελληνικής γλώσσας στην επιστήμη.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: