Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σαλπάρουν τα καράβια – Ανεστάλη η αναγγελθείσα απεργία της ΠΝΟ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 30/06/2015

Ανεστάλη η απεργία που είχε κηρύξει για σήμερα η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) λόγω της κατάστασης. Όπως ανακοινώθηκε, παραμένουν επίκαιρα τα αιτήματα που είχε εκφράσει η ΠΝΟ και η 24ωρη απεργία θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Σαν αιτία είχε ανακοινωθεί “η κατάφωρη παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας των ναυτικών από ορισμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες” και μάλιστα, όπως τονιζόταν “με σιωπηρή ανοχή των λιμενικών αρχών“.
Τα ναυτεργατικά σωματεία που είχαν συμμμετάσχει στη συνεδρίαση της ΠΝΟ, είχαν ζητήσει την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην ακτοπλοΐα (οι συμβάσεις έχουν λήξει στις 31/12/2014), αλλά κυρίως την εφαρμογή των ήδη υφισταμένων που όπως ανέφεραν σε πολλές περιπτώσεις παραβιάζονται.
Η ΠΝΟ στην ανακοίνωσή της τόνιζε ότι η μη πληρωμή των δεδουλευμένων στα πληρώματα ορισμένων εταιρειών συνεχίζεται, η ανεργία έχει ξεπεράσει το 50%, ενώ έθετε θέμα “μαύρης” ανασφάλιστης εργασίας, αλλά και ασφάλειας των ίδιων των πλοίων και των επιβατών από τις αλλεπάλληλες μειώσεις των οργανικών συνθέσεων.
Επιπλέον ανέφερε, ότι η υποβάθμιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ναυτικών συνεχίζεται, υπογραμμίζοντας ότι η εφοπλιστική πλευρά και το υπουργείο Ναυτιλίας δεν έχουν προβεί έως τώρα σε καμία ενέργεια για την επίλυση έστω και ενός εκ των προβλημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο, παρά τις εκάστοτε διαβεβαιώσεις ότι “όλα θα τακτοποιηθούν“.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: