Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Κ. Γεωργάκης: “η φωτεινή περίληψη του δράματός μας”…

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 19/09/2019

Σαν σήμερα, το 1970, αυτοπυρπολήθηκε στην πλ. Ματεότι της Γένοβας ο 22χρονος ΕΔΗΝίτης φοιτητής – Η επίσημη Ελλάδα δεν τον «θυμάται»…

ΑΦΙΕΡΩΜΑ |> «Ντύθηκες γαμπρός / φωταγωγήθηκες σαν έθνος. Έγινες ένα θέαμα ψυχής ξεδιπλωμένης στον ορίζοντα. Είσαι η φωτεινή περίληψη του δράματός μας, τα χέρια προς την Ανατολή και τα χέρια μας προς τη Δύση. Είσαι στην ίδια λαμπάδα τη μια τ’ αναστάσιμο φως κι ο επιτάφιος θρήνος», οι στίχοι του Νικηφόρου Βρεττάκου για τον αγωνιστή της δημοκρατίας, Κώστα Γεωργάκη, ο οποίος στα 22 του χρόνια αυτοπυρπολήθηκε στην πλατεία Ματεότι της Γένοβας, διαμαρτυρόμενος για την καταπάτηση των ελευθεριών από τη δικτατορία των συνταγματαρχών στην Ελλάδα.

|> Στέλιος Κοπανίδης

Ο Γεωργάκης, μέλος της νεολαίας της Ένωσης Κέντρου, σπούδαζε Γεωλογία στην Ιταλία και λίγες ημέρες πριν από τον θάνατό του έδωσε συνέντευξη στην οποία, μεταξύ άλλων, κατήγγειλε ότι η δικτατορία είχε καταφέρει να παρεισφρήσει στις ελληνικές φοιτητικές οργανώσεις στην Ιταλία. Προκειμένου να μην υπάρξουν αντίποινα κατά της οικογένειάς του αλλά και να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα αποφάσισε να γίνει ο ίδιος θυσία στον βωμό της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας.

Τα ξημερώματα της 19ης Σεπτεμβρίου του 1970 περιλούστηκε με βενζίνη στο κέντρο της γενοβέζικης πλατείας και αυτοπυρπολήθηκε φωνάζοντας: «Το έκανα για την Ελλάδα, ζήτω η δημοκρατία. Όλοι οι Ιταλοί ας αναφωνήσουν: Ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα».

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Σαν Μαρτίνο της Γένοβας όπου και άφησε την τελευταία του πνοή λίγες ώρες αργότερα. Το δικτατορικό καθεστώς προσπάθησε να αποσιωπήσει το γεγονός, ωστόσο η διεθνής κοινότητα συγκλονίστηκε από την αυτοθυσία του 22χρονου Κερκυραίου φοιτητή. Η σορός του θα μεταφερθεί στην Κέρκυρα με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών και θα ενταφιαστεί στο Α’ δημοτικό νεκροταφείο.

Ο Γεωργάκης είναι ο μοναδικός Έλληνας που αυτοκτόνησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δικτατορία στη χώρα μας και θεωρείται πρόδρομος των μετέπειτα φοιτητικών αντιδράσεων και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Στο σημείο που αυτοπυρπολήθηκε υπάρχει αναμνηστική πλάκα με επιγραφή γραμμένη στα ιταλικά, που αναφέρει: «Στον νεαρό Έλληνα Κωνσταντίνο Γεωργάκη που θυσίασε τα 22 του χρόνια για την ελευθερία και τη δημοκρατία της πατρίδας του. Όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι σκιρτούν ενώπιον της ηρωικής του χειρονομίας. Η ελεύθερη Ελλάδα θα τον θυμάται για πάντα».

Η δημοκρατία στην Ελλάδα αποκαταστάθηκε τέσσερα χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο του Γεωργάκη, αλλά τον ξέχασε. Όπως τον ξέχασε και η ελληνική Ιστορία, που στις σελίδες της πολλοί ένδοξοι δεν… κατάφεραν να χωρέσουν, παρά μόνο στο περιθώριό της.

Ένας δρόμος στη Θεσσαλονίκη με το όνομά του και μια μικρή πλατεία με τον ανδριάντα του στη γενέτειρά του Κέρκυρα υπάρχουν για να θυμίζουν την υπέρτατη πράξη αντίστασης του 22χρονου φοιτητή…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: