Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ο Πειραιάς γιορτάζει την Αγία Όλγα, στην Ευαγγελίστρια

Χωρίς κατηγορία στις 11/07/2019

Σεραφείμ: “Η πίστη μας δεν είναι θρησκεία, δεν είναι σύστημα θρησκευτικών εννοιών… “

|> Την μνήμη της Αγίας Ισαποστόλου Όλγας της Βασιλίσσης, εόρτασε με ευλάβεια, κατάνυξη και εκκλησιαστική λαμπρότητα ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στο φερώνυμο ενοριακό παρεκκλήσιο.

Χθες  Τετάρτη 10 Ιουνίου, παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Σήμερα Πέμπτη 11 Ιουνίου, ημέρα της εορτής, θα τελεσθεί Όρθρος και στη συνέχεια Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ενώ το απόγευμα οι ακολουθίες του Εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Απευθυνόμενος στους πιστούς που συνέρρεαν για να τιμήσουν την μνήμη της Αγίας κατά την διάρκεια του Μεγάλου Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος έκανε καταρχήν ιδιαίτερη αναφορά στους κτήτορες του Παρεκκλησίου, τον μακαριστό π. Μαρίνο Γεωργακόπουλο και τους αειμνήστους αυταδέλφους Ιωάννα και Νικόλαο Τζώρτζη.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην εορτή της αγίας, σημείωσε ότι η αγία Ισαπόστολος Όλγα επελέγη από τον Θεό, για να γίνει η νέα αγία Ελένη του ρωσικού έθνους. Και να οδηγήσει στην σωτηρία, στην αποκάλυψη της θείας αληθείας, τον λαό της και τα εκατομμύρια που ακολούθησαν. Είπε:

Βλέπουμε έτσι, πως ο Θεός επιλέγει τον άνθρωπο, για να γίνει συνεργός του στο έργο της σωτηρίας. Κι αν μας φαίνεται εξωφρενικό, ένας άνθρωπος να αλλάξει τον κόσμο και την ιστορία, έχουμε ενώπιον μας την αγία Όλγα η οποία κατόρθωσε το ακατόρθωτο, δια της πίστεως της στον Χριστό. Μετέβαλλε έναν λαό βαρβαρικών ηθών, σε λαό που γαλουχήθηκε από τα νάματα του Ευαγγελίου και το φως του Χριστού. Ας πάρουμε το παράδειγμα της αγίας στην καθημερινότητα μας“, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος,  “ας εμπνευστούμε από την δική της συνέργεια στο έργο του Θεού“. Και συνέχισε:

Ο καθένας από εμάς έχει κληθεί κατά το τάλαντο του, να μεταλαμπαδεύσει το μήνυμα του Ευαγγελίου με τα έργα του, το βίωμα του, την ζωή του. Κι επειδή η πίστη μας δεν είναι θρησκεία, δεν είναι σύστημα θρησκευτικών εννοιών που κατασκεύασε ο νους μας, αλλά είναι αποκάλυψη, πανηγυρίζουμε σήμερα και το μεγάλο θαύμα που επιτέλεσε η μεγάλη μάρτυρας του Χριστού, η αγία Ευφημία. Έθεσαν οι Πατέρες της αγίας Τετάρτης Οικουμενικής Συνόδου, που συνήλθε το 451 μΧ στη Χαλκηδόνα, στην ιερά λάρνακα της αγίας, τους δύο τόμους, εκείνον των Ορθοδόξων Πατέρων και από την άλλη τον τόμο των μονοφυσιτών. Κλείδωσαν οι Πατέρες την λάρνακα και όταν την αποσφράγισαν την επόμενη ημέρα, είδαν το μεγάλο θαύμα που πανηγυρίζει η Εκκλησία και επιβεβαιώνει την αλήθεια της Ορθόδοξης πίστης. Η αγία, κρατούσε στην αγκαλιά της τον Ορθόδοξο τόμο και πατούσε τον τόμο των αιρετικών κακόδοξων μονοφυσιτών“.

Ολοκληρώνοτας τον λόγο του, είπε: «Να διατρανώσουμε την πίστη μας και το γεγονός, ότι δεν θρησκεύουμε ανθρωπίνως, αλλά αποκαλυφθείσης της θείας αληθείας. Αυτήν υπερασπιζόμαστε με την τελευταία ρανίδα του αίματος μας και της δυνάμεως μας».
Σταμάτης Μιχαλακόπουλος.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: