Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σθεναρή η στάση της Σερβίας για το βόρειο Κοσσυφοπέδιο

ΚΟΣΜΟΣ στις 28/03/2018

Ο σερβικός στρατός έτοιμος να εισέλθει στα νότια εάν οι Αλβανοί δεν υποχωρήσουν

Novosti.rs |> Πραγματοποιήθηκε σήμερα κοινή σύνοδος των συμβούλων των 10 δήμων με σερβική πλειοψηφία του Κοσσυφοπεδίου και της Μητρόβιτσα. Οι εκπρόσωποι των Σέρβων καταδίκασαν την βία κατά Μάρκο Νιούριτς και τόνισαν ότι οι αρχές της Πρίστινα εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη συμφωνία των Βρυξελλών. Παράλληλα ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Kyle Scott συναντήθηκαν σήμερα μετά τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας και συμφώνησαν ότι οι προκλήσεις και η χρήση βίας είναι απαράδεκτες.

Ο δε πρόεδρος Βούτσιτς προειδοποίησε ότι η Σερβία έχει την δύναμη και την ικανότητα να σταματήσει την σχεδιαζόμενη διείσδυση των αλβανικών ειδικών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και να αποτρέψει την κλιμάκωση της βίας, είναι δε είπε έτοιμος ο σερβικός στρατός να εισέλθει νότια εάν η Αλβανοί δεν κάνουν πίσω.

Όπως αναφέρθηκε από καλά πληροφορημένες πηγές μας, αυτή η αποφασιστική και θαρραλέα πρόθεση του αρχηγού του κράτους προβλημάτισε ορισμένα κέντρα εξουσίας στη ιδιαίτερα όσα γράφονται για αστυνομικούς που χτυπάνε βάναυσα ανυπεράσπιστους ανθρώπους καθώς και τον τρόπο με τον οποίο πήγαν να συλλάβουν τον διευθυντή της Υπηρεσίας για το Κοσσυφοπέδιο . Η Ρωσία δήλωσε αλληλέγγυα με την Σερβία και εξοργισμένη τις προκλήσεις της Πρίστινα.

Παρά το γεγονός ότι το κοινοβούλιο θα στερηθεί τις εννέα ψήφους της Σερβίας, και παραμένει αυτόματα χωρίς την πλειοψηφία, ο πρωθυπουργός της προσωρινής κυβέρνησης στην Πρίστινα, Ραμούς Χαραντινάϊ, χθες είπε ότι δεν θα παραιτηθεί, ζήτησε δε να επιστρέψουν όλοι στο τραπέζι και να προχωρήσουν μαζί γιατί είδατε τι συνέβη όταν δεν υπήρχε επικοινωνία.

Ο πρόεδρος των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάσι ισχυρίζεται ότι η απόφαση των Σέρβων αποδεικνύει ότι η επίσκεψη του Τζούρτσιτς, την οποία ο ίδιος θεωρεί παράνομη, ήταν η πρόκληση του Βελιγραδίου και ότι αυτό συνέβη την ημέρα που «διέταξε» να ξεκινήσει τη σύνταξη του Καταστατικού της ZSO.

Όπως δήλωσε η στρατιωτική ηγεσία της Σερβίας έχει τουλάχιστον 1.000 ειδικά εξοπλισμένους στρατιώτες, και άλλες τρεις ταξιαρχίες οι οποίες βρίσκονται στο Κράλιεβο, το Νις και το Βράνιγιε.

Σε περίπτωση κλιμάκωσης της βίας στη νότια επαρχία, η πρώτη θα είναι μια δύναμη αντίδρασης έκτακτης ανάγκης. και αποτελείται από τις ελίτ μονάδες όλων των ενόπλων δυνάμεων Οι υπόλοιπες δυνάμεις είναι σε αναμονή και διασκορπισμένες σε 20 βάσεις εξοπλισμένες με υπερσύγχρονα όπλα πεζικού, πυροβολικό και άρματα μάχης.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: