Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σοκ από το “κίτρινο” μίνι-κραχ, που απειλεί την παγκόσμια οικονομία

Παγκόσμιο σοκ από την ξαφνική «κίτρινη» οικονομική κρίση, με την Κίνα να λαμβάνει έκτακτα μέτρα στήριξης των μετοχών της και της αγοράς δανείων και την διεθνή αβεβαιότητα για το αν θα μπορέσει να διατηρήσει την αναπτυξιακή της δυναμική η ασιατική οικονομία.

Τα χρηματιστήρια κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση οι δείκτες σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Παρίσι, ενώ στη  Σανγκάη η πτώση έφτασε το 8,49%, ο Nikkei υποχώρησε κατά 4,61%.

Σημειώνεται πως και σήμερα Δευτέρα οι μετοχές και τα εμπορεύματα διεθνώς αντιμετωπίζουν μεγάλες αφού η συνεχιζόμενη ανησυχία για την Κίνα εντείνει τη διάθεση αποφυγής κινδύνου. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος χρήστης ενέργειας, σιτηρών και μετάλλων παγκοσμίως, με αποτέλεσμα η πορεία της οικονομίας της να επηρεάζει άμεσα τις τιμές των εμπορευμάτων.

Δεν είναι τυχαίο πως οι ασιατικές μετοχές κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα τριετίας, καθώς οι επενδυτές αποεπενδύουν από προϊόντα που θεωρούνται πως ότι ενέχουν μεγαλύτερο ρίσκο, προς όφελος επενδυτικών προϊόντων με ρόλο ασφαλούς καταφυγίου, όπως το ευρώ, το γιεν και τα γερμανικά κρατικά ομόλογα.

Ο κινεζικός δείκτης Shanghai Composite Index έκλεισε σήμερα Δευτέρα με απώλειες 8,49% διαγράφοντας τα κέρδη του για το 2015. Την ίδια στιγμή τα προσυνεδριακά στοιχεία για την Wall Street δείχνουν πως ο Dow Jones θα ανοίξει σήμερα με πτώση τουλάχιστον 330 μονάδων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600σημειώνει απώλειες 3,1% στις 349,98 μονάδες. Ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC 40 χάνουν από 2,6% και ο αγγλικός FTSE 100 κινείται 2% χαμηλότερα.

Διαστάσεις λαμβάνει η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, απειλώντας πλέον τα επίπεδα των 600 μονάδων, τα οποία και αποτελούν τα χαμηλότερα της τελευταίας τριετίας. Στις 13:57, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 5,42% στις 600,85 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 12,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει απώλειες 5,88% στις 175,99 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 11,87% στις 186,18 μονάδες.

Χθες Κυριακή η Κίνα προχώρησε σε ρυθμίσεις που επιτρέπουν στα συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας να επενδύουν στο τοπικό χρηματιστήριο. Προηγουμένως, οι επενδύσεις τους περιορίζονταν σε τραπεζικές καταθέσεις και κρατικά ομόλογα.

Βάσει των νέων ρυθμίσεων, τα εν λόγω ταμεία που διαθέτουν ενεργητικό που εκτιμάται άνω των 322 δισ. δολαρίων  θα μπορούν να επενδύσουν έως και το 30% της καθαρής αξίας ενεργητικού τους σε μετοχές, μετοχικά funds και funds ισορροπημένου κινδύνου.

Παραλλήλως, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ετοιμάζεται να διοχετεύσει νέο ρευστό στο τραπεζικό σύστημα της χώρας προκειμένου να δώσει ώθηση στον δανεισμό.

Σύμφωνα με την «Wall Street Journal» η κίνηση αυτή θα μπορούσε να γίνει πριν το τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου και θα περιλαμβάνει την μείωση του ύψους των καταθέσεων που απαιτείται να κατέχουν ως απόθεμα οι τράπεζες, κάτι που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε απελευθέρωση κεφαλαίων ύψους 106,2 δισ. δολαρίων, ώστε να μπορούν οι τράπεζες να δίνουν δάνεια. Θα πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη μείωση του απαιτούμενου ορίου αποθεμάτων εντός του 2015.

Τα στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας καταδεικνύουν πως οι ενέργειες της κυβέρνησης για να στηρίξει τις τιμές των μετοχών από τις αρχές Ιουλίου είχαν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του δανεισμού προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όμως τα δάνεια προς την πραγματική οικονομία κινήθηκαν αντίστροφα, καθώς σημείωσαν υποχώρηση.

Το ρούβλι υποχωρεί
στο χαμηλότερο επίπεδο της χρονιάς

Την ίδια ώρα, το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί φέτος με την ισοτιμία του έναντι του ευρώ να ξεπερνά το συμβολικό όριο των 80 ρουβλίων και την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να διαμορφώνεται πάνω από τα 70 ρούβλια, ενώ ο χρηματιστηριακός δείκτης RTS κατέγραφε πτώση πάνω από 4% στην έναρξη των συναλλαγών, στον απόηχο της κατάρρευσης των ασιατικών αγορών.

Η ισοτιμία του ευρώ ξεπέρασε κατά το άνοιγμα του χρηματιστηρίου το όριο 80 ρουβλίων για πρώτη φορά από τα μέσα Δεκεμβρίου και διαμορφώθηκε στα 81,32 ρούβλια, έναντι 78,80 ρουβλίων το βράδυ της Παρασκευής. Η ισοτιμία του δολαρίου αυξήθηκε στα 70,91 ρούβλια έναντι 68,21 ρουβλίων πριν από το Σαββατοκύριακο.

Από χρηματιστηριακής πλευράς, ο δείκτης RTS (συναλλαγές σε δολάρια) υποχώρησε κατά 4,21% και ο Micex (συναλλαγές σε ρούβλια) υποχώρησε κατά 1,76%.

Η νέα πτώση της ισοτιμίας του ρουβλίου προκαλεί φόβους για μια νέα αποσταθεροποίηση της χώρας τη στιγμή που η ρωσική οικονομία είναι σε ύφεση.

«Σαρώνονται»
και οι αραβικές αγορές

Η “φωτιά” έφτασε και στην Αραβική χερσόνησο, βοηθούμενη και από την κατακρήμνιση των τιμών του πετρελαίου.

Χθες Κυριακή, σημειώθηκε ένα νέο μίνι κραχ στα αραβικά χρηματιστήρια –λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου αλλά και των ανησυχιών που δημιουργεί η κινεζική οικονομία- με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου του Ντουμπάι να κάνει «βουτιά» 7,5%, τον δείκτη Tadawull της Σαουδικής Αραβίας 6,9%, σε συνέχεια του πτωτικού σερί του που έχει σωρευτικά καταγράψει απώλειες πάνω από 24% από τον περασμένο Απρίλιο, τον δείκτη QE του Κατάρ να “γράφει” απώλειες 5,3%, τον δείκτη TA 25 του Ισραήλ με πτώση 4,1%, ενώ ο EGX της Αιγύπτου κατέγραφε την μεγαλύτερη πτώση από τον Νοέμβριο του 2012, με απώλειες 5,4%.

Για του λόγου το αληθές την Παρασκευή ο δείκτης MSCI Αναδυόμενων αγορών έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, μετά την πτώση του Brent στα 45,46 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού έως και τα 39,86 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο δείκτης Bloomberg GCC200, που παρακολουθεί 200 μετοχές του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, κατέγραψε την μεγαλύτερη πτώση του από τον Οκτώβριο του 2008.

Πηγή: newmoney.gr 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: