Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Στα Μαγειρεία των Αρχαίων”… επειδή το σήμερα έχει να μάθει πολλά από τους προγόνους μας!

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 21/04/2018

Έκδοση γνώσης και απόλαυσης!

|> Ένα βιβλίο-απόλαυση, αφού ο σκοπός της έκδοσής του είναι να προκαλέσει τις αισθήσεις, ζωντανεύοντας εικόνες και ανακαλώντας γεύσεις, μυρωδιές, ακόμη και ήχους που διασχίζουν χιλιετίες, έχει βγει στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Και την Τετάρτη 24/4 στις 7 μμ τα «Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης» και οι «Εκδόσεις Ολκός» οργανώνουν ειδική εκδήλωση.

Πρόκειται για το βιβλίο τής δημοσιογράφου και συγγραφέως Μαρίας Θερμού «Στα Μαγειρεία των Αρχαίων» που θα παρουσιάσουν στα «Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης» (Κηφισίας 310 – Κηφισιά) ο αρχαιολόγος και επίτιμος διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Νίκος Καλτσάς, η δημοσιογράφος Νινέττα Κοντράρου – Ρασσιά και η συγγραφέας.

Το βιβλίο πραγματεύεται τη διατροφή στην αρχαιότητα ως έκφραση πολιτισμού και εκλέπτυνσης της ζωής και όχι μόνον ως αναγκαίο παράγοντα επιβίωσης. Αποτελεί μια πρωτότυπη σύνθεση αρχαίων κειμένων που γράφτηκαν από ιστορικούς, γιατρούς, ποιητές, κωμωδιογράφους, μάγειρες και γαστρονόμους σε μια αφηγηματική διαδρομή, από την Κυκλαδική και Μινωική εποχή έως την Κλασική και Ελληνιστική.

Τα είδη των τροφών και οι πρώτες ύλες, τα εξωτικά προϊόντα, τα συμπόσια, οι μάγειροι και οι συνταγές τους, τα ιδιαίτερα φαγητά και οι καλοφαγάδες, οι συνήθειες και οι υπερβολές κάθε εποχής, τα σκεύη παρασκευής και σερβιρίσματος  ζωντανεύουν μέσα από τα κείμενα αποκαλύπτοντας  έναν κόσμο γεμάτο γεύσεις, μυρωδιές, εικόνες, αισθήματα, ακόμη και ήχους. «Συνομιλητές», ο Αριστοφάνης, ο Μένανδρος, ο Αρχέστρατος, ως πατέρας της γαστρονομίας, ο Αθηναίος με τους περίφημους Δειπνοσοφιστές του αλλά και ο Όμηρος, ο Ησίοδος, ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας, ο Ευριπίδης, ο Σοφοκλής.

Μια Ιστορία που βαδίζει παράλληλα με την επίσημη προσεγγίζοντας μια παράδοση που οι ρίζες της φθάνουν έως σήμερα, με το λάδι και το κρασί να συνθέτουν μαζί με το ψωμί την αγία τριάδα της ελληνικής διατροφής.

Και η Μαρία Θερμού, δημοσιογράφος με μακρόχρονη θητεία στο χώρο του πολιτισμού και ειδίκευση στην αρχαία πολιτιστική κληρονομιά, μπαίνει στα μοσχοβολιστά Μαγειρεία των Αρχαίων, εντυπωσιάζεται και καταγράφει…

Η δημοσιογράφος Μαρία Θερμού γεννήθηκε στην Λευκάδα αλλά μεγάλωσε και σπούδασε στην Αθήνα. Έχει εργασθεί στις μεγαλύτερες ελληνικές εφημερίδες (Καθημερινή, Νέα,  Βήμα κ.ά.) παράλληλα στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ καθώς και σε περιοδικά, ιστοσελίδες κ.ά. Η πολιτιστική κληρονομιά, αρχαία και νεώτερη, και η πολιτική διαχείριση του πολιτισμού  αποτελούν το πεδίο των επαγγελματικών και προσωπικών ενδιαφερόντων της.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: