Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ακυρώθηκε δημοψήφισμα λόγω ελλιπούς ενημέρωσης

FLASH στις 13/04/2019

Στην Ελβετία του Καποδίστρια, ο οποίος δολοφονήθηκε επειδή θέλησε την Ελλάδα συγκροτημένη

Τ/Π |> Ακυρώθηκε δημοψήφισμα στην Ελβετία, επειδή οι πολίτες δεν είχαν ενημερωθεί σωστά! Σαν πρωταπριλιάτικη φαντάζει η είδηση για τα καθ’ ημάς, όμως είναι αληθινή και οφείλεται στις παρακαταθήκες που άφησε κάποιος Έλληνας που δολοφονήθηκε από Έλληνες. Στον Καποδίστρια, τον οποίο οι Ελβετοί τιμούν ως εθνικό ήρωα, επειδή ήταν αυτός που τους οδήγησε να διαμορφωθούν τα 19 καντίνια της χώρας και να συνταχθεί ένα Σύνταγμα υπόδειγμα.  Αλλά σ’ εμάς ο Καποδίστριας δεν μας έκανε, ίσως επειδή θέλησε να μας βγάλει από την κακομοιριά μας…

Σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο της χώρας η πληροφόρηση που έλαβαν οι ψηφοφόροι ήταν “ατελής” και επομένως “παραβιάστηκε το δικαίωμα της ελευθερίας στην ψήφο“! Τι… τρελά πράγματα είναι αυτά, αν τα διαβάζει κανείς στην πατρίδα του “ωχαδερφισμού” και που ξεχνάει τόσο γρήγορα…

Στη χώρα της άμεσης δημοκρατίας, όπως είναι η Ελβετία, το εν λόγω δημοψήφισμα είχε διεξαχθεί τον Φεβρουάριο του 2016 με ερώτημα αν τα παντρεμένα ζευγάρια θα πρέπει να πληρώνουν τον ίδιο φόρο με όσα ζευγάρια έχουν επιλέξει το μοντέλο της ελεύθερης συμβίωσης. Αποτέλεσμα είχε να καταψηφιστεί η πρόταση με ποσοστό 50,8%, έναντι 49,2% των ψηφοφόρων που τάχθηκαν υπέρ.

Την περίοδο πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος η ελβετική κυβέρνηση υποστήριζε ότι μόνο 80.000 παντρεμένα ζευγάρια πληρώνουν υψηλότερο φόρο από ζευγάρια που απλά συγκατοικούν. Όπως, όμως, παραδέχθηκε αργότερα, ο πραγματικός αριθμός των παντρεμένων ζευγαριών που είχαν υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση ήταν περίπου 500.000.

«Βάσει της μικρής διαφοράς στο τελικό αποτέλεσμα και της σοβαρότητας των παρατυπιών, είναι πιθανό το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να ήταν διαφορετικό» αναφέρεται στην απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου.
 Κατά της απόφασης είχε προσφύγει το 2018 το Χριστιανικό Δημοκρατικό Κόμμα αμφισβητώντας την ακρίβεια των στατιστικών δεδομένων που είχε επικαλεστεί η κυβέρνηση. Σε ανακοίνωσή του μετά την απόφαση του δικαστηρίου το κόμμα τόνισε ότι αποτελεί μια ώθηση στα πολιτικά δικαιώματα των Ελβετών ψηφοφόρων».

Όσοι, αντίθετα, διαφωνούν με την απόφαση υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει το πολιτικό σύστημα της Ελβετίας καθώς ανοίγει δρόμο σε ασόβαρες προσφυγές κατά δημοψηφισμάτων.

>>> Στη φωτογραφία προτομή του Ιωάννη Καποδίστρια (1776-1831) στη Λωζάννη,  όπου αναφέρεται ως  “πρώτος επίτιμος πολίτης του καντονίου του Vaud και πρώτος τιμητικός πολίτης της πόλης της Lausanne” και χαρακτηρίζεται ως “υψηλός διπλωμάτης και Ρώσος πολιτικός”! Δεν είναι ανακριβές, διότι πράγματι ήταν εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης, αλλά είχε και μία καταγωγή, που ίσως κάποιοι αμέλησαν να υπενθυμίσουν στους Ελβετούς…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: