Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Στη Βαρκελώνη (30/11-2/12) θα γιορταστεί η 10η επέτειος της “MedaWeek” ASCAME

Χωρίς κατηγορία στις 26/10/2016

Ομιλία Κορκίδη

Στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στις 24-25 Οκτωβρίου 2016, στην Αθήνα, συμμετείχε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Β. Κορκίδης, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του Συνδέσμου των Μεσογειακών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων (ASCAME), Mohamed Choucair, καθώς το Επιμελητήριο είναι μέλος της ASCAME από το 1982,

Η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη Κορυφής των Οικονομικών και Κοινωνικών Επιτροπών και Παρεμφερών Οργανισμών αποσκοπεί στην προαγωγή της κατανόησης των κύριων ζητημάτων, που απασχολούν την οργανωμένη κοινωνία πολιτών στην ευρωμεσογειακή περιοχή και στη συζήτηση των κοινών προκλήσεων, που αντιμετωπίζουν οι φορείς της.

Στην ομιλία του, με θέμα «Η Ανάπτυξη της Περιφερειακής Συνεργασίας», ο Β. Κορκίδης, παρουσίασε τις βασικότερες δράσεις της ASCAME, ως δικτύου με σημαντική αναφορά στην ευρωμεσογειακή περιοχή. Είπε:

«Η Μεσόγειος βιώνει σήμερα δραστικές αλλαγές. Οι πρόσφατες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις έχουν αποδείξει ότι, οι οικονομικές ανισότητες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλες κοινωνικές αναταραχές, ως εκ τούτου, απαιτείται μία επείγουσα λύση, ιδιαίτερα στο πρόβλημα της ανεργίας. Σε αυτό το πλαίσιο των ριζικών αλλαγών, αναδύεται περισσότερο από ποτέ, η αναγκαιότητα των ευρω- μεσογειακών δράσεων και έργων. Η περιοχή της Ευρω-Μεσογείου, με τον πληθυσμό των 800 εκατομμυρίων κατοίκων της, προσφέρει πλεονεκτήματα ανταγωνιστικότητας και συνεργασίας. Τα πολλά δίκτυα που υπάρχουν στην περιοχή, όπως ο Σύνδεσμος των Μεσογειακών Επιμελητηρίων Εμπορίου και Βιομηχανίας (ASCAME), κρίνεται απαραίτητο, να δημιουργήσουν ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας, στη βάση ενός καινοτόμου χώρου, που δίνει προτεραιότητα στην βαθειά γνώση των προκλήσεων, που αντιμετωπίζει η περιοχή.

H ASCAME, ιδρύθηκε το 1982, έχοντας ως πρωτοποριακό στόχο την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας στην περιοχή της Μεσογείου και της περιφερειακής Oλοκλήρωσης. Με το πέρασμα των χρόνων, αυτό το στρατηγικό όραμα έχει ενισχυθεί έντονα και ο Σύνδεσμος έχει καταστεί ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του ιδιωτικού τομέα στη Μεσόγειο, καθώς και ένα βασικό σημείο αναφοράς στην περιφερειακή οικονομική συνεργασία, με πάνω από 300 εμπορικά επιμελητήρια και άλλους οργανισμούς, τα οποία συνδέονται με τις 23 χώρες της περιφέρειας. Είναι ο μοναδικός περιφερειακός οργανισμός, που καταφέρνει να συγκεντρώσει ιδρύματα του ιδιωτικού τομέα από το Βορρά έως το Νότο, σε όλο τον κόσμο, που ανήκουν στις τρεις ηπείρους: την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία, αντιπροσωπεύοντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, εκατομμύρια επιχειρήσεων.

Σήμερα, η ASCAME συνεργάζεται με τους σημαντικότερους οργανισμούς και διεθνή ιδρύματα, έχοντας ως στόχο την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ένωση για τη Μεσόγειο, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή ο Αραβικός Σύνδεσμος. Ο Σύνδεσμος έχει εδραιωθεί, ως μία οντότητα, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Εμπορικών Επιμελητηρίων και έχει πιστοποιηθεί, ως ο κύριος οικονομικός εταίρος της Ε.Ε. και άλλων διεθνών οργανισμών για την υλοποίηση των σχεδίων οικονομικής συνεργασίας.

Μόνο το 2015, το δίκτυο ASCAME έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 10 έργα περιφερειακής συνεργασίας, προϋπολογισμού, σχεδόν 52 εκατ. ευρώ και ασχολείται με πεδία δράσης στρατηγικής σημασίας, όπως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις μεταφορές και τα logistics, την επεξεργασία αποβλήτων, τα παραδοσιακά τρόφιμα ή την βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας.

Οι κύριες δράσεις του Συνδέσμου στοχεύουν στην μετάβαση του ιδιωτικού τομέα από θεατή σε ενεργό παίκτη. Αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής οικονομίας και συμπληρώνοντας το δημόσιο τομέα, ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να αναμιχθεί πιο ενεργά στην εκπόνηση και εφαρμογή των αναπτυξιακών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατ’ επέκταση, δίνοντας «φωνή» στον ιδιωτικό τομέα, μπορούμε να συνεισφέρουμε στη μείωση της ανεργίας, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα νέες δυνατότητες για την ανάπτυξη. Χάρη στη συνεργασία της με περισσότερα από 30 υφιστάμενα δίκτυα και οργανώσεις, η ASCAME επιδιώκει να προωθήσει στρατηγικούς τομείς και να ενισχύσει το ρόλο συγκεκριμένων βασικών επιχειρηματικών φορέων της περιοχής, ενθαρρύνοντας μία κοινωνία , η οποία βασίζεται στην ισότητα των ευκαιριών. Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνεργασία με ειδικά δίκτυα, η ASCAME έχει υποστηρίξει και αναπτύξει στοχευμένα προγράμματα, όπως το Φόρουμ Γυναικών Επιχειρηματιών της Μεσογείου, τα μεσογειακά “Startups” και το Φόρουμ Επιχειρηματιών ή το Φόρουμ Μεσογειακής Κοινωνικής Οικονομίας, προσφέροντας μία κύρια πλατφόρμα υποστήριξης ενός νέου μοντέλου ισότητας στην περιοχή.

Σε ένα πλαίσιο υψηλής ανεργίας, είναι απαραίτητο, περισσότερο από ποτέ, να επικεντρωθούμε στη νέα γενιά και να αναπτύξουμε τις ικανότητές τους, μέσω ενός αποτελεσματικού εκπαιδευτικού συστήματος και μίας πολιτικής για την απασχόληση, σύμφωνα με τις ανάγκες των αναπτυσσόμενων οικονομιών. Η ASCAME έχει προτείνει την έναρξη ενός μεσογειακού προγράμματος Erasmus για την καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας των νέων πτυχιούχων στην περιοχή, που θα γεφυρώσει το χάσμα, το οποίο υπάρχει και αφορά στις δεξιότητες του διαθέσιμου εργατικού δυναμικού και τις ιδιαίτερες ανάγκες των επιχειρήσεων στη Μεσόγειο.

Ο Σύνδεσμός μας επιδιώκει, επίσης, να καινοτομήσει σε βασικούς παραδοσιακούς τομείς της περιοχής, καθώς και να σταθεροποιήσει αναδυόμενους κλάδους, με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης για τον ιδιωτικό τομέα, όπως είναι οι πράσινες μορφές ενέργειας και ο τομέας των Μεταφορών. Οι δύο μεγάλες παραδοσιακές κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης στη Μεσόγειο, είναι ο Τουρισμός, οι Μεταφορές & τα Logistics, καθώς δημιουργούν θέσεις εργασίας και σημαντικά εισοδήματα, ενθαρρύνοντας παράλληλα την ευρω-μεσογειακή συνεργασία. Γι’ αυτό και η ASCAME υπερασπίζεται τη δημιουργία ενός Οργανισμού για τον Τουρισμό στη Μεσόγειο, καθώς και ενός Οργανισμού Logistics, με στόχο την προώθηση και εφαρμογή μέτρων για την ενίσχυση και υποστήριξη της ανάπτυξης των εν λόγω τομέων στην περιοχή.

Το διετές Μεσογειακό Φόρουμ Τουρισμού (MEDITOUR) της ASCAME και η ετήσια Σύνοδος Κορυφής για τις Μεταφορές και τα Logistics (Meda Logistics Summit), έχουν καθιερωθεί πλέον με επιτυχία, ως άριστα διεθνή και περιφερειακά hubs για την ανταλλαγή, τον προβληματισμό και τις οικονομικές ευκαιρίες στη Μεσόγειο, υποστηρίζοντας αυτούς τους τομείς, οι οποίοι διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και ιδιαίτερα της πράσινης οικονομίας αποτελεί έναν άλλο στρατηγικό στόχο της ASCAME. Ο Σύνδεσμος έχει διοργανώσει δύο εργαστήρια, κατά τη διάρκεια του “MedCop21” και “MedCop22” και έχει παρουσιάσει, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP21), ένα σύνολο προγραμμάτων παροχής βοήθειας στις επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Αυτά τα προγράμματα βοήθειας, είναι ζωτικής σημασίας για τις Μ.μ.Ε. της περιοχής, ώστε να προσαρμοστούν καλύτερα σε ένα νέο μοντέλο, βασισμένο σε μία βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Μεσογειακή Εβδομάδα των Οικονομικών Ηγετών είναι η ετήσια εκδήλωση – ορόσημο της ASCAME, αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στην τοπική, επιχειρηματική κοινότητα, στην οποία συγκεντρώνονται εκπρόσωποι εταιρειών, κυβερνήσεων και πολυεθνικών εταιρειών, για να διερευνήσουν και να συζητήσουν τρέχοντα, σοβαρά θέματα. Φέτος, θα γιορτάσουμε στη Βαρκελώνη τη δέκατη επέτειο της “MedaWeek”, από τις 30 Νοεμβρίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου, προσφέροντας μία μοναδική πλατφόρμα διερεύνησης των επιχειρηματικών ευκαιριών, που αναδύονται σε συγκεκριμένους τομείς και δίνοντας βήμα σε αναγνωρισμένους φορείς στην περιοχή.

Συμπερασματικά, οι επιχειρηματικές εκδηλώσεις που οργανώνουμε κάθε χρόνο, σε συνεργασία με καίριους οργανισμούς και άλλα δίκτυα έχουν γίνει “must” για την προώθηση συντονισμένων δράσεων για την ανάπτυξη, με θετική επίδραση στην εξέλιξη της περιφερειακής οικονομίας, τη βελτίωση της διακυβέρνησης και της διαφάνειας, την ανάπτυξη μιας δίκαιης κοινωνίας, καθώς επίσης και την προστασία του περιβάλλοντος».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: