Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μείωση τελών και ώρα για πρόστιμα των… άνευ τελών!

Εν Δημω στις 14/10/2021

Στον Πειραιά μειώθηκαν τα τέλη σε όσους πληρώνουν για την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων – Για τους… αυθαίρετους;

Τ/Π |> Σε μείωση τελών 5% για κατάληψη κοινόχρηστων χώρων κατά το 2022, προχώρησε ο Δήμος Πειραιά, μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Οπωσδήποτε είναι ένα μέτρο λογικό, καθώς δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την επιδημία και άλλες που επιπλέον πλήττονται από τα έργα του Μετρό.

Διαφήμιση για την υποστήριξη της σελίδας

Είναι ευνόητο πως μετά από αυτή τη μείωση, αλλά και από άλλες μειώσεις τελών, ο Δήμος θα έχει μία σημαντική μείωση εσόδων, η οποία με λίγη καλή θέληση μπορεί να είναι μικρότερη από την αναμενόμενη.

Με δυό λόγια η «χασούρα» από τα δημοτικά τέλη μπορεί να καλυφθεί από πρόστιμα! Πρόστιμα δικαιολογημένα -χωρίς «πολιτικό κόστος»!- εάν και εφ’ όσον ενεργοποιηθούν η Δημοτική Αστυνομία και η Καθαριότητα.

Να «κοπούν» πρόστιμα σε όσους καταλαμβάνουν παράνομα κοινόχρηστους χώρους (πεζοδρόμια, πεζόδρομους, οδοστρώματα) με εμπορεύματα, πινακίδες parking χωρίς άδεια, τραπεζοκαθίσματα κ.ά.) και σε εκείνους που με άχρηστα αντικείμενα (καφάσια, κούτες, καρέκλες, καδρόνια, σκελετωμένα δίκυκλα κ.ά.) καταλαμβάνουν οδοστρώματα για να μην τους «κλείνουν τη βιτρίνα» τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα ή για να «πιάνουν θέση» για το αμαξάκι τους.

Με μία επιχείρηση οι εν λόγω δημοτικές υπηρεσίες, καθαρίζουν τον Πειραιά και μειώνουν κάπως την αταξία στην πόλη.

Όσο γι’ αυτό που λέγεται ότι «δεν υπάρχει προσωπικό», ας σημειωθεί πώς π.χ. εάν απασχολείται καθημερινώς και επί 1 μήνα ένα (και μόνον ένα!) στέλεχος της Δημοτικής Αστυνομίας, μέσα στις (30 Χ 8) 240 ώρες της εργασίας λύνεται το πρόβλημα στον… μισό Πειραιά! Ας μην το πολυψάχνουμε… Είναι θέμα βούλησης και αποφασιστικότητας.

Η ανακοίνωση για μείωση των τελών

Η σχετική ανακοίνωση για την μείωση 5% στα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για το 2022, αναφέρει:

Νέα μείωση 5% στα τέλη για την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων από τα καταστήματα για το 2022 αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, μετά από πρόταση της Δημοτικής Αρχής για τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων της πόλης σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, εξαιτίας της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται, ότι έχει προηγηθεί νέα μείωση 5% σε όλες τις κατηγορίες των δημοτικών τελών για το 2022, με τη συνολική μείωση να ανέρχεται τα τελευταία 7 χρόνια στον Δήμο Πειραιά, στο 23% .

Η μείωση τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων κλιμακώνεται, κυρίως στις περιοχές όπου εκτελούνται έργα του ΜΕΤΡΟ ή γίνονται έργα ανάπλασης, φτάνοντας μέχρι και το 40%.

ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

  • 10% πλατεία Κοραή
  • 10% πλατεία Παύλου Μπακογιάννη
  • 10% πεζόδρομος Κολοκοτρώνη, από Βασιλέως Γεωργίου έως Τσαμαδού
  • 25% στην Ακτή Δηλαβέρη, από Ιερό Ναό Μυρτιώτισσας έως Ν.Α.Σ.
  • 40% στην Ακτή Κουμουνδούρου, από Ν.Α.Σ. έως Ι.Ο.Π.

Επιπλέον, εγκρίθηκε νέα μείωση 20% στα τέλη της Κυριακάτικης Αγοράς, ενώ για πρώτη φορά μειώνονται 5% τα τέλη στα κουβούκλια περιπτέρων, καθώς και στην κατάληψη κοινοχρήστων χώρων από αυτά με ψυγεία κ.ά.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, δήλωσε:

«Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την τοπική επιχειρηματικότητα, η οποία βιώνει τις επιπτώσεις της πανδημίας, μειώνοντας για ακόμα μια χρονιά τα τέλη κατάληψης των κοινόχρηστων χώρων. Η νέα μείωση της τάξεως του 5%, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει το 25 και το 40%, εξαιτίας των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, έρχεται σε συνέχεια των μεγάλων μειώσεων σε όλες τις κατηγορίες των δημοτικών τελών για το 2022 στον Δήμο Πειραιά. Είναι σταθερή επιλογή μας να προχωράμε σε απαλλαγές και οικονομικές ελαφρύνσεις, αντιλαμβανόμενοι το δύσκολο περιβάλλον στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις του Πειραιά. Στόχος μας, σε συνδυασμό και με τη σημαντική δράση του Δήμου για τη χρηματοδότηση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, είναι να ενισχύσουμε το επιχειρείν της πόλης, συμβάλλοντας στην επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας».

O αντιδήμαρχος Προσόδων και Εμπορίου Γρηγόρης Καψοκόλης, είπε:

«Μετά τις μειώσεις των ανταποδοτικών τελών, συνεχίζουμε και τις μειώσεις στους κοινόχρηστους χώρους και το υπαίθριο εμπόριο, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις της πόλης μας που έχουν πληγεί από την πανδημία του covid 19. Αυτή τη φορά προβαίνουμε σε μια γενική μείωση για τους κοινόχρηστους χώρους της τάξης του 5%, ενώ σε σημεία που έχουν επιβαρυνθεί λόγω των έργων, η μείωση φτάνει έως το 40%. Όσον αφορά την Κυριακάτικη Αγορά η μείωση για το 2022 θα είναι της τάξης του 20%. Θα συνεχίσουμε με όλες τις δυνάμεις να στηρίζουμε τις επιχειρήσεις αυτής της πόλης».

Απάντηση