Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σε Πειραιά, Σαλαμίνα, Κερατσίνι, Δραπετσώνα και Πέραμα οι “ξεχασμένες” εκτάσεις

Με νομοθετική ρύθμιση 

|> Την εξαγγελία ότι με νομοθετική ρύθμιση θα συνεχιστεί η απόδοση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χώρων που δεν αξιοποιούνται για λιμενική χρήση και έχουν εξαιρεθεί από τη Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΛΠ, έκανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι πρόκειται για «χερσαίες εκτάσεις που δεν εντάσσονται στα σχέδια ανάπτυξης των λιμένων και βρίσκονται στους παραλιμένιους δήμους. Η απόδοση της χρήσης των χώρων αυτών γίνεται προκειμένου να αξιοποιηθούν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών». Όπως είπε αυτό έχει ήδη ξεκινήσει και προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό σε διάφορα λιμάνια και δήμους όπως είναι η Καβάλα, η Ηγουμενίτσα η Πάτρα κ.α . «Όπου διαπιστώνεται μετά την ολοκλήρωση των σχεδίων ανάπτυξης του κάθε λιμανιού ότι περισσεύει έκταση που δεν χρησιμοποιείται και δεν αξιοποιείται από τον Οργανισμό Λιμένα της περιοχής, η απόφασή μας είναι να παραχωρείται άμεσα προς αξιοποίηση της τοπικής κοινωνίας», δήλωσε ο υπουργός και υπογράμμισε τις προσπάθειες που είχαν γίνει έως τώρα για το θέμα αυτό, από τον προκάτοχό του πρώην υπουργό Θοδωρή Δρίτσα. Είπε ακόμα ότι μετά τη νομοθετική ρύθμιση το υπουργείο θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις του, όπου χρειαστεί, υποστηρίζοντας τους Δήμους στην αξιοποίηση των χώρων που θα αναλάβουν.

Ο κ. Κουρουμπλής ανακοίνωσε επίσης ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη Δημόσια Αρχή Λιμένος η οποία έχει αρμοδιότητα για τα Λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η επιλογή των προσώπων για τη στελέχωσή της. Ο υπουργός Ναυτιλίας ανακοίνωσε ακόμα ότι επίκειται συνάντηση για ένα σχεδιασμό, με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής του Πειραιά. Στόχος είναι όλοι οι φορείς και η ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας να διεκδικήσουν σειρά ζητημάτων για την περαιτέρω ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Για την Πολιτιστική Ακτή του Πειραιά, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου υποστηρίζει σταθερά την αξιοποίηση όλου αυτού του χώρου. Είναι ένα θέμα για το οποίο θα υπάρξει μια συνάντηση και με την Cosco και με την παρουσία του δημάρχου, δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής.

Ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρήστος Λαμπρίδης, δήλωσε ότι έγινε σειρά ενεργειών το αποτέλεσμα των οποίων ήταν η απόδοση των χώρων που έχουν εξαιρεθεί από τη Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Ελληνικού Δημοσίου, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Αυτό είναι όρος ανάπτυξης για την αξιοποίηση των συγκεκριμένων εκτάσεων. Έχουμε βρει τις λύσεις ώστε η απόδοση να γίνει με τον πιο σίγουρο τρόπο και να μη δημιουργεί προβλήματα στο μέλλον. Θα πάμε σε λύσεις με μονιμότητα, για να μπορούν απρόσκοπτα οι περιοχές να αξιοποιηθούν σε όφελος της τοπικής κοινωνίας και της ευρύτερης περιοχής», δήλωσε ο κ. Λαμπρίδης.

Όπως είπε, η γενική γραμματεία Λιμένων έχει επεξεργαστεί σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για την απόδοση των χώρων αυτών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Απομένει να διευκρινιστεί επακριβώς ποιους χώρους θα πάρει κάθε Δήμος. Για να γίνει αυτό οι Δήμοι θα πρέπει να απαντήσουν στοemail που τους έχει στείλει η ΓΓΛΛΠΝΕ με τους σχετικούς χάρτες, ώστε να γίνει η ακριβής περιγραφή τους στο σχέδιο της νομοθετικής ρύθμισης.

Όταν ρωτήθηκε ο κ. Κουρουμπλής για την αξιολόγηση και δήλωσε ότι η κυβέρνηση πάει σε μία πολιτική λύση, χωρίς να είναι αυτή που οδήγησε τη χώρα σε αυτή την κατάσταση, και χωρίς να έχει την υποστήριξη που θα έπρεπε να είχε από την αντιπολίτευση, κατά τη διαπραγμάτευση. «Παρά το ότι κανείς δεν είναι ευχαριστημένος για τη λύση αυτή, δεν μπορεί να μην επισημανθεί ότι η αντιπολίτευση, ενώ πίεζε για να κλείσει η αξιολόγηση, τώρα λέει ότι δεν θα την ψηφίσει, αλλά αν γίνει κυβέρνηση θα την τηρήσει. Ας ερμηνεύσουν οι πολίτες τη στάση αυτή», δήλωσεείπε ο κ. Κουρουμπλής.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, δήλωσε ότι κάποιοι αγνοούν τι συμβαίνει στην περίμετρο της χώρας. «Αυτό με ανησυχεί ακόμα περισσότερο. Φανταστείτε αυτή η χώρα να βρεθεί και σε πολιτική αστάθεια με εκλογές» τόνισε.

Στη σύσκεψη ήταν παρόντες ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, ο ΓΓΛΛΠΝΕ Χρήστος Λαμπρίδης, ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας και Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Πειραιά, Θοδωρής Δρίτσας, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Πειραιά Γεωργία Γεννιά, Ελένη Σταματάκη και Κώστας Δουζίνας. Παρούσες ήταν ακόμα οι βουλευτές Β΄ Πειραιά Νίνα Κασσιμάτη, Ευαγγελία Καρακώστα και Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ενώ προσήλθε και η βουλευτής ΚΚΕ Β΄ Πειραιά Διαμάντω Μανωλάκου. Συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης και οι δήμαρχοι Πειραιά Γιάννης Μώραλης, Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης και Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: