Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Επιπλέον τρία δισ. δέντρα θα φυτευτούν έως το 2030

ΕU στις 09/12/2021

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας μπορούν να συμμετάσχουν όσοι φορείς το επιθυμούν μέσω του εργαλείου δεδομένων MapMyTree

|> Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος δημοσιεύουν το εργαλείο δεδομένων MapMyTree, μέσω του οποίου όσοι φορείς το επιθυμούν, μπορούν να συμμετάσχουν στην υλοποίηση του στόχου να φυτευτούν επιπλέον τρία δισ. δέντρα έως το 2030, καταχωρίζοντας και χαρτογραφώντας τα δέντρα που φυτεύουν, ώστε να συνυπολογιστούν για την επίτευξη του στόχου της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030 περιλαμβάνει τη δέσμευση για τη φύτευση τουλάχιστον 3 δισ. επιπλέον δέντρων στην ΕΕ έως το 2030, με πλήρη σεβασμό των οικολογικών αρχών. Η πρωτοβουλία αυτή θα αυξήσει τις δασικές περιοχές, θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα της ΕΕ και τη βιοποικιλότητα και θα συμβάλει στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και στην προσαρμογή σε αυτήν.

Εγκαινιάζοντας την πρωτοβουλία, καταμέτρησης των δέντρων, ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας Βιργκίνιους Σινκέβιτσους, δήλωσε: «Στο πλαίσιο της υπόσχεσής μας να φυτέψουμε 3 δισ. επιπλέον δέντρα θα φυτέψουμε τα κατάλληλα δέντρα, στο σωστό μέρος, για τον σωστό σκοπό. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας. Πλέον έχουμε στη διάθεσή μας έναν χάρτη και ένα νέο σύστημα καταμέτρησης για να ελέγξουμε την πρόοδό μας. Οι διάφορες ενώσεις, οι ΜΚΟ και οι δήμοι θα μπορούν να καταγράψουν τα δέντρα τουςΟ αριθμός 3 δισεκατομμύρια είναι πολύ μεγάλος, αλλά μαζί μπορούμε να τον επιτύχουμε!».

Τα δάση είναι καταλυτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας. Η δέσμευση για 3 δισ. δέντρα θα υλοποιηθεί με ένα μακροπρόθεσμο σύστημα προγραμματισμού και παρακολούθησης που θα διασφαλίζει ότι τα δέντρα φυτεύονται και ότι θα μπορέσουν να αναπτυχθούν με την πάροδο του χρόνου. Μόνο τα επιπρόσθετα δέντρα που ωφελούν τη βιοποικιλότητα και το κλίμα θα μπορούν να καταχωρίζονται στην πλατφόρμα. O ρόλος της Επιτροπής θα είναι να διευκολύνει, να κινητοποιεί, να καταμετρά και να παρακολουθεί την πρόοδο. Την άνοιξη του 2022, η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή σε όλους, έτσι ώστε κάθε νέο δέντρο που πληροί τις απαιτήσεις να μπορέσει να καταμετρηθεί.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: