Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Στο πλευρό της Ύδρας ο Χατζηπέρος για επιστροφή της νησίδας Σαν Τζώρτζη

Από την… Λαυρεωτική!

Σε συνέχεια μακράς συνεργασίας του αντιπεριφερειάρχη Νήσων Παναγιώτη Χατζηπέρου με τον δήμαρχο της Ύδρας Γιώργο Κουκουδάκη για τη διοικητική διεκδίκηση της νησίδας Σαν Τζώρτζη, ο κ. Χατζηπέρος κατέθεσε σχετική επιστολή προς τον νέο πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, κ. Θανόπουλο, παίρνοντας σαφή θέση υπέρ του αιτήματος του δήμου Ύδρας να επιστραφεί διοικητικά στο νησί η νησίδα και να αποκατασταθεί μια κατάφορη πράξη αυθαιρεσίας.

Ας σημειωθεί ότι το νησί Σαν Τζώρτζη, γνωστό και ως «Άγιος Γεώργιος» ή με την αρχαία ονομασία«Βέλβινα» ανήκει νόμιμα από το 1834 (ΦΕΚ 19/Α/1834) στα διοικητικά όρια της Ύδρας. Παρότι δεν υπήρξε έκτοτε καμία νομοθετική ή διοικητική αλλαγή, το νησί αυτό με τρόπο αυθαίρετο εμφανίζεται στα διοικητικά όρια του δήμου Λαυρεωτικής το έτος 2011.

Από την ανάληψη της δημαρχίας από τον κ. Κουκουδάκη, ξεκίνησε μία προσπάθεια ώστε η νησίδα να επιστρέψει στα διοικητικά όρια της Ύδρας, όπου και ανήκει, με την αμέριστη συμπαράσταση του αντιπεριφερειάρχη Νήσων.

Ο κ. Χατζηπέρος τονίζει στην επιστολή του ότι η αυθαίρετη και παράνομη ενέργεια της ΕΛΣΤΑΤ να μεταθέσει διοικητικά τη νησίδα από τον δήμο Ύδρας στον δήμο Λαυρεωτικής, είχε τεράστιες οικονομικές απώλειες εις βάρος του δήμου Ύδρας, ο οποίος διεκδικεί τα σχετικά έσοδα από το αιολικό πάρκο που τοποθέτησε πάνω στη νησίδα η εταιρία «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Άι Γιωργης ΑΕ» και τα οποία θα κατευθύνονται στο δήμο Λαυρεωτικής.

Τέλος, ο κ. Χατζηπέρος ζητά συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ για το συγκεκριμένο ζήτημα και η επιστολή του καταλήγει ως εξής:

«Κατόπιν των ανωτέρω σας δηλώνουμε ότι συντασσόμαστε απολύτως με τα αιτήματα του Δήμου Ύδρας όπως αυτά σας εκφράστηκαν με τις υπ’αρ.2402/2.7.2015, υπ’αρ.4031/6.11.2015 και υπ’αρ.230/22.1.2016 επιστολές, οι οποίες σας απευθύνθηκαν για το συγκεκριμένο ζήτημα και βασιζόμαστε στην ευθυκρισία σας και την δεδομένη προσήλωσή σας στη νομιμότητα για την διόρθωση της συγκεκριμένης άδικης και παράνομης ενέργειας της προηγούμενης διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ, που ζημιώνει τους κατοίκους του ιστορικού δήμου Ύδρας, ο οποίος ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής.

»Ως εκ τούτου ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ να προβείτε άμεσα σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την ορθή επανάληψη – διόρθωση των αποφάσεων σας, που αναφέρουν λανθασμένα και παράνομα ότι η νήσος Άγιος Γεώργιος ανήκει διοικητικά στο Δήμο Λαυρεωτικής και να ενημερωθούν όλες οι αρμόδιες αρχές για την ορθή αυτή επανάληψη – διόρθωσή σας, προς αποφυγή των νομίμων συνεπειών, που η αρχική παράνομη απόφαση της ΕΛΣΤΑΤ του έτους 2011 δύναται να επιφέρει κατά παντός υπευθύνου».

Για την ιστορία…

Το νησί ανήκει διοικητικά στον δήμο Λαυρεωτικής, έπειτα από πρόσφατη απόφαση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η ΕΛΣΤΑΤ που μέχρι πρόσφατα ενέτασσε το νησί στον δήμο Ύδρας, κατέληξε στην απόφαση για μεταβολή του διοικητικού καθεστώτος του νησιού διερευνώντας τα διοικητικά όρια σε επίπεδο δημοτικής και τοπικής κοινότητας, βάσει χαρτών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού. Ιστορικά το νησί εντάχθηκε με την πρώτη διοικητική διαίρεση του ελληνικού κράτους στον νομό Αργολίδας και Κορινθίας και στον δήμο Ύδρας, του νομού αυτού. Το 1940 εντάχθηκε στον δήμο Λαυρεωτικής του νομού Αττικής ενώ το 2001 εντάχθηκε στον δήμο Ύδρας, στον οποίο παρέμεινε μέχρι την νέα μεταβολή του 2011. Λόγω των επαναλαμβανόμενων διοικητικών μεταβολών, παρουσιαζόταν τα τελευταία χρόνια αβεβαιότητα των δημοτικών αρχών των δύο δήμων, σχετικά με το διοικητικό καθεστώς του νησιού.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: