Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Θεατρική βραδιά στα Εξάρχεια με το «Χειμωνιάτικο ταξίδι»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 02/12/2019

Στο “Στούντιο Μαυρομιχάλη” και σε σκηνοθεσία Έφης Ρευματά με το έργο του Σταμ. Πολενάκη

|> Το «Χειμωνιάτικο ταξίδι» του βραβευμένου συγγραφέα, Σταμάτη Πολενάκη, συνεχίζει τις επιτυχείς παραστάσεις του σήμερα Δευτέρα 2/12, σε σκηνοθεσία της Έφης Ρευματά (φωτό). Το έργο παρουσιάζεται απόψε στις 9 στο “Στούντιο Μαυρομιχάλη”* και θα παρουσιαστεί επίσης αύριο Τρίτη 3/12, την Δευτέρα 9/12 και την Τρίτη 10/12.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Δημήτρης Φραγκιόγλου, Μάρω Μελισσάρη, Βασίλης Μπατσακούτσας.  Εκτός από την Έφη Ρευματά που υπογράφει τη σκηνοθεσία, οι άλλοι συντελεστές της παράστασης είναι:

  • Σκηνικά: Νίκος Δεντάκης
  • Κοστούμια: Βάσια Χρονοπούλου
  • Φωτισμοί: Δημήτρης Μπαλτάς
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Βάσια Χρονοπούλου
  • Παραγωγή: Αντώνης Λάμπρου

Όταν ρωτήθηκε η Έφη Ρευματά, από το all4fun.gr,  για το τι πραγματεύεται η παράσταση απάντησε:

Το έργο μας αναφέρεται σε δύο πραγματικά γεγονότα και ένα φανταστικό γεγονός που συνδέει τα παραπάνω με έναν ιδιαίτερο τρόπο: Τα δύο πραγματικά γεγονότα αφορούν στην αυτοκτονία του Χάινριχ φον Κλάιστ και της αγαπημένης του Ενριέττε τον Νοέμβριο του 1811, έξω από ένα πανδοχείο, στο Βερολίνο και πιο συγκεκριμένα στις όχθες της λίμνης Wahnsee και στη μυστική διάσκεψη δεκαπέντε αξιωματούχων των Ες Ες, με θέμα την ολική εξουδετέρωση των Εβραίων, έναν αιώνα αργότερα τον Ιανουάριο του 1942, ακριβώς στο ίδιο μέρος. Τα δύο αυτά γεγονότα συμπληρώνονται με την αφήγηση μιας φανταστικής ιστορίας με φόντο το πολιορκημένο από τους Ναζί Λένινγκραντ και πρωταγωνιστή έναν δάσκαλο, που μοιράζει όλα τα δελτία τροφίμων του σε ηλικιωμένους και παιδιά μέχρι που πεθαίνει από την ασιτία.

Στη σκηνή τρία πρόσωπα, ο ίδιος ο Κλάιστ, (Βασίλης Μπατσακούτσας), η Ενριέττε (Μάρω Μελισσάρη) και ο πανδοχέας (Δημήτρης Φραγκιόγλου), στου οποίου το κατάλυμα διανυκτέρευσε το ζευγάρι μια μέρα πριν την αυτοκτονία τους, διηγούνται αυτές τις τρεις ιστορίες, βάζοντας ο καθένας την προσωπική σφραγίδα του ρόλου στην αφήγησή τους, με φόντο τις όχθες της λίμνης Wahnsee (σκηνικό: Δεντάκης Νίκος).

Κατά τη διάρκεια των αφηγήσεων ακούγονται ζωντανά κομμάτια από τον κύκλο τραγουδιών «Χειμωνιάτικο ταξίδι» του Σούμπερτ και την 7η Συμφωνία του Σοστακόβις , που ερμηνεύει ζωντανά στο πιάνο η Μάγκυ Μελισσάρη. Η επιλογή των κομματιών δεν είναι τυχαία, γιατί οι Ες Ες μετά τη διάσκεψη γιόρτασαν τις θλιβερές αποφάσεις τους, μεταξύ άλλων και για τους θαλάμους αερίων, πίνοντας σαμπάνια και ακούγοντας Σούμπερτ, ενώ η 7η Συμφωνία γράφτηκε από τον Σοστακόβτς το 1941 όταν το Λένινγκραντ βρισκόταν κάτω από την κατοχή γερμανικών στρατευμάτων και αποτέλεσε τη μέγιστη πράξη εμψύχωσης του ταλαιπωρημένου λαού του Λένινγκραντ“.

(*) Μαυρομιχάλη 134, Νεάπολη Εξαρχείων, Αθήνα. Email: info@studiomavromihali.gr (www.studiomavromihali.gr) Εισιτήρια: 12 ευρώ  κανονικό, 10 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, άνω  των 65), 8 ευρώ (ατέλειες, ανέργων)
Πληροφορίες – κρατήσεις: 210.6453330
Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/studio-mauromihali/heimoniatiko-taxidi/

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: