Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών στο Φόρουμ για τις μειονότητες

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 17/10/2021

Συμμετείχε στη συνάντηση της Βουδαπέστης συνεχίζοντας έτσι την συνεχή  πολυετή παρουσία του σε διεθνείς οργανισμούς

|> Ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, συνεχίζοντας την αδιάλειπτη επί πολλές δεκαετίες ενεργό παρουσία του σε Διεθνείς Οργανισμούς, συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για θέματα μειονοτήτων, με τον τίτλο “Conflict prevention and the protection of the human rights of minorities”, που οργάνωσε το Tom Lantos Institute (TLI) στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας και διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης στις 12 – 13 Οκτωβρίου 2021.

Στην προφορική παρέμβαση του εκπροσώπου του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών γενικού γραμματέα Αντώνη Λαμπίδη αναπτύχθηκαν οι επί σειρά δεκαετιών μεθοδευμένες και οργανωμένες από το τουρκικό κράτος κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία, με αποκορύφωμα τα Σεπτεμβριανά και τις απελάσεις, γεγονότα που κατέληξαν στην δραματική συρρίκνωση του ελληνικού στοιχείου στην Κωνσταντινούπολη. Κατατέθηκαν Συστάσεις (Recommendations) όπως η τουρκική κυβέρνηση:

1. προβεί σε αποφασιστικές ενέργειες ώστε να καταργήσει πολιτικές διακρίσεων κατά της ελληνικής μειονότητας.

2. προσκαλέσει μέλη της μειονότητας στα Ανώτατα Νομοθετικά Όργανα έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ενεργός συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων που αφορούν στα δικαιώματα τους

3. αναγνωρίσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως διεθνή νομική οντότητα και να επιτρέψει άμεσα την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Οι Εισηγήσεις και Συστάσεις του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών θα ληφθούν υπ’ όψιν από τον Ειδικό Εισηγητή για Θέματα Μειονοτήτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καθηγητή Fernand de Varennes στην 14η Σύνοδο του Forum on Minority Issuesτου ΟΗΕ που θα διεξαχθεί στην Γενεύη, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, καθώς και στην 49η Σύνοδο του Human Rights Council του ΟΗΕ, τον Μάρτιο 2022.

>>> Το πλήρες κείμενο της ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ / ΣΥΣΤΑΣΕΩΝ είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών (ΕΔΩ)

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: